Huawei Mate 10 Lite a petrecut ultimul an fiind dat ca exemplu negativ la capitolul cameră, plus alte câteva capitole. Huawei P20 Lite i-a mai dres din busuioc, fiind bun la prim planuri, culori şi Bokeh, dar tot mai era de lucru puţin. Huawei Mate 20 Lite pare totuşi gata să remedieze situaţia. Propune o cameră duala în spate, cu senzori de 20 MP + 2 MP şi o cameră frontală de 24 MP + 2 MP.
Camera principală are deschidere F/1.8, PDAF, Contrast Focus şi bliţ LED, iar camera sa secundară de 2 MP ajuta pentru percepţia adâncimii. Avem şi captura Slow Motion la 480 FPS, cu încetinire 16X, plus funcţionalitate AI şi obişnuitele moduri de captură: Pro, Night, Panorama, Light Painting, HDR, Time Lapse, Filter, 3D Panorama, Watermark, Document Scan şi Artist Mode.
Nu lipseşte captura Bokeh, AR Lens pentru a aplica măşti haioase şi reglajele de deschidere a obiectivului prin Aperture. Facem şi captură RAW, iar cu modul Pro avem acces la reglaje că balans de alb, ISO, expunere, focalizare, shutter şi metering. Portrait are şi opţiunile Lighting inspirate de la iPhone-urile din ultimul an.
Trecem la galeria foto, care a fost realizată într-o zi foarte întunecoasă, câinoasa, cu mulţi nori. Îmi place din start cum arată textura ierbii din parc, dar şi culoarea să. Au fost porţiuni ale parcului în care era ceaţă, să ştiţi din start, ca argument pentru telefon. La fel cum mereu precizez că Xiaomi Mi A1 a făcut poze pe ploaie şi vânt puternic.
La Mate 20 Lite am apreciat claritatea, lucru la care nici P20 Lite nu stătea rău, poate chiar un pic mai bine pentru noul Mate. Are şi destul de multe detalii, surprinse la prim planuri (acel robinet/ ţâşnitoare din parc), dar şi la capturi landscape. HDR-ul e discret, aşa cum se vede la podul cel verde din parc. Nuanţele de roşu m-au impresionat prin calibrarea lor realistă, iar primele selfie-uri au fost cam modeste.
Captură Portrait a ieşit în grafic, cu o delimitare bună a adâncimii faţă de subiectul central. Aş fi dorit extra claritate a feţei. Simt că Samsung Galaxy A9 (2018) stă un pic mai bine aici. La ce se descurcă bine Mate 20 Lite e felul în care iluminează faţa cu opţiunile sale de Lighting. E vorba despre micile încreţiri ale pielii şi micile crevase, de contraste la cearcăne şi felul cum pică lumina. A fost şi un cadru în care am ieşit prea alb sau în care am avut jumătate de faţa iluminată şi cealaltă întunecată, deci vedeţi ce alegeţi la Portrait Lighting.
Dacă alegeţi Portrait-ul cel alb/negru, vedeţi că Bokeh mănâncă şi din păr şi fata. Pe de altă parte calitativ nu suntem departe de iPhone X la acest tip de Portrait, cam cu 20% sub el. Am testat şi zoomul pe acea butură din parc, năpădită de vegetaţie şi aş zice că sunt mulţumit de el. Nu mulţumit ca la Nokia 7 Plus, dar totuşi plăcut impresionat.
Panorama are o rezoluţie de 9856 x 2304 pixeli, iar selfie-urile ulterioare, cele non Portrait au ieşit aşa bine că m-au dus cu gândul la Huawei P20 Pro. Cred că am prins şi un pic de soare dintre nori. Spre finalul galeriei avem o textură excelentă la acele vase cu inspiraţie grecească din parc. Huawei Mate 20 Lite se poate lupta cu orice telefon midrange din 2018, pornind de la Huawei P20 Lite şi până la Nokia 7 Plus, trecând prin Galaxy A8 (2018) şi Galaxy A9 (2018).
