OnePlus 6: Camera excelează la claritate, selfie, 4K, captură audio la filmare

2.303 ori
<b>OnePlus 6: Camera excelează la claritate, selfie, 4K, captură audio la filmare</b>OnePlus nu a fost niciodată o companie care să creeze flagship-uri ce doboară recorduri la capitolul cameră. Nu o spunem neapărat ca un reproş, ci e mai degrabă un fapt, simplu şi clar. Nu îmi amintesc nici un OnePlus care să fi devenit reper la nivel..

OnePlus nu a fost niciodată o companie care să creeze flagship-uri ce doboară recorduri la capitolul cameră. Nu o spunem neapărat ca un reproş, ci e mai degrabă un fapt, simplu şi clar. Nu îmi amintesc nici un OnePlus care să fi devenit reper la nivel de optică. Maxim au fost "bune şi atât", sau "la fel de bune că... alt flagship". OnePlus 6 vrea să mai termine cu aceste prejudecăţi şi ne propune un pachet optic ce sună solid pe hârtie. Hai să îl vedem.

E vorba despre o cameră duală în spate, cu senzori de 16 MP + 20 MP. Cel de 16 MP este un Sony IMX519, cu suport pentru stabilizare optică şi electronică, DCAF şi deschidere F/1.7. Primim şi bliţ dual LED, iar senzorul secundar, cel de 20 MP este un Sony IMX376, cu PDAf şi deschidere F/1.7. Aceste camere filmează în 4K la 60 FPS, ştiu şi Bokeh, dar nu suporta captura Super Slow Motion.

OnePlus a considerat că nu e nevoie să facă saltul la 960 FPS, mulţumindu-se cu 480 FPS. Camera frontală este o unitate de 16 megapixeli, cu senzor Sony IMX371, focalizare fixă şi deschidere F/2.0. Avem şi stabilizare electronică, dar şi filmare Full HD. Interfaţa camerei e clasică, fără prea multe extra opţiuni şi e foarte minimalistă. Avem un mod de zoom instant 2X, captura Portrait şi RAW şi un zoom foarte fluid, dar şi focalizare extrem de rapid.

Să trecem acum şi la galeria de fotografii realizate ziua. Plictisit fiind de atât de multe fotografii în Parcul Alexandru Ioan Cuza, am făcut marea trecere la Parcul Cişmigiu. Nu de alta, dar nu prea poţi da greş cu un parc aflat lângă Primăria Capitalei şi destul de primenit. La prima strigare aş zice că am avut nişte culori superbe, de aparat foto pe peliculă. Am avut ceva vibe-uri de Pixel 2 XL chiar, ceea ce nu e puţin lucru.

Am fost mulţumit de talii, lucru de aşteptat, pentru că nu lucrăm cu 12 MP ci cu 20 MP. Aş zice că am avut parte de mai puţină suprasaturare şi cadre arse faţă de Xperia XZ2 şi Huawei P20 Pro, iar cerul şi vegetaţia au avut un albastru, respectiv verde bine calibrat. Când am dat zoom lucrurile au început să devină grainy pe la 3-4X. Zoomul e clar sub Huawei P20 Pro, asta e sigur.

Ulterior am găsit şi câteva cadre mai supraexpuse şi arse de soare, în special cele pe verde, dar din nou, nu aşa grav ca la Huawei P20 Pro. HDR-ul a scos în evidenţă norii de pe cer, conturul lor şi oamenii de lângă lac, care erau acoperiţi de umbră în prima fază. Bokeh-ul nu mi-a făcut o impresie bună prin inconstanta. E drept că au fost momente când captura aceasta a ieşit foarte bine, dar am avut nevoie de ceva de gen 4-5 tentative să iasă una bine.

Textura obiectelor o să îmi rămână în minte de la acest telefon, fiecare obiect, copac, om părând palpabil şi când vizionezi fotografiile ulterior. Panorama e generoasă, la 23.520 x 3760 pixeli. Am apreciat şi cum arată selfie-urile, în special ochii, cu vinişoarele înroşite de pe margine, albul ochiului cel lucios, pupila neagră separată de porţiunea căpruie, ce mai, un festin vizual.

Până şi fundalul arată bine la selfie-uri. Bokeh-ul cu camera selfie e foarte bun şi nu mai e atât de "hit and miss" precum cel cu camera principală. Poate şi pentru că vezi exact ce faci în timp real şi cum te separi de fundalul tău. Dacă vreţi să faceţi poze pentru Instagram, Facebook şi albume de vacanţă, OnePlus 6 e la fel de bun pentru voi că iPhone X, Galaxy S9+, Pixel 2 XL sau HTC U12+.

