Prezentare One UI + Android Pie pe Samsung Galaxy Note 9: Night Mode, confort la utilizare cu o mână, optimizare pe steroizi (Video)

3.644 ori
<b>Prezentare One UI + Android Pie pe Samsung Galaxy Note 9: Night Mode, confort la utilizare cu o mână, optimizare pe steroizi (Video)</b>One UI este expresia cheie pe care o tot auzim de la finalul anului trecut, când Samsung a prezentat pe lângă un pliabil şi o nouă paradigmă pentru interfaţa sa de pe Android, la SDC 2018. Acesta este poate cel mai aşteptat şi cerut

One UI este expresia cheie pe care o tot auzim de la finalul anului trecut, când Samsung a prezentat pe lângă un pliabil şi o nouă paradigmă pentru interfaţa sa de pe Android, la SDC 2018. Acesta este poate cel mai aşteptat şi cerut update software oferit vreodată de Samsung, sosit întâi pe Galaxy S9 şi S9+ şi recent pe Galaxy Note 9 în România. Ca atare am pornit phabletul nostru din dotare şi am trecut în revistă tot ce are nou One UI. Şi credeţi-mă... are destule. Acest update are magnitudinea lui iOS 7 de la vremea lui...

Video-prezentare One UI și Android 9 Pie pe Samsung Galaxy Note 9

Pachetul software ocupă 1592 de MB, a venit în România săptămâna trecută pe Note 9 şi i-am împărţit noutăţile în 25 de puncte. Atenţie, unele dintre ele se pot repeta sau intersecta, dar am decis să le separăm pentru extra claritate. Hai să vedem deci e nou în One UI/Android Pie pe Note 9:

1. Design şi interfaţa nouă

Acesta e cel mai vizibil capitol al actualizării, la fel de important ca iOS 7 atunci când a sosit. iOS 7 a adus ideea de skeumorphic şi minimalism, preluată de toată lumea şi convertită de Google în Material Design după. Acesta este nivelul 2.0, cu ultra minimalism şi simbolurile au devenit acum doar minime amprente ale semnificaţiei aplicaţiei. Galeria are doar un icon în formă de floricică spre exemplu.

One UI Design şi interfaţa nouă

Culorile sunt ceva mai abstracte, închise, "mute", fără gloss. Se merge mult pe "squircles", pătrate cu colţuri rotunjite pentru iconuri şi foldere. De altfel rotunjimile sunt peste tot, de la marginile notificărilor până la "pilulele" alungite din agregatorul Bixby şi pilulele din Settings. Samsung a dorit să facă telefoanele uşor de utilizat cu o singură mână şi cum petrecem o bună parte din timp făcând scrolling vertical, a gândit tot în acea direcţie.

One UI Screenshots

Taburile de control şi opţiuni au fost mutate jos. De fapt toată navigarea se face cu opţiuni din treimea de jos a ecranului, în vreme ce conţinutul domină cele două treimi de sus. Cel mai bine se vede asta în Clock, Contacts şi Messages, unde apar taburile jos.

Este o interfaţă aerisită, fără delimitări şi muchii şi se vede acest lucru în special la Quick Settings. Totul este plat şi rotunjit pe margini, oarecum cartoonish. Am remarcat şi că iconurile sunt mai mari, textul e îngroşat şi cel mai bine se vede asta la Settings, la interfaţa camerei şi la Quick Settings. Textul e mai bolduit şi nuanţele mai blânde pentru ochii utilizatorului, mai puţin ţipătoare.

2. Multitasking

Multitasking

În loc de carusel vertical avem acum o serie de ferestre tip "Cards" între care alternăm pe orizontală. Facem swipe în sus pentru a le închide, le putem închide pe toate, iar split screen-ul e acum foarte peste mână. Trebuie să apeşi pe iconul aplicaţiei de deasupra sa şi să alegi split screen. De asemenea fereastra de multitasking afişează şi aplicaţiile folosite recent ca iconuri jos.

