ASUS ZenFone 5 (ZE620KL): OS, UI, aplicaţii pe bază de Oreo şi AI

1.564 ori
<b>ASUS ZenFone 5 (ZE620KL): OS, UI, aplicaţii pe bază de Oreo şi AI</b>ASUS ZenFone 5 vine după un ZenFone 4 maturizat la capitolul software, care a lăsat în urma ideea de bloatware şi excesul de aplicaţii, funcţii şi opţiuni. Mă rog, funcţii şi opţiuni încă avem la greu, pentru că unii chiar doresc să îşi personalizeze..

ASUS ZenFone 5 vine după un ZenFone 4 maturizat la capitolul software, care a lăsat în urmă ideea de bloatware şi excesul de aplicaţii, funcţii şi opţiuni. Mă rog, funcţii şi opţiuni încă avem la greu, pentru că unii chiar doresc să îşi personalizeze experienta software si lookul telefonului.

Terminalul rulează Android 8.0 Oreo cu Zen UI 5.0 aplicat peste şi o interfaţă curată şi aerisită. Nu are gloss-ul lui Xperia UI, nici culorile acelea ciudate de la LG sau contururile albe de la Samsung. E totul destul de stock aş zice, cu câteva mici modificări de nuanţă ici şi colo. Cel mai din stânga homescreen e rezervat pentru ştiri, informaţii meteo şi scoruri la sporturile preferate.

ASUS ZenFone 5 (ZE620KL) interfata grafica

Multitasking-ul se face prin split screen şi prin clasicul carusel, dar avem şi o opţiune Close All. Dacă ţinem apăsat pe ecran accesăm zona de wallpaper, widget-uri (albe şi minimaliste), dar şi generoasa funcţie Edit Home Screen. De aici umblăm la iconuri, efecte de scroll, etichete de iconuri, fonturi şi culori, dar şi tema folderelor. ASUS rămâne una dintre companiile care oferă utilizatorilor posibilitatea de a schimba cât mai mult lookul interfeţei telefonului.

Avem şi zona Preferences cu reglaje de Layout, putem alege să utilizăm telefonul cu sau fără app drawer, umblăm şi la mărimea grilei de aplicaţii, badge-uri şi icon frames, plus pachete de iconuri. Porţiunea dropdown include notificări, Quick Settings şi o opţiune care declanşează utilizarea cu o singură mână. În Setări descoperim funcţii legate de AI, precum AI Ringtone, care adaptează tăria soneriilor la zgomotul din jur.

ASUS ZenFone 5, video-prezentare interfață grafică și sistem de operare

Am accesat şi zona Security, cu un setup pentru scannerul de amprente, unul realizat în 12 paşi. Aş zice că deblocarea e destul de rapidă, dar am văzut şi mai rapid de atât pe alte telefoane cu pretenţii. Există şi deblocare facială, cu un setup foarte, foarte lung şi deblocare rapidă, ba chiar foarte rapidă. Mai rapidă decât pe iPhone X aş zice.

Există şi varianta Smart Lock, în cazul în care vă întrebaţi. Am remarcat aici zona Assistive Tools, care aduce Page Marker Toolbar, Twin Apps (Facebook, Instagram, YouTube folosite cu multiple conturi simultan), plus Game Genie. Această funcţie ne e familiară de câţiva ani şi include opţiuni pentru gameri. Aceştia pot să înregistreze gameplay de pe telefon şi să îl transmită prin streaming în timp real spre YouTube sau Twitch, inclusiv cu captura feţei lor şi captură de la microfonul telefonului.

ASUS ZenFone 5 (ZE620KL), capturi de ecran

Captură se face în Full HD la nivel de selfie, deci puteţi deveni game vlogger imediat. Atenţie la baterie si temperatura totuşi. Mai avem şi Zenimoji, funcţie SOS, Optiflex, care curăţă memoria şi face aplicaţiile să ruleze mai bine. Încheiem cu Kids Mode şi Easy Mode, plus "Lift to check Phone", dar şi o serie de gesturi clasice, precum dubla apăsare pe ecran pentru a îl activa, desenarea de litere pe ecran pentru a porni aplicaţii şi altele de gen.

ASUS ZenFone 5 (ZE620KL) mai oferă şi clasicele Pocket Mode şi Glove Mode. Cât despre aplicaţii, am numărat 34 de softuri preinstalate, deloc rău faţă de vremea când ASUS venea cu 50-60 de aplicaţii pe ZenFone 2 şi chiar şi ZenFone 3. Pe lista de aplicaţii avem Facebook, Instagram, Mobile Manager (Memory Cleaner, Cleanup, Security, Permission). Avem şi Selfie Master, care va aplica acele Zenimoji, practic măşti augmented reality haioase, cu personaje funky şi animăluţe.

Există şi clasicul ASUS WebStorage aici pentru stocare în cloud. Aş zice că nu se schimbă prea multe de la ZenFone 4, poate doar aportul AI-ului să fie marea noutate.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×