E cu 60% peste Mate 10 Lite, e total altceva practic. Sunt momente când e şi egalul lui iPhone 7 al meu. În sfârşit avem un Huawei cu dynamic range acătării, la acele capturi cu statuia lui Mickey Mouse, unde multe telefoane au avut probleme, chiar şi flagship-uri Nokia. Îi lipseşte zoomul suprauman al lui Nokia 7 Plus sau detaliile mulţilor pixeli de la Xperia XA2, dar e în continuare ce trebuie pentru Huawei.
În condiţii low light vedem iarăşi că nu avem cine ştie ce zoom, iar luminile stradale îşi trag halouri roşii. Avem şi ceva ceaţă, iar în perioada asta a anului nu ştii dacă e de la vreme sau telefon. Cadrul cu farmacia Catena a ieşit OK, la culori şi claritate, deşi în spate sunt şi ceva lumini portocalii care de obicei ar fi galbene.
Măcar nu apare vreo nuanţă albastră, mov sau roz/portocaliu cum am văzut la multe telefoane midrange. Iluminarea stradală nu generează străluciri prea mari şi vreau să vă atrag atenţia asupra clarităţii pietrei cubice de la terasa unde a făcut senzaţie iPhone XS Max prin claritate. Dacă acolo am prins luminozitate şi claritate OK, în general detaliile au fost cam "moi" la distanţă.
Zic că suntem sub Nokia 7 Plus şi Samsung Galaxy A8 (2018), dar peste alte telefoane care au Lite în nume, peste un ZenFone 4. E cam ca un Xiaomi Mi A2, dar puţin mai clar.
Când vine vorba de filmare, avem MP4, Full HD şi 30 FPS, plus 14 Mbps. Zoomul e slab din start, dar microfonul e bun la zgomotul traficului care răzbate în parc şi ceva sunete de plimbăreţi. Stabilizarea electronică nu e prea bună, dar culorile sunt calibrate acceptabil. Şi la testul de stabilizare tremura serios aleile de beton din parc şi vegetaţia, ele vibrează prea mult pentru a trece testul nostru.
Am văzut şi mai rău de atât ce e drept. Când am filmat la 60 FPS am pierdut serios din calitate şi se vede şi ceva grain la distanţă. Clipul selfie e tremurată, prea iluminat (cel făcut cu HDR Pro activat), dar următoarea versiune nu e rea deloc. Mă refer la textura fetei şi la cât de utilizabil ar fi într-un vlog. Se poate trece peste fundalul înceţoşat (era ceaţă şi afară), câtă vreme fata arată bine.
Cât despre filmarea cu camera principală, e OK expunerea, luminozitatea, dar am avut parte şi de o refocalizare sau două. Captură video e cu 20% sub cea foto aici. Nu e nimic memorabil, suntem sub Xperia XA2 cel care a costat recent 900 lei şi sub Nokia 7 Plus. Depăşim Mate 10 Lite cu mult şi parcă o idee şi P20 Lite.
Noaptea nu avem pretenţii prea mari şi din start văd grain şi o nuanţă de albastru sus. Sunt porţiuni cu "purici", dar avem un microfon care îşi face treaba bine. Să zicem că acceptăm zoomul aşa cum e, dar halourile sunt mari. Prindem mai multă lumină decât la P20 Lite şi nu avem motion blur la panning. Stabilizarea nu e bună, iar câteva reflexii ne strica feng shui-ul.
Filmăm totuşi mai bine decât LG Q7 şi Xiaomi Mi A2 per total. Vreau să menţionez şi că filmarea slow motion la 480 FPS nu e cine ştie ce, fiind cam grainy. Huawei dovedeşte că mai are de învăţat la filmare, deşi la fotografiere s-a perfecţionat şi la Lite-uri.
Disponibilitate
Prețuri actualizate