3. Night Mode

A doua cea mai importantă schimbare din One UI, după interfaţa în sine este Night Mode. Funcţia se activează uşor din Quick Settings și este mai mult decât un "invert colors" sau opţiune "monochrome". Fiecare reflexie, nuanţă şi grad coloristic a fost special gândit pentru utilizarea mai comodă noaptea sau în condiţii de luminozitate scăzută. Lumea e dependentă de telefonul mobil şi îşi strică somnul privinde ecrane cu lumină albă înainte de somn.

Night Mode

Tema neagră ne protejează ochii şi scade şi consumul de baterie pe ecranul OLED. Night Mode aduce un fundal negru pentru Quick Settings, Samsung Internet Browser are şi el un Night Mode şi vedem că şi fundalul agregatorului Bixby e mereu negru. Zona Settings are acum pilule gri cu fundal negru. Dialerul devine şi el negru, iar tastatura devine neagră cu butoane gri.

E un negru foarte profund, care creşte contrastul şi facilitează vizualizarea mai bună a textului şi conţinutului video, printre altele. Android Pie a adus asta pe multiple device-uri, iar Apple s-a inspirat din asta pentru iOS 13.

4. Settings

Zona de Setări la Samsung a fost gigantică la TouchWiz şi maricică la Samsung Experience. Nivelul următor este aici şi lista a fost compactată serios. Totul e sub formă de pilule şi setările sunt acum "nested", în genul setare în setare în setare. Aveţi şi sugestii jos dacă nu găsiţi ce căutaţi.

Setari

5. Bară Navigațională

Aici sincer mă aşteptam să văd o copie după gesturile de pe iPhone X. În schimb putem doar să înlocuim cele 3 butoane navigaţionale, Back, Recents şi Home şi swipe-uri în sus acolo unde ar fi fost ele. Câştigi practic câţiva milimetri în plus de ecran gol, dar trebuie să reţii ce face fiecare zonă în care faci swipe. Nu sunt mare fan.

6. Smart Orientation

Smart Orientation

Acum presupunând prin absurd că dezactivezi Auto Rotate de fiecare dată când foloseşti telefonul în Portret şi în întorci în Landscape apare brusc un shortcut mic jos lângă bara de navigare care îţi permite să întorci imaginea.

7. Lift To Wake

O funcţie care vine tarziuuuuuuuu rău de tot pentru Samsung este lift to wake. Este extensia lui Always On Display şi activează ecranul atunci când ridici telefonul şi îl îndrepţi spre fața ta. Eşti la doar un swipe distanţă de deblocare, sau zero swipe dacă ai deblocarea facială on.

8. Utilizarea cu o singură mână

Tendinţa de a utiliza telefonul cu o singură mână se reflectă şi în zona Gallery, care include thumbnail-uri foarte mari şi este compactată serios. Avem categorii şi taburi de organizare pentru conţinuturi şi sus şi jos.

9. Adoptable Storage

Telefonul poate vedea cardul microSD ca parte din stocarea internă.

10. Recycle Bin pentru Galerie

Galeria foto a primit în sfârşit un Recycle Bin, care ţine fotografiile 15 zile după ce le-ai şters, înainte să le şteargă de tot.

Recycle Bin pentru Galerie

11. Optimizare de consum

În zona Device/Battery o să găsiţi multe funcţii noi, dar aş vrea să atrag atenţia asupra lui Optimize Settings, care va reseta automat în fiecare zi la ora 24:00 luminozitatea, volumul, vibraţiile, conectivitatea la un nivel default, pentru a economisi baterie.

12. Tastatură

Tastatura a primit un floating mode, care vă permite să o mutaţi oriunde, plus diferite grade de transparență şi colorit.

astatura a primit un floating mode

13. Noutăţi ale camerei

Avem acum opţiuni şi funcţii mai bolduite, iar AR Emoji şi Bixby sunt mereu disponibile în stânga. Primim suport pentru fişiere HEIF, care ocupă mai puţin loc, iar dacă Galaxy S9 debuta cu o listă scrollabilă vertical de opţiuni foto în stânga, acum le avem în dreapta. Butonul roşu care pornea filmarea lângă shutterul foto a fost acum transformat în opţiunea separată video.

