Samsung Galaxy S10e: Cameră duală cu 85% din capacitatea lui Galaxy S10+

1.800 ori
<b>Samsung Galaxy S10e: Cameră duală cu 85% din capacitatea lui Galaxy S10+</b>Nu putem uita de camera lui Samsung Galaxy S10e, mezinul gamei S10, care nu plusează cu vreun număr uriaş de camere, ci merge pe o rută oarecum tradiţională: 2 camere în spate şi una în faţă. Ce trebuie voi să reţineţi e că a păstrat cele mai bune camere

Nu putem uita de camera lui Samsung Galaxy S10e, mezinul gamei S10, care nu plusează cu vreun număr uriaş de camere, ci merge pe o rută oarecum tradiţională: 2 camere în spate şi una în faţă. Ce trebuie voi să reţineţi e că a păstrat cele mai bune camere de la S10 şi S10+. E vorba despre cea principală de 12 megapixeli cu diafragmă variabilă, pe care o ştim de la Galaxy S9 încoace.

Aduce şi stabilizare optică şi este însoţită de acea cameră de 16 megapixeli cu obiectiv ultra wide pe care am apreciat-o pe Galaxy S10+ la cadrele turistice. Nu avem acea cameră telephoto cu zoom optic care ne face semi paparazzi totuşi, dar păstrăm camera selfie de 10 megapixeli direct decupată în ecran, adică fix cea de pe Galaxy S10.

Video-review Samsung Galaxy S10e, secțiunea camera

Bliţul LED a rămas în spate, filmarea Super Slow Motion la 960 FPS e bifata şi avem şi Live Focus, adică un alt nume pentru captura Bokeh, plus AR Emoji. Camera selfie are focalizare Dual Pixel şi deschidere F/1.9 şi poate filma 4K, lucru util pentru vloggeri. O precizare rapidă pentru camera ultra wide: nu are focalizare automată.

Capturi de ecran interfață grafică cameră Samsung Galaxy S10e

Camera principală deschide diafragma până la F/1.5 când e prea puţină lumină în jur şi o duce la F/2.4 când e prea multă lumină. Softul de cameră e identic cu cel de pe Galaxy S10+, cu 4 efecte de blur la captura Live Focus. Nu, nu sunt fan al lor, ştiţi deja asta de la recenzia lui S10+. Avem şi Hyperlapse, Slow Motion, filtre şi măşti AR. Trecerea între camera normală şi cea ultra wide se face rapid cu o apăsare de buton virtual. Samsung plusează cu Scene Optimizer, un mod auto cu AI care îşi dă seama ce scenă capturaţi şi face ajustările necesare.

Mai avem şi Group Selfie în zona de selfie, plus captura RAW. Hai să vedem cum stăm la calitatea imaginii. Sincer să fiu, tot ce am constatat la Galaxy S10 şi S10+ se aplică şi aici, doar avem 2 din 3 camere fix la fel. Am început galeria cu o serie de capturi ultra wide, la care Samsung Galaxy S10el stă foarte bine. Diferenţele de culoare şi tonalitate între camera ultra wide şi cea normală sunt aproape inexistente.

Doar structura fotografiei se modifică şi câştigaţi câmp vizual. Ceea ce vedeţi în imagini este un fost palat din zona Traian în Timişoara. Avem şi un cadru reuşit cu un vaporaş pe Bega în Timişoara, unde tonalitatea fotografiei este excelentă. Telefonul se descurcă bine chiar şi cu soarele în faţă. Am făcut şi o captură Bokeh, cu o floare de cireş bine desprinsă de fundal.

Samsung Galaxy S10e se descurcă excelent cu nuanţele cerului chiar şi pe căldura mare, iar grafitti-urile urbane arata spectaculos. Prindem şi rezonabil de multe detalii, deşi nu aşa multe ca la o cameră de 24 sau 48 MP, dacă luăm la bani mărunţi prin crop cadrele. Focalizarea e perfectă şi ne-am jucat cu ea la lăcatele prinse pe un pod din Timişoara.

Îmi place că vegetaţia nu e arsă niciodată, cu nici una din cele două camere. La Zoom maxim parcă lucrurile nu mai sunt aşa impresionante, sau ne-a învăţat prost Huawei cu seria P30. Am apreciat mult şi textura şi culorile florilor prinse pe podurile Timişorene, dar şi textura pietrei din asfalt. Practic Samsung Galaxy S10e nu va da greş în situaţiile de pe timp de zi, cele clasice şi va face poze perfecte de social media.

E peste Huawei P20 Pro şi Nokia 9 Pureview la culori. Staţi liniştiţi, că avem şi prim planuri cu flori de toate culorile şi Bokeh-uri cu diferite grade de blur. Am prins flori în mediu urban şi la soare şi la umbră şi am avut claritate şi contrast perfect. La zoom nu stăm aşa bine că Galaxy S10+, dar avem şi o mostră cu catedrala din Timişoara cu un zoom ceva mai rezonabil, până la pragul de 3-4X.

Efectele speciale de Bokeh promovate de Samsung, cele noi nu şi-au dovedit însă utilitatea, iar rata de reuşită este undeva la 50%, poate mai mult pentru subiecţii umani. Panorama este una completă şi detaliată, fără curburi exagerate şi fără rateuri. Am făcut şi selfie-uri, în care subiectul uman a avut foarte bine prinsă roşeaţa din obraji şi naturaleţea tenului, dar şi ochii.

