Am testat cele mai noi telefoane 5G Samsung în reţelele Orange şi Vodafone și ne-am făcut o idee despre viitorul presei și al divertismentului

1.344 ori
<b>Am testat cele mai noi telefoane 5G Samsung în reţelele Orange şi Vodafone și ne-am făcut o idee despre viitorul presei și al divertismentului</b>Cu o săptămână în urmă aveam o revelaţie şi anume că Samsung ar putea să umple golul de echipamente 5G creat odată cu problemele Huawei cu SUA. Mai nou şi Ericsson are probleme, prinşi cu mită şi amendaţi

Cu o săptămână în urmă aveam o revelaţie şi anume că Samsung ar putea să umple golul de echipamente 5G creat odată cu problemele Huawei cu SUA. Mai nou şi Ericsson are probleme, prinşi cu mită şi amendaţi cu 1 miliard de dolari. Dar nu despre asta e vorba aici. E vorba despre faptul că în ultimele 2 săptămâni am testat cele mai noi telefoane 5G de la Samsung, în reţelele Orange şi Vodafone şi am înţeles cum pot redefini ele comunicarea la nivel de presă, vloggeri, citizen journalism.

Teste 5G Orange cu Samsung Galaxy S10 5G

În primul rând am făcut teste cu Samsung Galaxy S10 5G în reţeaua Orange 5G din Capitală. M-am plimbat de la Victoriei, de la sediul Guvernului spre Piaţa Romană, Universitate, Piaţa Unirii, ajungând şi la Tineretului şi la Dristor, iar ulterior la Promenada Mall. Am ajuns la viteze de 652 Mbps la download şi 37.3 Mbps la upload, cele mai mari fiind atinse pe Lascar Catargiu la sediul Orange şi culmea, în faţa Teatrului Naţional.

Nu sunt chiar vitezele de 1 Gbps atinse la lansarea telefonului de la sediul Orange, dar e un început bun. Vă reamintesc că licitaţia 5G pentru benzile noi nu a fost organizată încă şi e amânată pentru la anul, iar abia după se începe cu implementarea full a reţelei. Ce am remarcat eu e şi că telefonul nu se încinge excesiv la aceste teste, iar 5G e tare înfometat de baterie, deci va trebui să avem baterii mai mari pe succesorii gamei S10 şi Note 10, aşa cum se şi zvoneşte.

E un "şoc cultural" să zic aşa, când faci primul download via 5G şi apeşi pe iconul "install" din Play Store şi nu mai vezi vreo bară de loading, ci aplicaţia e instalată instant. Aici contează foarte mult şi ce fel de stocare ai, iar UFS 3.0 ajută la asta. S10 5G are UFS 2.1 din ce ştiu, deci pe Note 10+ 5G cu UFS 3.0 se va simţi şi mai bine viteza de instalare/download.

Test 5G Vodafone cu Samsung Galaxy Note 10+ 5G

Cum am terminat de realizat testul 5G la Orange am primit foarte multe comentarii de la cititori care ne rugau să testăm şi reţeaua 5G a celor de la Vodafone şi ne-am conformat. Şi ca să facem lucrurile mai interesante, am făcut testele pe Samsung Galaxy Note 10+ 5G. Am început tot la Victoriei şi de altfel singurul loc unde am prins 5G ca lumea a fost lângă clădirea Guvernului spre Ştefan Cel Mare. Am mai prins puţin şi la Promenada Mall, dar fugitiv. Din păcate vitezele au fost ceva mai modeste, în jur de 200 Mbps la download şi 36 Mbps la upload. Pentru că sunt tare curios din fire, am reuşit să vorbesc cu CTO-ul Vodafone şi să aflu ce şi cum.

Are de-a face cu strategia Vodafone din ţara noastră. Aceștia au pariat pe acoperirea indoor, pe huburi 5G în mall-uri, plasate în magazinele Vodafone. Găsiţi aşa ceva în magazinele Vodafone din Băneasa Shopping City, Moşilor, Unirea, Ştefan Cel Mare, Promenadă şi mai nou şi Iris Mall. Acoperirea se extinde şi dincolo de magazin, ajungând cam la 600 de metri pătraţi din ce am înţeles. Se merge pe ideea de: "omul trebuie să vadă ce poate telefonul Samsung la capitolul 5G când îl cumpără".

Am făcut şi un test la magazinul Vodafone Iris Mall şi am ajuns de această dată la 315 Mbps la download şi chiar 65.8 Mbps la upload. Trebuie precizat şi că implementarea era făcută de doar 24 de ore în magazin și mai au nevoie de ajustări. Oficialul Vodafone mi-a arătat teste la alte magazine din Bucureşti unde s-au atins constant 520 Mbps la download. 

Viitorul

Din câte am înţeles din scăpările Galaxy S11+ şi Galaxy S11, acestea vor avea 5G ca dotare standard. Aşa se explică poate şi bateriile mari despre care am scris aici. În 2020 "5G" va fi un buzz word, cum au fost pliabilele în acest an. Va deveni criteriu de achiziţie pentru telefoane şi punct de orientare pentru clienţi. Cantitatea tot mai mare de telefoane 5G lansate va pune presiune şi pe operatori să se mişte mai rapid cu implementarea infrastructurii 5G, dar e şi factorul politic şi mijloc ce trebuie luat în calcul.

Ce va reține publicul? Că Samsung a fost prima la testat 5G pe Galaxy S10 5G la UNTOLD în vară, iar tot Samsung a fost tot prima cu două telefoane 5G pe piață. Asta îi va recomanda pentru 2020. 

Ce poţi face cu 5G pe telefoanele Samsung?

