HTC 10: Camera - războiul megapixelilor devine războiul stabilizării şi capturii low light

1.401 ori
<b>HTC 10: Camera - războiul megapixelilor devine războiul stabilizării şi capturii low light</b>HTC 10 iese din războiul megapixelilor şi adoptă un senzor de 12 megapixeli, cu tehnologie Ultrapixel 2.0, dar adevărata noutate e faptul că primim stabilizare optică atât pentru camera principală, cât şi pentru cea selfie

HTC One M9 a dezamăgit la câteva capitole, printre care şi cameră, mai ales că aşteptările erau măricele de la un senzor de 20 de megapixeli. HTC 10 iese din războiul megapixelilor şi adoptă un senzor de 12 megapixeli, cu tehnologie Ultrapixel 2.0, dar adevărata noutate e faptul că primim stabilizare optică atât pentru camera principală, cât şi pentru cea selfie.

Camera de 12 megapixeli are pixeli de 1.55 microni, mai mari decât ai rivalilor şi trebuie menţionat din start că HTC 10 are acelaşi senzor foto ca şi LG Nexus 5X şi Nexus 6P în mare. Diferenţa e că primim stabilizare optică şi deschidere F/1.8. Camera vine cu blitz dual tone dual LED şi are un senzor ce măsoară 1/2.3 inch.

HTC a inclus aici şi un telemetru laser, plus un sistem de notificare în cazul în care aveţi degetul în faţa sa. Camera frontală aduce aceeaşi deschidere F/1.8, lentilă wide angle şi un "blitz" sub forma unei iluminări speciale a ecranului. Pixelii săi măsoară 1.34 microni. Aplicaţia Camera porneşte rapid, iar focalizarea are o viteză ridicată, ca şi realizarea fotografiilor.

HTC 10, interfata camerei

Zoomul este fluid, iar interfaţa e minimalista şi bazată pe un meniu lateral gri. Printre opţiuni şi moduri de captură se număra timer, aspect (4:3, 1:1 sau 16:9), Zoe Cameră (fotografie plus 3 secunde video), Panoramă şi există şi modul Pro. El permite reglarea de balans de alb, expunere, ISO, shutter, focalizare şi oferă şi opţiunea RAW pentru salvarea pozelor.

Pe partea de video putem regla captura audio la înaltă rezoluţie şi filma în Full HD sau 4K. Alte opţiuni oferite de cameră sunt Hyperlapse, Slow Motion, Selfie Photo, Selfie Video, grila, geotagging şi captura vocală, dar şi HDR. Pe ecran apare şi un slider pentru expunere. Am realizat galeria foto cu HTC 10 într-o zi însorită, chiar foarte însorită în Bucureşti.

Avem un HDR reuşit cu acel monument-cruce şi culori mai bine calibrate decât ale predecesorului. Prim planurile sunt fantastice, la egalitate cu Galaxy S7 şi LG G5, iar atunci când am dat zoom in la maxim nu am pierdut detalii absolut deloc. Am apreciat textura florilor fotografiate şi pot să spun că selfie-urile făcute au fost doar OK, deşi mă aşteptam la mai mult de la ele şi nu chiar perfecţiunea întruchipată la capitolul claritate.

Nu suntem deloc departe de etalonul culorilor calibrate perfect, LG G5, iar în mod surprinzător panoramă a avut o rezoluţie modestă, de 8660 x 944 pixeli, dar a fost clară. Am apreciat în special nuanţele de verde surprinse de cameră şi modul în care sunt randaţi norii. Am dat şi zoom în în cadrele landscape, observând detalii excelente şi am avut expunere, balans de alb şi focalizare fără cusur.

Ne-am jucat şi cu focalizarea pe prim plan sau plan îndepărtat în acelaşi cadru la acea ţâşnitoare pe marginea lacului şi când am ajuns la trandafirii în bătaia soarelui nu am avut nici un cadru ars, ceea ce e mare lucru. Upgrade-ul faţă de HTC One M9 e clar şi suntem pe acelaşi palier cu Nexus 6P, dar cu o luminozitate şi culori mai bune.

Camera nu face nimic greşit, dar cumva nu da senzaţia că ar fi peste Galaxy S7 sau culorile perfecte ale lui LG G5. Claritatea şi calitatea capturilor e la fel ca la acele modele totuşi. În condiţii low light HTC 10 îşi arată adevărata faţă. Halourile iluminării stradale arată bine, claritatea şi luminozitatea sunt de  nota 10 şi nu avem pic de blur şi grain.

Textura clădirilor e excelentă, iar blitzul e foarte pragmatic şi face nuanţele şi mai realiste. Aş îndrăzni să spun că acest model oferă mai multă claritate noaptea decât Galaxy S7, care pentru că are tendinţa de a capta prea multe lumina uneori face capturi albicioase în condiţii low light. HTC 10 e şi peste LG G5 la capitolul low light, pentru G5 mai are totuşi unele zone neclare la captura nocturnă.

HTC 10 e peste rivali la fotografierea low light, dar cu puţin, cu un 3-5%. Rămâne totuşi o bilă albă importantă.

Filmarea se realizează în format MP4, la rezoluţie Full HD la 30 FPS şi cu bitrate de 20 Mbps. Avem şi captura 4K la 55 Mbps. Am remarcat că microfonul îşi face treaba fantastic şi prinde orice ciripit mic şi discuţie de oameni din fundal. Captura video a debutat cu o pierdere de focalizare şi flicker al culorilor, dar tind să cred că a fost doar o excepţie pentru ca apoi problemele au dispărut.

Când ai aceste lucruri în 1 clip din 10 îl încadrezi în marja de eroare. Claritatea filmării a fost bună şi culorile au fost OK, dar nu la fel de realiste că la captura foto. La testul de zoom nu am pierdut detalii, iar camera frontală a filmat cu claritate bună şi stabilizare destul de OK. Captură 4K a arătat pur şi simplu perfect, că expunere, claritate, culori şi tot ce mai doriţi.

Am testat şi slow motion şi hyperlapse, încântaţi de rezultate, iar stabilizarea optică a camerei principale a fost bună, după cum a confirmat şi testul nostru. HTC 10 e în top 5, sau chiar top 3 la capitolul filmare şi repet, acele probleme cu culorile şi focalizare au apărut doar în primele clipuri, posibil din cauza degetului meu pus în fata telemetrului laser. Filmăm mai bine decât modelele iPhone, ne batem la egal cu toate flagship-urile de pe piaţă şi avem şi o captură bine iluminată şi clară pe timp de noapte.

O cameră excelentă şi un salt binevenit faţă de HTC One M9.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×