Şi părul a fost bine surprins, iar subiectul uman a fost bine delimitat prin Bokeh de câmpul din spatele său. Detaşarea de câmp s-a făcut perfect, fără a tăia din păr, urechi şi părţi ale hainei. Am lăudat Bokeh, dar reţineţi că am văzut şi cel puţin 2-3 telefoane care fac o treabă şi mai bună. Mate 20 Pro şi P30 Pro vin în minte. Cantitatea de lumină e suficientă.

Captură foto la interior e mulţumitoare, cu toate că am fost şi la un eveniment sau două cu Samsung Galaxy S10e şi nu a prins mereu suficientă lumină şi detalii. Acele cadre de la interiorul bisericii sunt destul de cuceritoare.

Trecem şi la captura foto low light, unde iarăşi egalam Galaxy S10+, ceea ce nu e puţin lucru pe un telefon care a picat sub 3000 de lei. Calitatea este bună, lumină suficientă şi claritate de top. E drept că mai alunecă şi câte un cadru cu tentă gălbuie, prea cald, dar detaliile structurale ale clădirilor sunt satisfăcătoare.

Captură ultra wide nu face să sufere în vreun fel subiecţii. Am prins şi un dans al curentului realizat de 2 artişti, într-o zonă întunecată şi cu ceva grain totuşi. Culorile şi efectele sunt totuşi spectaculoase. Dansul celor doi arată ca o luptă de Mortal Kombat, iar în lumina potrivită am prins suficiente detalii, dar tot văd extra grain faţă de marile flagship-uri Huawei actuale.

E oarecum justă comparaţia cu iPhone XR aş zice şi cu iPhone XS Max sau poate chiar peste ele. Luminile stradale au ieşit puţin cam mari şi cadrele parcă nu aşa luminoase că la Galaxy S9+. De apreciat că s-au văzut clar LED-urile la logo-ul farmaciei Catenă, iar claritatea şi culorile acestui cadru sunt la egalitate cu ce a oferit Galaxy S10+.

Nu ajungem nici pe departe la nivel de Google Pixel 3 XL şi spre final avem şi nişte cadre de un gălbui mai întunecat şi mai spre portocaliu. Focalizarea şi Bokeh-urile au ieşit binişor. Când apare Pixel 3a în magazine acest telefon va avea o mare problemă în zona sa de preţ la captura low light, mai ales că rivalul are şi celebrul Night Sight.

Trecând şi la video, aici marele plus e că filmăm în 4K la 60 FPS, ceea ce Huawei P30 Pro nu poate de exemplu. Experienţa de captură video e similară cu cea de la Galaxy S10+, poate chiar mai mult decât cea foto. Este totuşi şi o tendinţă de a supraexpune vegetaţia, în acest caz gazonul, lucru văzut mai ales la filmarea din mers.

Stabilizarea e totuşi OK şi nu văd să se deformeze imaginea sau să fie vreo refocalizare. Ca şi Samsung Galaxy S10+, remarc acea "tragere" marginilor la început de panoramare, din cauza stabilizării reactive. Sunt şi câteva zone mai arse la cer şi în lateralul cadrelor. Focalizarea a fost mereu rapidă şi precisă, iar microfonul s-a descurcat la margine de rău şi pe vânt.

Am încercat şi nişte zoom şi rezultatul nu a fost prea memorabil, doar acceptabil la 2-3X. Dacă e şi foarte soare, nu se mai înţelege nimic după. Florile filmate au avut culori realiste, iar focalizarea pe ele şi pe fundal s-a făcut rapid. Tot captura 4K la 60 FPS rămâne idealul de claritate, culori şi detalii, dacă vreţi ceva cu adevărat deosebit.

Avem şi ceva Super Slow motion spectaculos cu o bicicletă şi da, e ce trebuie, ca şi Galaxy S10+, dar e nevoie de multă lumină să iasă ca lumea. Pe un monitor 4K se vede totuşi că e mult zgomot şi imagine arsă.

La captura video low light avem ceva special, cu bobine electrice conectate la 2 cascadori conductori. Efectele luminoase arata spectaculos, dar în fundal e ceva grain la zoom. Muzica e capturată excelent de microfon, iar dacă nu dai zoom ai un clip bun de Facebook şi memorabil. Acest număr demn de Tesla a avut nişte culori bine reprezentate.

La filmarea nocturnă din mers apare şi grain, dar halourile au dimensiuni OK şi zoom-ul e acceptabil. Cine vânează grain îl găseşte mai ales la piatra cubică. E o captură low light OK, dar nu memorabilă şi nu chiar în linie cu ce au ajuns să ofere flagship-urile. Deşi nu ar trebui să fim prea severi, după ce Huawei P30 Pro, Nokia 9 Pureview şi chiar măreţul Pixel 3 XL au dat greş la filmarea de noapte. Când regândeşti toate aceste lucruri, parcă Galaxy S10e începe să pară că filmează chiar bine noaptea...

Per total Galaxy S10e oferă un 85% din puterea foto/video a lui Galaxy S10+, poate chiar mai mult şi asta la un preţ mai mic. Pierzi din zoom şi ai unele zone mai arse şi extra grain practic, în rest e fix la fel.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×
×