Avem şi Scene Optimization la îndemână cu un shortcut vizibil. Toate iconurile sunt foarte mari, prea mari aş zice. Live Focus devine Selfie Focus şi acum afişează dacă eşti la distanţă bună pentru un Bokeh, cu un semnal galben pe ecran.

14. Animaţii noi

La trecerea între homescreen-uri şi în special la captura de ecran vedem noi animaţii, ceva mai discrete şi next gen. Le puteţi anula din setări.

15. Noi designuri de ceas, în zona Clock şi la widget-uri

Noi designuri de ceas, în zona Clock şi la widget-uri

Se reflectă inclusiv în zona Always On Display.

16. Aplicaţiile native au interfaţă nouă

Files, Notes, Clock primesc nouă interfaţă, foarte minimalistă, cu control jos, dar în mare au aceleaşi funcţi.

17. S Pen

S Pen

Am înţeles că mai nou poţi schimba culoarea cu care scrii cu stylus-ul pe lockscreen când telefonul e în standby. Până acum era aceeaşi culoare cu cea a stylusului (galben la mine). Acum se poate seta şi alb şi alte nuanţe.

18. Temele gratuite doar 2 săptămâni

Aici e o veste proastă şi anume că Samsung te lasă să foloseşti o temă gratuită doar 2 săptămâni pe device. Bine că avem multe de ales.

19. Dolby Atmos pentru Gaming

Opţiunea Dolby Atmos Gaming a fost separată de cele muzicale şi de filme pentru a fi scoasă în evidenţă

20. Fără meniu lateral de volum

Aţi observat probabil că mai toate telefoanele cu Android Pie au un meniu lateral pentru volumul audio. La Samsung rămâne sus când apăsam pe butoanele de volum. Nu e neapărat ceva rău, pentru că ştiu mulţi care nu apreciază meniul nou.

21. Do Not Disturb

Acum puteţi da mut complet pentru playback-ul media şi orice formă de media.

22. Auto Disable Unused Apps

Încă o funcţie de optimizare aflată în secţiunea baterie, aceasta vă permite să dezactivaţi aplicaţiile cel mai puţin utilizate în ultimele 30 de zile.

23. Auto Optimization

Această opţiune are rolul de a curăţa aplicaţiile şi stocarea şi se găseşte în Device Care. Închide practic toate aplicaţiile şi curăță memoria telefonului complet.

24. Battery Tips

Aveţi acum multiple sfaturi şi indicii legate de ajustarea consumului în zona Device Care.

25. Adaptive Battery

Android Pie a adus Adaptive Battery pe terminalele compatibile, iar pe Note 9 asta se manifesta prin faptul că telefonul învaţă cum îl foloseşti zi de zi şi după câteva zile, săptămâni, luni îşi va da seama în ce moment al zilei trebuie să aloce mai multă sau mai puţină energie a bateriei pentru a economisi energie.

Posibil să fi ratat ceva funcţii, să fi repetat unele sau să fi inclus unele care erau şi la Android Oreo, deci mea culpa preventiv. Suntem deschişi în zona de Comentarii pentru a comenta toate noutăţile, iar mai jos aveţi şi câteva aspecte Pro/Contra.

Pro:

  • experienţă mai comodă la utilizarea cu o mână
  • dăunează mai puţin ochilor la utilizarea îndelungată şi nocturnă
  • optimizare mai bună
  • accent pe consum de conţinut şi pe confortul utilizatorului
  • sosit relativ rapid faţă de Oreo

Contra:

  • iconuri copilăroase: nu te poţi numi om de afaceri cu Note 9 şi să ai un icon de Gallery cu o floricică roşie de clasa a cincea
  • iconuri prea mari în unele zone, mai ales la cameră
  • split screen e peste mână acum
  • Bixby are pilule prea mari
  • încă un pas în plus pentru captura video

Per total este o experienţă OK, un salt mai mare de la Samsung Experience decât a fost cel de la TouchWiz. Câtă vreme utilizatorul are de câştigat nu avem ce obiecta. Optimizarea, confortul la scrolling, navigare şi protecţia ochilor sunt cheia.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×