Încă de când am testat Samsung Galaxy Note 10+ am remarcat o schimbare de paradigmă. Seria Note a fost împinsă în față primii 3 ani drept bună pentru cei care desenează şi iau notiţe. La un moment dat avea şi calcule trigonometrice. Ulterior avea să devină unealta antreprenorului şi omului de afaceri, a celui ce are de notat lucruri importante şi lucrează şi în Powerpoint, Excel, Word pe telefon. 2019 a adus o schimbare pe fond, aducând creatorul de conţinut în prim plan.

Samsung Galaxy Note 10+ e un telefon pentru vlogger, dar asta nu îl face exclusivist şi destinat lui Selly, Bromania, Mikey Hash. Oricine poate fi sau încerca să fie vlogger. Şi mai bine zis, oricine poate face parte din curentul citizen journalism. Revoluţiile din Primăvara Arabă, marile proteste din Chile, Hong Kong, chiar şi cele de la noi au fost mediatizate datorită celor care filmau cu smartphone-ul şi transmiteau în social media. Acolo unde presa este depăşită, publicul intervine şi are nevoie de smartphone-uri cu conexiuni rapide, mai nou 5G.

Jurnalismul cetăţenesc nu e doar un moft sau o sperietoare pentru CNN, BBC şi alte trusturi. Ele preiau feed-urile celor din teren, fie ei şi oameni de rând, pentru că acum poţi genera cu telefonul conţinut la calitate 4K şi îl poţi urca pe Internet rapid via 5G. Uneori aflăm veşti mai rapid din social media, decât de la ştiri. Iar cu Galaxy Note 10+ 5G poţi atât să creezi conţinut video, cât şi să îl editezi.

Nu de alta, dar ai stylus şi prin AR Doodle poţi să dai frâu liber laturii artistice şi să desenezi obiecte 3D care îmbogăţesc creaţia ta. Ajută şi funcţia de Live Focus, care estompează ce e în spatele tău şi scoate omul în evidenţă. Era apanajul vloggerilor cu scule profi de filmare până mai ieri... Acum poţi face asta cu un telefon. Odată cu seria Note 10 a debutat şi o aplicaţie Gallery mai deşteaptă şi mai plină de opţiuni de editare video. Poţi umbla la tranziţii, coloana sonoră, stickere, poţi adăuga text şi scrie peste video cu stylusul, poţi pune filtre şi multe altele.

Generaţia lui Selly sau nu, pardon, cei ce vin după Selly vor edita de pe tabletă şi telefon. Mi-am făcut din Galaxy Tab S6 daily driver la un moment dat şi am văzut că pentru a lucra cu video 4K şi să editezi pe tabletă sau telefon nu mai e ceva tabu. Poţi filma în 4K la 60 FPs cu Note 10+ 5G, poţi edita apoi filmarea şi să o urci imediat pe YouTube. Cum poate presa clasică concura cu asta? 5G va duce jurnalismul cetăţenesc la un nivel şi mai avansat, iar publicul va fi şi mai intens conectat la jugulara actualităţii.

Iar pe latura de divertisment nu va mai trebui să aşteptăm până ce vloggerul preferat revine din teren cu materialele pe care le editeaza si urcă pe web, ci le va putea urca imediat fie pe server/cloud pentru a le edita acasă, fie le editează de pe telefon şi le urcă aşa, direct pe blog sau rețelele de socializare. Până una-alta, pragmatic vorbind, nu sunt semne că vreo altă companie decât Samsung ar pregăti vreun telefon 5G cu stylus în următoarele luni. Cine are nevoie de această unealtă de creaţie AR pentru video o va găsi doar la ei. Şi nu subestimaţi realitatea augmentată!

AR Doodle e doar vârful de iceberg şi pe viitor o să vedem o sumedenie de aplicaţii şi jocuri bazate pe AR. Puterea hardware e acolo, stylusul e acolo şi avem şi AR Core şi API-urile necesare.

Concluzii

Samsung pune răspundere pe tânăra generaţie: le oferă o unealtă de creat conţinuturi care are nici 200 de grame în greutate şi 7.9 mm în grosime. Ceea ce alţii făceau cu studiouri şi camere de zeci de kilograme face un tânăr inspirat acum cu telefonul din buzunar. Camera selfie a lui S10 5G şi Note 10+ 5G filmează cel mai bine în 4K din câte am testat în 2019. Şi camerele din spate sunt impecabile. Avem şi acea funcţie de zoom audio, importantă la concerte. Viitorul divertismentului şi jurnalismului este în mâinile unor puşti inspiraţi. 5Gang umple săli de concerte şi săli de cinema în curând. Bine sau rău, nu judecăm, dar se schimbă divertismentul şi ceea ce consumăm, inclusiv mijloacele de crearea de conţinut.

Am ajuns ca după o zi de muncă să pornesc YouTube şi nu un film, serial, canal TV. Suntem în paradigma post-Netflix, în care YouTube şi Google Photos sunt reţele de socializare. Arunc şi un bob de mândrie naţională aici, pentru faptul că am fost multă vreme una dintre ţările cu cel mai rapid Internet pe fir de pe glob şi ceva îmi spune că am vrea să fim cotaţi la fel de bine şi la conectivitate wireless, în deceniul 5G care începe în 2020. Samsung şi-a făcut treaba, e singura companie cu 2 telefoane 5G în magazine. Mingea e în terenul operatorilor, al oamenilor politici şi evident şi al consumatorilor şi creatorilor de conţinut. Stylusul e noul instrument muzical, noua pensulă de pictat, noua telecomandă pentru cameră şi noua peniţă a poeţilor next gen.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×