Google Pixel XL: Camera supremă pe 2016, spulberă orice rival

4.405 ori
<b>Google Pixel XL: Camera supremă pe 2016, spulberă orice rival</b>Ne place să testăm un campion, iar Google Pixel XL se poziţionase deja în această postură la testele experţilor DxOMark, dar cum eu tind să fiu Toma Necredinciosul, nu am crezut până nu am văzut. Şi se pare că DxOMark avea dreptate. Hai să vedem în ce..

Ne place să testăm un campion, iar Google Pixel XL se poziţionase deja în această postură la testele experţilor DxOMark, dar cum eu tind să fiu Toma Necredinciosul, nu am crezut până nu am văzut. Şi se pare că DxOMark avea dreptate. Hai să vedem în ce măsură e Pixel XL hitul anului 2016 la capitolul cameră!

În primul rând el împarte cu Pixel o cameră de 12.3 megapixeli, plasată în spate, cu senzor de 1/2.3 inch. Acesta este un Sony IMX378 (Exmor RS), cu pixeli de 1.55 microni, deschidere F/2.0, PDAF, telemetru laser şi HDR+. Avem şi blitz dual LED la dispoziţie, iar pentru selfie Google şi HTC pun la bătaie o cameră de 8 megapixeli, cu deschidere F/2.4 şi senzor IMX179. Şi vreţi să auziţi o bombă? Aceasta e camera care se află în spatele lui Nexus 5 acum câţiva ani!

Interfata grafica camera Google Pixel XL

Aplicaţia Camera porneşte rapid, iar captura foto se realizează la rândul său rapid, în vreme ce focalizarea e über rapidă şi zoomul fluid. Modurile de captură includ Slow Motion, Panorama, Photo Sphere, Lens Blur şi putem regla şi rezoluţia panoramei şi există şi setări de burst. HDR+ poate fi setat pe auto/on/off, iar opţiunile oferite de cameră includ şi timer, grila, balans de alb, dar şi blitz şi un slider pentru reglaj de expunere.

Gata cu teoria, trecem "la tablă", cum se zicea la şcoală. Galeria foto care a pus la încercare camera lui Pixel XL a fost realizată la mijloc de decembrie, când am prins un HDR foarte reuşit cu acel pod şi am avut numai cadre cu claritate ireproşabilă. Culorile au fost realiste şi bine calibrate şi nu am văzut nici măcar o urmă minusculă de blur.

Şi la zoom in detaliile au arătat bine, în ciuda rezoluţiei camerei. Selfie-urile sunt excelente, fie că e vorba de nuanţa tenului, de fundal sau de textura părului. În sfârşit o cameră care nu îmi face faţă albă, de fantomă. Revenind la camera principală, am prins un prim plan genial cu vegetaţie şi gheaţă, cu o textură superbă a gheţii.

Ne-am jucat şi cu focalizarea, iar apa lacului surprins de cameră a arătat excelent. A urmat obişnuita colecţie de jucării din parc, cu nişte culori identice cu cele percepute de ochiul meu şi am fost mulţumit şi de dynamic range şi expunere. E o cameră perfectă la captura foto pe timp de zi, aş spune, iar panorama are o rezoluţie destul de generoasă, de 14.848 x 1968 pixeli.

Am fost mulţumit şi de captura la interior, fie că e vorba de culori, luminozitate şi claritate. E clar cea mai bună cameră din 2016, cel puţin la captura foto pe timp de zi. Depăşeşte fără probleme HTC 10, iPhone-urile, pe LG G5 şi Galaxy S7. Şi exact când credeam că nu se poate mai bine, vine şi captura nocturnă, care e chiar şi mai bună.

În primul rând, iluminarea e aproape ca ziua şi nu am mai avut claritate aşa bună la captura low light până acum. E drept că blitzul face imaginea puţin albastră, dar în afară de asta, luminile stradale sunt perfect capturate, fără a avea halouri prea mari (foarte rar se întâmplă totuşi), iar textura statuilor, clădirilor şi obiectelor surprinse noaptea e perfectă.

Toate detaliile şi ungherele arată bine şi nu există nici măcar o urmă sau indiciu de nuanţă violet sau albastră, cu care şi-au dat în petec zeci de telefoane în ultimii ani noaptea, chiar şi cameraphone-uri. Până acum în 2016 fusese campion HTC 10 la captura low light, detronat prompt de către Google Pixel XL, în mod interesant produs tot de HTC, deci HTC domină captura foto după un 2015 slab la acest capitol.

Dacă la fotografii nu am găsit cusur, hai să vedem cum stăm cu captura video. Am filmat în Full HD, în format MP4, la 30 FPS şi cu bitrate de 22 Mbps. Microfonul s-a făcut remarcat, înregistrând excelent vocea şi ambianţa şi am folosit acest terminal pentru a încheia Mobicast-ul special de Crăciun, de altfel, deci aţi văzut cât de bine s-a descurcat handsetul. E şi o mărturie a calităţii filmării cu camera frontală.

Cât despre stabilizarea electronică, ea permite o filmare din mişcare foarte lină, peste ce oferă iPhone-urile cu al lor OIS aş zice, dar totuşi sub Xperia XZ, care e perfect la acest capitol. Am filmat şi în 4K cu bitrate de 41 Mbps şi având în vedere "scenariul" filmării ne-am simţit ca la un documentar National Geographic, compliment mare pentru un handset. Totul e "crystal clear".

Culorile sunt realiste, avem un slow motion superb, dar superbe erau şi cele realizate cu Nexus 6P cu un an înainte aş spune. La testul de zoom in am înregistrat o pierdere a calităţii destul de însemnată, deci nu e chiar totul perfect aici. Camera se descurcă la filmare şi cu soarele în faţă şi în ciuda a ceea ce am zis mai devreme, un al doilea test de zoom cumva a ieşit mai bine, detaliile arătând OK de această dată, deci ne-am grăbit cu critica iniţială.

Google Pixel XL filmează ca un telefon de top 3 2016, suflând în ceafă sau surclasând toate modelele ASUS, Samsung, Sony sau Apple testate de noi. Claritatea e de nota 10 din 10 şi nu există vreun defect sau neajuns major. Şi stabilizarea electronică e solidă. Trecând la filmarea low light, aici am găsit puţin flicker şi ceva ceaţă în prima fază, dar asta doar la prima filmare.

Detaliile şi culorile au fost bune şi am fost mulţumit de luminozitate, de microfon şi de focalizare. Având în vedere toate acele capturi nocturne totuşi şi ce am înregistrat cu iPhone 7 Plus şi Galaxy S7 Edge, acesta e un capitol unde Pixel XL e totuşi sub acei doi rivali. Însumând tot rămâne totuşi campion!

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×