Sony Xperia X Compact: Camera cea mai bună de pe un model cu diagonală sub 5 inch în anul 2016

1.872 ori
<b>Sony Xperia X Compact: Camera cea mai bună de pe un model cu diagonală sub 5 inch în anul 2016</b>Sony Xperia X Compact vine teoretic cu aceeaşi cameră ca şi Sony Xperia XZ, un senzor de 23 de megapixeli de nouă generaţie, cu tehnologie Triple Image Sensing. Are autofocus hibrid predictiv, iar senzorul de 1/2.3 inch are dimensiune impresionantă..

Sony Xperia X Compact vine teoretic cu aceeaşi cameră ca şi Sony Xperia XZ, un senzor de 23 de megapixeli de nouă generaţie, cu tehnologie Triple Image Sensing. Are autofocus hibrid predictiv, iar senzorul de 1/2.3 inch are dimensiune impresionantă pentru un model de astfel de dimensiuni. Are şi lentilă wide angle de 24 mm (Sony G Lens), procesare Bionz şi stabilizare Steadyshot pe 5 axe.

Beneficiem de telemetru laser şi acel senzor RGBC-IR, dar şi blitz LED. Pixelii măsoară 1.1 microni. Camera frontală este o unitate de 5 megapixeli, cu senzor de 1/5 inch Exmor R şi lentilă wide angle de 25 mm, plus deschidere F/2.4. Aplicaţia Camera porneşte rapid, iar autofocalizarea are o viteză medie. Viteza de focalizare la atingere e destul de OK totuşi.

Interfata camera Sony Xperia X Compact

Zoomul e fluid şi ajunge până la 8X. Ca de obicei interfaţa e împărţită în modurile Superior Auto, Manual şi Aplicaţii. Reglăm rezoluţia la 23 MP în 4:3, 20 MP în 16:9 sau 8 MP, avem şi opţiuni de object tracking, slidere pentru luminozitate şi culoare, toate acestea în mod Superior Auto. Modul Manual aduce totuşi extra opţiuni, precum scene, balans de alb, focalizare, expunere, shutter, ISO şi metering. Filmăm în Full HD la 30 sau 60 FPS, dar nu şi 4K aparent.

Aplicaţiile camerei includ panorama, augmented reality şi tot soiul de filtre. Am realizat galeria foto diurnă într-o zi însorită de octombrie şi am avut cadre clare şi culori bine calibrate. Captura HDR a arătat bine, iar textura apei lacului a fost realistă, ceva ce unele telefoane destul de celebre nu prea au reuşit.

Am dat zoom in pe cadrele landscape şi am fost mulţumiţi de rezultate, iar prim planurile au fost la rândul lor arătoase. Selfie-urile au fost excelente, cu una dintre cele mai bune texturi ale pielii văzute de mine pe un device mobil. Nu apare vreun pic de blur la captura cu camera principală, iar expunerea, focalizarea şi balansul de alb sunt la înălţime.

Ne-am jucat cu focalizarea la acea ghindă din metal şi rezultatele au fost mulţumitoare. Panorama are rezoluţie modestă, de 4912 x 1080 pixeli şi am avut şi un prim plan perfect cu o frunză, care iese în evidenţă din toată galeria. E drept că am produs şi un HDR spălăcit cu acel foişor, dar în general am fost mulţumit de dynamic range. Telefonul e peste ASUS ZenFone 3 şi majoritatea modelelor Huawei, iar la umbră se descurcă excelent.

Suntem foarte încântaţi de rezultatele sale, luând în calcul formatul şi nişa acestui model. Punând fotografiile lui iPhone 7 lângă cele ale lui Xperia X Compact, realizate în condiţii similare în aceeaşi zi, se pare că iPhone 7 a produs cadre mai albicioase, iar modelul Sony stă mai bine. Rămâne cel mai bun telefon cu ecran sub 5 inch la capitolul foto, în anul curent.

La captura foto low light am avut parte de halouri mari ale luminilor stradale, textură bună a monumentelor, dar nu au lipsit neajunsurile. Am avut parte de blur şi de zone gălbui ale imaginii, când apărea iluminarea galbenă în cadru. Ca şi Xperia XZ, X Compact nu se descurcă cu lumina galbenă, dar stă excelent la filmarea la concert.

Are expunere OK, balans de alb şi focalizare. Nuanţele albăstrii de pe margini îşi fac apariţia şi aici. Blitzul e excelent, lucru confirmat de acea fotografie cu hidrantul roşu. În concluzie e sub OnePlus 3, iPhone 7 şi peste Xperia Z5 în condiţii low light. Captura video a fost realizată la rezoluţie Full HD, în format MP4, la 30 FPS şi 17 Mbps.

Stabilizarea a fost la înălţime şi nu am avut nici un tremurat, în vreme ce senzaţia de "şină de travel" de la stabilizarea lui Xperia XZ a fost repetată şi aici. Am avut ceva probleme cu vântul la captura pe timp de zi, dar culorile au fost OK şi imaginea clară. E drept că am pierdut uneori din focalizare, dar nu în mod exagerat.

Captură video la 60 FPS a fost puţin arsă, a avut bitrate de 30 Mbps, dar a fost clară. La zoom în am pierdut detalii (clipul cu rate), iar în general claritatea şi textura obiectelor au fost capitole la care acest telefon Sony nu a fost şubred. Reţineţi că stabilizarea aceea de calitate e cea în mod Intelligent, iar opţiunea Standard aduce o imagine puţin mai tremurată.

Am observat şi nuanţe puţin cam ireale uneori, precum acel verde artificial. Aş spune că apreciez filmarea, mai ales stabilizarea, dar lipsa de consistență face ca filmarea să nu fie chiar la nivel de flagship modern. Parcă şi Xperia XZ filmează mai bine puţin şi are şi avantajul suportului 4K. Un alt exemplu de telefon care filmează mai bine e iPhone 7.

Pe timp de noapte avem iar probleme cu lumina galbenă, calitate slabă la zoom în, dar microfonul a fost excelent la concert. Claritatea a fost bună, culorile OK, dar şi object tracking-ul. Când nu suntem la concert, ci pur şi simplu la un periplu nocturn sub lumina stradala galbenă, rezultatele sunt mai slabe, cu nuanţe albăstrii în colţuri. Putem spune că Galaxy S7 Edge filmează mai bine.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×