Cum a fost evenimentul ROG Phone 2 din Taiwan + câteva concluzii despre direcţia ASUS

823 ori
<b>Cum a fost evenimentul ROG Phone 2 din Taiwan + câteva concluzii despre direcţia ASUS</b>În cazul în care aţi aruncat o privire pe pagina mea de Facebook, aţi remarcat probabil că am fost în Taipei, Taiwan. Nu am fost acolo doar pentru fructe de mare şi peisaj, ci şi pentru a vedea la treabă noul ROG Phone 2

În cazul în care aţi aruncat o privire pe pagina mea de Facebook, aţi remarcat probabil că am fost în Taipei, Taiwan. Nu am fost acolo doar pentru fructe de mare şi peisaj, ci şi pentru a vedea la treabă noul ROG Phone 2. Am avut deja câteva articole despre smartphone, cu primele mele impresii, am aruncat o privire şi în noua sa geantă fashion şi avem şi un material în care disecăm interviul cu Brian Tang, oficial al companiei. Plus un teardown interesant. Acum e momentul să aflaţi şi chestiile mai picante de la eveniment şi cum văd eu direcţia şi viitorul ASUS.

În primul rând s-a cunoscut faptul că oamenii de la ASUS fac multe evenimente de gaming. Totul a fost organizat pe acest sistem, de fapt mai mult ca o piesă de teatru: actul 1, pauză, actul 2, pranzul şi o sesiune degaming, plus interviu la final. Primul care a urcat pe scenă a fost Jonney Shih, director ASUS şi o adevărat forţă a naturii. Sper să am aşa mult entuziasm şi energie precum Jonney la vârsta sa (66 ani).

ASUS ROG Phone 2

L-am văzut în public discutând cu oamenii la câţiva centimetri de mine şi era super vesel şi încântat să explice fiecare chichiţă mică şi funcţie a noului telefon. Prezentarea a început cu o discuţie despre piaţa de gaming. Nu ştiu dacă ştiaţi, dar gaming-ul mobil e uriaş acum. Piaţa aceasta a valorat 63.28 miliarde de dolari în 2018, asta în vreme ce piaţa jocurilor de PC a valorat 33.4 miliarde de dolari, iar cea de console 38.3 miliarde. Asta ca să ştiţi cum stăm cu gamingul pe mobil.

Asia de Sud Est este piaţa cu cea mai rapidă creştere din zona de gaming, dar pe mine m-au şocat alte numere. În acest an publicul care se uită, atenţie UITĂ la eSports şi nu doar le joacă este de 454 milioane de oameni. Câţi oameni se uită la un sport în număr aşa mare? Asta ne arată ce vedete au ajuns cei din eSports, precum faimosul Ninja din Fortnite să zicem. Primesc uneori sponsorizări şi contracte demne de fotbalişti de la cluburi mari.

ASUS ROG Phone 2

Am văzut şi că utilizatorul de ROG Phone cheltuieşte cam 222 dolari pe an în jocuri şi petrece 42 de minute în jocuri pe zi, faţă de utilizatorul standard Android, care cheltuieşte 89 de dolari pe jocuri pe an şi petrece 16 minute pe zi. Cele mai jucate titluri sunt cele de acţiune şi RPG pe ROG Phone, în vreme ce pe telefoanele Android standard puzzle-urile şi AR-ul domină.

A urmat apoi prezentarea propriu zisă a telefonului şi ştiu că lumea a chiuit la vreo 3 momente: bateria de 6000 mAh, camera preluată de la ZenFone 6 şi la prezentarea joystick-ului Kunai. Nu se putea o prezentare de telefon de gaming fără o sesiune de gaming, aşa că am avut şi aşa ceva la final. Ne-am împărţit în echipe (roșu și negru) şi am jucat Asphalt 9 şi PUBG Mobile. La PUBG nu am prins loc, dar am văzut că băieţii au jucat 4 versus 4 şi cineva a făcut 10 kill-uri la rând.

ASUS ROG Phone 2

Echipa roşie a câştigat, iar la concursul de Asphalt 9 m-am înscris şi eu, ieşind pe locul 5 din 8, după ce fusesem pe locul 4 toată cursa. Toată lumea a primit premii, un sac de box de pus pe birou și descărcat nervii pe el. Am avut şi o prezentatoare slash animatoare care a moderat competiţia, un fel de Andra Gogan locală, arătând periculos de minoră, dar fiind foarte carismatică. Evident totul s-a făcut pe telefoane ROG Phone 2 şi nici unul nu a sughiţat pe parcursul sesiunii de PUBG sau Asphalt. Asta deși 8 telefoane erau conectate în același timp la joc, la căști și o cameră care transmitea live feţele noastre. 

ASUS ROG Phone 2

Ce concluzii trag după eveniment? ASUS e probabil cel mai mare organizator şi sponsor de competiţii eSports din rândul producătorilor de PC-uri, laptop-uri şi telefoane de gaming. E un uriaş care ştie ce face şi nimeni nu le mai poate lua asta. Ştiu că există HP Omen, Lenovo Legion, Acer Predator, RAZER, iar în zona telefoanelor s-a aglomerat piaţa de gaming, dar ASUS rămâne cea mai vizibilă.

E simplu: ei fac evenimente, dau premii, se implică, strâng comunitatea, au PC-urile ROG în varietate mare, componente atât de variate că există şi seturi de tastatură + mouse + căşti + mouse pad roz şi aş putea continua până mâine. ROG e deja un segment care deja se auto susţine. Nu mai are nevoie de awareness, lumea ştie despre ce e vorba, iar ROG Phone vine în trena acestui hype.

ASUS ROG Phone 2

Viitorul aparţine gaming-ului pe mobil şi e doar o chestiune de timp până ce vom vedea şi competiţii de gaming axate pe smartphone, la anvergura celor de PC şi console. Pentru cei care nu sunt implicaţi în fenomenul eSports rămâne chestiunea competitivităţii: vrei cele mai bune "scule" pentru gaming de înalt nivel şi e şi latura aspiraţională: vreau şi eu ce are vedeta de la eSports.

În acest moment ASUS cultivă pro gamerul de mobil aşa cum l-a cultivat pe cel de PC desktop şi laptop. Cred că va mai dura 2-3 ani până se conturează clar acel public, pentru că percepţia de "îmi iau doar telefon ieftin şi puternic şi ajunge" e puternică. Cei care o să mă întrebe "ce face ASUS ROG Phone la 1000 de euro şi nu face un telefon care e de 3 ori mai ieftin şi are Snapdragon 855?" trebuie să înţeleagă că atunci când pun întrebarea automat nu fac parte din publicul produsului.

E o discuţie apropiată de cea cu plăcile grafice ultra scumpe, faţă de cele... suficiente să ruleze orice. Şi vă mai spun ceva: piaţa de gaming mobil nu va evolua doar cu telefoane ieftine care oferă compromisuri pe telefoane cu cel mai nou CPU. E nevoie şi de branduri care să rişte, să fie experimentale şi să ofere de toate sau prea mult. Suntem în epoca în care PUBG e mai fun pe mobil decât pe PC sau console şi cu asta am spus tot…

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×