E peste Huawei P20 Pro şi Xperia XZ2 că pachet total, dar anumite fotografii arata parcă prea bine şi le bănuim de supra procesare. HTC U12+ e mai realist şi mai pragmatic parcă. Selfie-urile sunt de top 5 şi dacă ar fi mai bine calibrate Bokeh-ul şi culorile, OnePlus 6 ar intra lejer şi în top 5 pentru camera principală.

Când vine vorba de captură low light, am avut nişte culori fără cusur, asta am remarcat întâi. Luminozitatea este satisfăcătoare, dar acesta nu e vreun Galaxy S9+ şi nici vreun Pixel 2 XL. Nivelul de galben emanat de luminile stradale este rezonabil, nici icter, dar nici portocaliu, mov sau roşiatic. Zoomul e decent, dar halourile luminilor de pe stradă sunt măricele.

Radiază că o coroană chiar, ceea ce nu prea vedem la flagship-uri şi nu e OK. Captură nocturnă e foarte aşezată şi nu lasă să răzbată vreun neajuns sau defect. Bliţul a fost la rândul său excelent, fără a albi prea mult imaginea, sau a o albăstri sau a o îneca cu vreo culoare ciudată. OnePlus 6 face poze de top 5 noaptea, dar iar am simţit că e ceva ciudat aici, cum am simţit şi ziua.

E ceva nenatural, e ceva nepământean în modul în care face capturile, de aceea tot bănuiesc că umblă la cadre din software, cum am zis şi ziua. Menţionez şi întunecimea versus Galaxy S9...

Vorbind şi despre captura video, am operat la nivel de Full HD, MP4, 30 FPS şi 20 Mbps. Întâi am observat am cam ars vegetaţia, dar nu eu, ci astrul nostru de z. Nici zoomul nu a fost de campion, în vreme ce microfonul a făcut senzaţie. Am prins o manifestare culturală în Cişmigiu şi am prins un giga, mega bas. Imaginaţi-vă cum s-ar auzi la un UNTOLD sau Summer Well.

Nu a fost doar o excepţie sau coincidenţă, pentru că microfonul a strălucit iar şi iar şi iar la fiecare filmare. Orice glas, lătrat, pasăre, piuit sau vânt s-a auzit perfect. Filmarea 4K la 60 FPS e fix ce trebuie, e maximul la care ai putea filma cu un telefon în ziua de azi. Maximul la culori, claritate, detalii şi focalizare. Cerul arata excelent şi nu e aşa ars că vegetaţia.

Pe de altă parte stabilizarea nu e chiar ce trebuie. E puţin cam "beată", că după 2-3 beri şi un pic tremurată pentru un device care se lauda cu tandemul EIS + OIS. Nu avem vreo refocalizare, dar avem acel "joc" al imaginii, care se mută "maşinal" de la dreapta la stânga la panning şi tot maşinal aranjează imaginile în vreme ce filmezi din mers. Cel mai clar se vede asta când am filmat cu camera selfie.

E ca şi cum s-ar ajusta în timp real o serie de fotografii cu frame rate foarte ridicat şi ochiul uman ar prinde în fault sistemul. Captură FHD 60 FPS e foarte slabă, arsă, nu prea clară, din păcate. Avem şi un slow motion cu un porumbel simpatic, iar camera frontală a fost aşa de bine stabilizata la captura selfie, că zici că foloseam un gimbal. Până acum la 2 aspecte e campion OnePlus 6: microfon şi filmare selfie. Nu prea are rival în 2018.

Ah da, şi la 4k 60 FPs... Pe de altă parte mişcarea maşinală şi unele arsuri şi tremurături îl fac sub Galaxy S9+, iPhone X sau HTC U12+. Suntem mai degrabă în zona lui Huawei P20 Pro, poate şi cea a lui Xperia XZ2, cu ceva indulgenţă.

La captura low light video lucrurile devin gălbui, ca zăpada după ce ai fost cu câinele la plimbare în parc. Stabilizarea e şi mai în petec, apar tremurături, zoomul e slab pentru că apare grain-ul până să zici 3X, dar microfonul rămâne de nădejde. Întunecat, tremurat, artefacte în cadru, nu sunt chiar încântat de rezultatele capturii nocturne.

E prea mult flicker pentru că OnePlus să înceapă să intre în Panteonul producătorilor de telefoane care merită să fie pe podiumuri. Halourile luminilor stradale sunt OK şi am avut un vibe de Huawei P20 Pro şi de ZenFone 5z, dar sub Galaxy S9+ şi Google Pixel 2 XL. E şi sub iPhone X apropo. Degeaba face OnePlus 6 atâtea lucruri bune, dacă nu reuşeşte să completeze ceva de gen 4.7 căsuţe din 5.

Acum e la vreo 3.5 sau 4 căsuţe din 5 şi dacă ar fi Uber nu aş lua maşina cu ratingul ăsta.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×