Nokia 8 Sirocco: Cameră cu upgrade de la Nokia 8, încă e de lucru

875 ori
<b>Nokia 8 Sirocco: Cameră cu upgrade de la Nokia 8, încă e de lucru</b>Nokia 8 a fost unul dintre cele mai puţin impresionante flagship-uri din ultimul an, când vine vorba de cameră cel puţin. Singurul lucru care o să îmi rămână în memorie de la acel telefon e faptul că are filmare 4K pentru camera frontală. Trecem la Nokia

Nokia 8 a fost unul dintre cele mai puţin impresionante flagship-uri din ultimul an, când vine vorba de cameră cel puţin. Singurul lucru care o să îmi rămână în memorie de la acel telefon e faptul că are filmare 4K pentru camera frontală. Trecem la Nokia 8 Sirocco, care vine cu senzori de 12 MP + 13 MP, în locul celor doi de 13 MP de pe Nokia 8.

În cazul lui Sirocco avem o cameră de 12 MP cu obiectiv wide şi deschidere F/1.7, iar camera de 13 MP vine cu deschidere F/2.6 şi obiectiv tele, cu zoom optic 2X. Primim şi bliţ dual tone, optică Zeiss, dar a dispărut stabilizarea optică. A dispărut şi senzorul monocrom de la Nokia 8. O ciudăţenie este înlocuirea camerei de 13 MP din faţa lui Nokia 8 cu o cameră de doar 5 MP aici.

Aplicaţia Camera rămâne minimalistă, iar camera în sine realizează captură rapidă, focalizare precisă şi rapidă, plus un zoom destul de fâşneţ. Avem şi moduri că Picture în Picture, Dual, Slow Motion şi am fost şocat să văd că nu am găsit HDR-ul nicăieri. Avem totuşi Slow Mo şi Time Lapse. Modul Pro ne oferă reglaje de balans de alb, ISO, expunere, shutter şi focalizare.

Avem şi Live Bokeh adică Portrait, Panoramă şi Bokeh cu camera frontală. Trecem la galeria foto, realizată la început de toamnă, cu o cantitate rezonabilă de soare. Am prins un albastru destul de arătos şi realist procesat de telefon. Zoomul şi-a făcut treaba bine, până la un 3X să zicem. Fără zoom detaliile de la distanţă sunt slăbuţe, mă refer la frunzele din coroana copacilor de exemplu. Din păcate a scăzut semnificativ calitatea selfie-urilor faţă de Nokia 8 şi chiar nu înţeleg de ce au trecut la camera de 5 MP. Avem capturi neclare, drese puţin de Bokeh, care arata chiar bine la selfie uneori. Fundalul e mereu fantomatic şi zic că suntem cu vreo 2 clase sub un Xperia XA2 aici.

Pe lângă albastru îmi plac şi nuanţele de roşu prinse de acest device, când vine vorba de captură cu camera principală. Se descurcă foarte bine şi la prim planuri, dar Bokeh-ul are nevoie de multe încercări pentru a ieşi ca lumea. Am pătimit cu asta şi la Nokia 8 şi Nokia 7 Plus, dar Nokia tot nu se învaţă minte. Măcar avem o Panoramă generoasă, la 12.800 x 2208 pixeli (puţin cam curbată totuşi şi un dynamic range bunicel, fără supraexpuneri ciudat în fundal.

Măştile AR arată haios şi m-am jucat cu câteva mustăţi, ochelari, capete de iepure şi altele de gen. Zic că la fotografiile closeup suntem la nivel de iPhone 8, ceea ce nu e puţin lucru. Deşi nu sunt chiar încântat de detalii, o să rămân cu impresia că Nokia 8 Sirocco e peste Nokia 8, sau are mai puţine defecte. Îmi dă senzaţia unui rival pentru Huawei Honor 10 sau un Xperia XA2 cu mult mai puţine detalii.

Dacă făceam poze cu Nokia 8 într-un buzunar şi cu Galaxy A8 (2018) în celălalt buzunar cu câteva luni în urma acordând victoria Samsung-ului, Sirocco mai egalizează bătălia puţin. Zic că s-ar bate şi cu un flagship de 2017 precum Xiaomi Mi 6. Păcat de Bokeh şi detalii sau selfie, altfel nu stăteam chiar rău.

La captura low light avem un bliţ cam prea albicios, dar şi un zoom solid pe clădirile din Timişoara. Halourile ar arăta OK dacă nu ar fi puţin alungite. Măcar culorile sunt bine calibrate, acolo unde multe midrangere scapă pensula cu portocaliu, roşu, albastru pe poze. Totul este de un gălbui deschis aici, nu oranj că la multe handset-uri. Zic că stăm mai bine la fotografia nocturnă decât un ASUS ZenFone 5 spre exemplu şi un Huawei Honor 10 chiar.

Au ieşit poze mai luminoase decât la Nokia 7 Plus după apus şi am depăşit şi Nokia 8.

Cât despre filmare, am operat cel mai des la următoarele coordonate: Full HD, 29 FPS (nu am avut 30 FPS prea des dintr-un motiv sau altul) şi 20 Mbps. Ziua schimbarea de expunere e prea abruptă când treci de la întuneric la lumină. Stabilizare e lipsa, pentru că imaginea tremură la cea mai mică mişcare. Nu sunt probleme cu focalizarea şi nu avem refocalizare din fericire. Stăm mai bine decât Nokia 8 care avea OIS, oricât de ciudat ar suna.

Ştiu că el reuşea contra performanța să strice dynamic range-ul chiar şi când filma 4K. Aspectul meu preferat la Nokia 8 Sirocco la filmare este captura audio. Este delicios de bună, cu 3 microfoane cu OZO care sunt zeieşti la concerte. Eu ascult muzică la maxim la căşti şi deseori asta nu se aude pe filmări. La Nokia 8 Sirocco veţi auzi fiecare notă din ce ascult eu la căşti.

Zoomul este aşa şi aşa, culorile iarăşi nu sunt rele, dar sunt din nou probleme cu dynamic range-ul, măcar nu aşa grave ca la Nokia 8. Claritatea e în grafic, pentru un flagship de 2017 să zicem. Filmarea selfie nu arată chiar rău, dar e un uşor flicker care face expunerea să tot "salte" fără a se stabiliza odată. Textura feței mele arată OK totuşi. Revenind la camera principală, când am dat zoom am pierdut din focalizare.

Am remarcat şi ceva blur la distanţă şi trebuie subliniat că nu am avut arsură de imagine sau supraexpunere în nici o situaţie. Să zicem că suntem la nivel ASUS ZenFone 5 aici per total, cel mult. La filmarea nocturnă lucrurile chiar nu arată rău. Halourile luminilor stradale sunt cam mari, dar măcar avem nişte culori ce arată bine. Imaginea este cam tremurată la filmarea din mers şi blurr-ul creşte cu fiecare pas pe care îl faci.

Galbenul iluminării nocturne e iarăşi unul dintre cele bune, nu vreun portocaliu. E o captură OK la nivel de high midrange, dar nu la flagship. E puţin bizar şi că se schimbă culorile când dai zoom. Nu prea am mai văzut asta. O să rămânem de la acest telefon cu amintirea culorilor bune, microfonul fantastic şi un Bokeh şi selfie nereuşite.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×