Allview Soul X5: Camera are culorile şi zoomul pe care îl doream, dar la selfie mai e de lucru

909 ori
<b>Allview Soul X5: Camera are culorile şi zoomul pe care îl doream, dar la selfie mai e de lucru</b>Allview Soul X5 Pro a avut una dintre cele mai surprinzătoare camere din zona midrange, atunci când a fost testat de noi cu mai bine de o lună în urmă. Ca atare, având în vedere că Soul X5 aduce camere cu rezoluţii similare şi are şi parte de AI mulţumită

Allview Soul X5 Pro a avut una dintre cele mai surprinzătoare camere din zona midrange, atunci când a fost testat de noi cu mai bine de o lună în urmă. Ca atare, având în vedere că Soul X5 aduce camere cu rezoluţii similare şi are şi parte de AI mulţumită procesorului MediaTek Helio P22, auspiciile sunt bune.

În spate găsim o cameră de 16 megapixeli + 5 megapixeli, cu focalizare automată pentru primul senzor şi fixă pentru al doilea. Deschiderea este F/2.0. Pentru selfie avem o cameră de 16 megapixeli cu deschidere F/2.0 şi propriul bliţ LED. Evident ni se oferă şi Bokeh pentru ambele seturi de camere, dar şi nouă funcţie FunEmoji, cu care ne putem transforma faţa într-un soi de mască AR cu chip de pisică, girafa, şoarece sau robot. Ne putem anima chipul astfel şi să îl trimitem prietenilor că fotografie sau înregistrare.

Camerele ştiu autofocalizare, PDAF şi recunosc şi scene pe bază de AI. Interfaţa este cea specifică Allview şi am remarcat un zoom fâşneţ aici, dar şi o viteză rezonabilă de fotografiere. Printre funcţiile camerei se număra Bokeh, Slow Motion, Live Photo şi Selfie în Grup. Există şi un mod Pro, cu care facem reglaje la nivel de expunere, ISTO, shutter şi focalizare. Evident exista şi posibilitatea de a realiza capturai Panorama, HDR, Face Beauty şi avem şi Efecte.

Trecem la ce ne interesează mai mult şi anume galeria foto. Aici descoperim că avem un zoom deloc rău şi că arsurile soarelui puternic sunt minore. Detaliile arată OK în mai toate cadrele şi zoomul devine uneori chiar surprinzător. Nu stau lucrurile bine doar departe, ci şi aproape, pentru că am prins câteva prim planuri/macro-uri excelente. Totuşi cam una din 10 fotografii o să iasă supraexpusă sau uşor neclară. Cheia e să aveţi răbdare şi să focalizaţi cum trebuie.

Când am făcut capturi landscape am remarcat că unele detalii nu erau chiar optime, iar Panorama a fost micuţă, la 5072 x 1440 pixeli. Selfie-urile nu au impresionat deosebit pentru o cameră cu rezoluţie de 16 megapixeli. În special fundalul ars a făcut o figură neplăcută. Îmi place cum arată părul totuşi şi textura feței, care apropo e cam albă şi fantomatică. Aş fi dorit extra claritate poate pentru chipul meu, dar am apreciat felul în care sunt prinse umbrele pe faţă.

Sunt momente când scoatem capturi demne de iPhone 8 cu acest telefon şi în general culorile au fost vedetele, ele ne deviind de la ce vede ochiul uman. Atenţie mare cu expunerea totuşi şi modul în care o reglaţi pe ecran. Repet, unele selfie-uri arată bine, dar când auzi 16 MP ai dori mai mult. Rămânem cu nişte culori OK, zoom OK, claritate bună şi aş pune acest telefon pe picior de egalitate cu un Motorola Moto G6 Plus, poate un Xperia XA1 cu mai puţine arsuri de imagine şi culori mai bune.

