Nokia 8.1: Cameră mai bună decât a lui Nokia 9 Pureview

3.113 ori
<b>Nokia 8.1: Cameră mai bună decât a lui Nokia 9 Pureview</b>Nokia 8.1 are două bile albe uriaşe din start. Atunci când am făcut fotografii cu el, am făcut fotografii şi cu Huawei P30 Pro, în aceeaşi sesiune. Practic, într-un buzunar aveam un telefon şi în celălalt era un alt telefon. Apoi a venit şi Nokia 9..

Nokia 8.1 are două bile albe uriaşe din start. Atunci când am făcut fotografii cu el, am făcut fotografii şi cu Huawei P30 Pro, în aceeaşi sesiune. Practic, într-un buzunar aveam un telefon şi în celălalt era un alt telefon. Apoi a venit şi Nokia 9 Pureview în aceeaşi perioadă la noi în teste, iar Nokia 8.1 a reuşit să facă faţă AMBELOR provocări.

La baza dotările sună în linie cu ce am primit la Nokia 8 şi Nokia 8 Sirocco: două camere în spate, una de 12 megapixeli cu stabilizare optică şi deschidere F/1.8 şi una de 13 megapixeli, cu rol de captură de adâncime şi deschidere F/2.4. Avem şi bliţ dual LED şi dual pixel PDAF, dar şi filmare 4K. În fata găsim o cameră selfie de 20 MP, cu deschidere F/2.0.

Video-review Nokia 8.1, secțiunea camera

Aplicaţia Camera e rapidă la activare, fotografiere, trecere printre opţiuni şi focalizarea mi s-a părut şi ea destul de rapidă. Subliniez asta după problemele avute pe Nokia 9 Pureview. Printre module găsite în interfaţa camerei se număra Picture in Picture, Dual, măşti AR, Beauty, Motion, Google Lens şi un HDR care sincer e cam prea bine ascuns şi nu e la îndemână deloc.

Galerie foto capturi de ecran interfață grafică cameră Nokia 8.1

Avem şi detecţia scenelor pe bază de AI, funcţie Time Lapse şi Slow Motion. Există şi un mod Pro, cu opţiuni că balans de alb, shutter, ISO, focalizare şi expunere, dar şi Panoramă şi Live Bokeh. Şi iată-ne ajunşi şi la galerie, unde am prins o zi mixtă: când torida când cu un cer acoperit de nori. Era şi ceva vânt acolo, ce mai... vreme de bronzat la munte.

Trebuie spus din start că la zoom telefonul e cam subţire, dar la prim planuri e aş, la nivel de flagship. Se descurcă foarte bine şi la Bokeh şi se poate lua la trântă cu flagship-urile Huawei chiar. Culorile sunt extrem de bine calibrate, amintindu-mi de surprizele plăcuţe de la HTC U12+ şi LG G7. Îmi place perspectiva la captura cu blur în adâncime, asta după ani buni de Nokia care se chinuia să facă Bokeh.

Am criticat zoom-ul mai devreme şi mă refeream la cel "din aparat". Când iei pozele pe PC şi le dai crop o să vezi că detaliile sunt OK. Îmi place mult textura florilor, spinilor, coloanelor de lemn, fântânii surprinse de cameră. Selfie-urile sunt şi ele destul de clare, dar nu îmi place cum au ieşit ochii. Nu sunt destul de naturali şi umani pentru mine.

Bokeh-ul este de top 5 all time cu camera selfie şi zic că ar face gelos şi un Galaxy S10, fără să exagerez. Observaţi felul în care a accentuat firele de barbă proaspăt ieşite din pori şi textura fetei cu fiecare mini expresie facială. E peste Nokia 7 Plus net la selfie. În mare activăm în zona lui Huawei Mate 20 Lite la claritate, detalii, dar le depăşim la culori şi Bokeh.

Suntem sub Nokia 7 Plus la zoom. Până şi cerul a fost bine randat, fără nuanţe bizare. Capturile 16:9 de 9 megapixeli sunt slabe, am observat şi foarte arse, aşa că mai bine rămâneţi la rezoluţie maximă. Zic că am depăşit Nokia 8 Sirocco şi Nokia 8 şi am rupt blestemul seriei 8. Nokia 8.1 e cu o gradaţie mai sus decât orice telefon midrange din 2018 şi e periculos pentru rivali şi în 2019 în zona midrange. E clar peste Huawei P30 Liţe, Galaxy A50, Motorola One Vision.

Ar cam fi cel mai bun Nokia la ora actuală la poze ziua.

În condiţii low light se descurcă bine cu acea siglă Catenă, un test important de trecut. Prinde totuşi halouri cam mari la luminile stradale. Pe de altă parte piatra cubică arată foarte bine ca textură şi luciu în piaţa centrală din Timişoara. Luminozitatea e în grafic şi nuanţă de galben inevitabilă noaptea este bine calibrată, fără a fi prea roz, portocalie sau roşie.

Până şi Bokeh-ul a rămas în limite decente noaptea. Culorile arată OK, dar bliţul şi zoom-ul nu m-au impresionat. Depăşim Honor 8X, Motorola Moto G7 Plus cu siguranţă.

Trecem şi la filmare, unde lucram la nivel default cu Full HD şi MP4, la 30 FPS şi bitrate de 20 Mbps. Rezultatul e cam ars de soarele filtrat de nori şi sunt şi ceva probleme cu vântul, peste care microfoanele nu pot trece. Zoom-ul e la fel de slab la video că la foto şi apare grain-ul imediat după 2X. Vegetaţia din jur e supraexpusa serios, iar la testul de stabilizare au cam tremurat peisajele din parcul "Titanel" din Bucureşti.

Nu avem acel flicker exagerat al telefoanelor care nu se descurcă cu stabilizarea, dar nici cristal nu e. Claritatea şi culorile au rămas în grafic totuşi, dar cerul a suferit, fiind prezentat ca alb. Cine vrea totuşi rezultate optime, poate filma în 4K cu Nokia 8.1, pentru că face o treabă foarte bună. Se curbează puţin imaginea din ce am văzut, mai ales la panoramare, dar focalizarea, culorile, claritatea şi expunerea sunt ce trebuie, aproape de nivel de flagship.

Filmarea selfie a avut faţă supraexpusa şi totul este prea alb şi galben. Dacă găsiţi o metodă să nu aveţi fata expusă direct la soare orbitor e OK, deşi e cam inevitabil vara asta. Zic să rămâneţi la 4K şi veţi fi încântaţi, cam la fel ca la Nokia 9 Pureview sau puţin sub el. Ducându-mă la Nokia 7 Plus în mai 2018 am văzut că el a stabilizat şi filmat mai bine, deşi şi el avea tendinţa de a arde puţin la soare.

La filmare Nokia 8.1 este egal cu Moto G7 Plus şi e peste Honor 8X puţin. Trecem şi la captura video low light, unde rezultatul este tremurat şi gălbui, iar imaginea vibrează. Halourile sunt mari, avem zoom slab şi totul este sub aşteptări. Suntem sub Honor 8X şi cam ca Moto Z3 Play, dar nu mai bine de atât. E un aspect la care suferă chiar şi granzii, de la Huawei P30 Pro la Google Pixel 3 XL... filmarea nocturnă.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×