Nu suntem departe nici de Samsung Galaxy A6 (2018), doar că selfie-urile arată mai bine la telefonul Allview. Bokeh-ul a fost rezonabil, nici prea-prea nici foarte foarte, fără nervi că la modelele Nokia, când niciodată nu eşti destul de aproape sau departe să se declanşeze, dar totuşi departe de ce oferă modelele Huawei care au experienţă mai lungă cu acest tip de captură. Un mic pont pentru selfie-uri: Bokeh-ul o să scoată fotografii cu vreo 30% mai bune.

La captura low light am avut pare de un bliţ care albăstreşte lucrurile, dar în general claritatea a fost OK. Operăm la nivel de deschidere F/2.0 deci clar lucrurile sunt mai întunecate decât suntem obişnuiţi de la alte telefoane pe care le-am tot folosit în ultima vreme. Culorile nu arată rău, iar nuanţa gălbuie specifică luminilor stradale din Timişoara a fost în grafic, fără să devieze înspre portocaliu, roşu sau albastru.

Halourile luminilor stradale şi surselor de lumină sunt acceptabile, parcă puţin prea mari. Am văzut mai rău de atât şi zic că suntem la nivel de Motorola Moto G6 aici. Dacă vreţi şi o comparaţie mai clară, Allview Soul X5 sta mai bine la captura nocturnă decât un Samsung Galaxy A6 (2018), Nokia 6.1 sau Huawei Mate 10 Liţe.

Apare ceva "pufoşenie"/"scămoşare" a imaginii la detaliile fine de la distanţă, dar zoomul şi culorile rămân vedete. Pentru 1.099 lei e chiar bine.

Trecând la captura video, aici operăm cu fişiere MP4, în Full HD şi la 29 sau 30 FPS. Avem bitrate de 17 Mbps şi am remarcat din prima că stabilizarea electronică nu e optimă. Lucrurile cam tremură, dar avem şi o veste bună: microfonul îşi face treaba bine. A prins cum trebuie ambianța din parc, din intersecţii, de lângă monumente. Iarăşi zic că au calibrat bine culorile şi schimbarea de expunere când trecem de la umbră la lumină şi invers primeşte thumbs up.

Din păcate nu la fel se întâmplă şi la detalii, care sunt slabe la depărtare şi iarăşi slabe la zoom. Cum începi să dai zoom, vine taica Grain şi apar "puricii". Dynamic range-ul în  schimb nu a păcătuit în vreun fel. Am veşti bune şi pentru vloggeri aspiranţi, pentru că filmarea cu camera selfie nu e rea. Evitaţi totuşi zonele prea însorite, pentru că nu le face faţă. Ce e drept am văzut mai rău de atât, iar pentru mid level filmează OK acest smartphone.

Mi s-a părut o idee mai tremurat/prea puţin stabilizat faţă de ce oferă Allview de obicei, pe partea de stabilizare electronică evident. Sunt şi ceva porţiuni supraexpuse, iar camera se descurcă rezonabil cu subiecţii în mişcare. Aici operăm mai degrabă la nivel de Xiaomi Mi A1, Xiaomi Redmi 5 Plus şi aş zice că suntem sub Xperia XA1 spre exemplu. Poate depăşim un Huawei Mate 10 Lite şi eventual să ne batem la egal cu Moto G6 Play.

Ăsta pe timp de zi evident. În condiţii de filmare low light se ivesc halouri mari pentru sursele de lumină şi scade frame rate-ul la doar 20 de FPS. Asta nu e de bun augur, pentru că orice mişcare prinsă de noi în cadru devine sacadată. Filmăm la 17 Mbps măcar şi simt că nuanţele prinse aici sunt cam mov. Stabilizare electronică nu prea avem, gălbuiul e prezent şi zic că operăm la nivel de Motorola Moto G6 Play.

Depăşim un Huawei Y mai ieftin şi poate să fim pe palier cu Xiaomi Redmi-uri. Culmea e că nu avem o claritate rea în general, nici culori sau luminozitate. Zic că ne putem bate cu două modele Moto G6 dacă avem acest Allview în buzunar, depăşim Huawei Y-urile şi putem opera la nivel de Xiaomi Mi A1 şi Huawei P20 Lite chiar în cele mai bune momente.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×