Sony Xperia XA: Camera face valuri peste aşteptări ziua, în rest midrange fără pretenţii

1.575 ori
<b>Sony Xperia XA: Camera face valuri peste aşteptări ziua, în rest midrange fără pretenţii</b>Pentru că multe dintre dotările sau funcţiile lui Sony Xperia XA nu ar primi premiul de excelentă, am fi tentaţi să credem că şi camera intră în aceeaşi categorie. Ei bine, am avut o surpriză plăcută aici şi ştiţi că ne plac surprizele la Mobilissimo.ro.

Pentru că multe dintre dotările sau funcţiile lui Sony Xperia XA nu ar primi premiul de excelență, am fi tentaţi să credem că şi camera intră în aceeaşi categorie. Ei bine, am avut o surpriză plăcută aici şi ştiţi că ne plac surprizele la Mobilissimo.ro. E ca şi cum Sony s-ar fi mobilizat extra pentru a livra chiar şi o cameră bună în acest pachet accesibil.

E vorba despre o cameră de 13 megapixeli, integrată în spatele lui Xperia XA şi oferind un senzor de 1/3 inch. Primim tehnologie Exmor RS, autofocalizare hibrid şi deschidere F/2.0. În faţă se află o cameră de 8 megapixeli, cu lentilă de 88 de grade şi tehnologie Exmor R. Aplicaţia Camera porneşte rapid la apăsarea de buton fizic al camerei sau la atingerea iconului asociat aplicaţiei.

Interfata camera Sony Xperia XA

Interfaţa e tipică pentru un Xperia din ultimii 3 ani şi avem o viteză modestă de focalizare, dar o viteză bună a realizării fotografiilor. Zoomul e fluid, iar opţiunile includ printre altele un mod Manual, cu 12 opţiuni Scene, reglaje pentru balans de alb, expunere, ISO, timer, HDR şi rezoluţie. Mai avem şi Object Tracking, metering, captura video HDR, Steadyshot şi opţiuni pentru colorit şi luminozitate la captura video.

Există şi o secţiune Apps, unde găsim şi alte aplicaţii asociate camerei, precum cele AR sau Panorama. Trecând la galeria de fotografii realizate cu acest model, aflaţi că aceste cadre au luat naştere într-o zi însorită, la început de lună februarie, la o temperatură de minus 10 grade Celsius totuşi. Surpriza a fost mare, culorile arătând excelent şi luminozitatea fiind de top (logic).

Există o uşoară tendinţă de oversharpening, dar nu mai gravă decât ce am văzut pe modelele Samsung Galaxy A din 2016. E nevoie de puţină răbdare pentru a focaliza cum trebuie la prim planuri şi astfel am prins o fotografie de aproape cu un țurțure de gheaţă ce arată excelent. În general am fost mulţumit de prim planuri, iar trecând la alte aspecte aflaţi că selfie-urile au culori OK, dar sunt puţin prea albe. Claritatea este în regulă totuşi.

Revenind la captura cu camera principală, am apreciat detaliile, chiar şi pentru un senzor de 13 MP. Fie în landscape, fie în prim plan, fie pe ecranul cel mic de smartphone sau pe PC, totul arată bine. Avem şi o Panorama care nu s-a lăsat intimidată de faptul că aveam soarele direct în faţă şi o textură excelentă a podului şi zăpezii surprinse în imagini.

Nici la dynamic range nu stăm rău şi am capturat aici unele dintre cele mai bune prim planuri surprinse de un telefon Sony până acum. Evident meritul aparţine şi iluminării de zi, amplificate de zăpadă. Am făcut şi un test de zoom, fără de pierde prea multe detalii. Xperia XA reuşeşte cumva să se lupte cu cele mai bune midrangere din 2016, de la modele Huawei Nova şi ZenFone 3 la Galaxy A5 (2016), chiar dacă ele ajung să coste aproape dublu uneori.

Noaptea rezultatele sunt ceva mai slabe totuşi şi avem fotografii înceţoşate şi gălbui. Blitzul se comportă în regulă, dar parcă vedem prea mult alb şi galben în imagini. Halourile luminilor stradale sunt uriaşe şi claritatea nu e chiar de top. Culorile arată mediocru şi apare şi problema cu nuanţele violet şi albăstrii din senin sus, dar până şi Xperia XZ se confruntă cu aşa ceva, ce e drept.

Doar captura de aproape e OK noaptea. Aş plasa aceste fotografii chiar şi sub cele realizate cu unele telefoane accesibile din China totuşi. Pe partea de filmare, avem captură video în format MP4, la rezoluţie Full HD, 29-30 FPS şi cu bitrate de 17.7 Mbps. Primul zoom a adus şi reducerea nivelului de detalii, iar microfonul a părut să capteze bine sunetul. Totuşi, când e confruntat cu vânt puternic nu mai face faţă.

Culorile arată bine, avem şi ceva zone arse totuşi, iar focalizarea e foarte bună. Nici stabilizarea electronică nu e rea deloc, mai ales pentru un telefon cu preţ sub 1.000 de lei. Se pierde din claritate la distanţă, iar când activăm HDR Video totul e albăstriu şi culorile se deformează, cel puţin în combinaţia de soare + zăpadă întâlnită de noi.

Aş spune că Xperia XA a filmat puţin peste aşteptări şi deşi a avut unele probleme, ele nu sunt grave, mai ales pentru un model midrange. Captura video nocturnă a reuşit să păstreze frame rate-ul şi bitrate-ul, sacrificate deseori de terminalele mobile. Totuşi rezultatul e grainy, nu prea clar şi include halouri mari ale luminilor stradale.

Pierdem din calitate la zoom, avem o focalizare OK totuşi, dar o bună parte din imagine e gălbuie. Nu e chiar rău coloritul şi am văzut clar mai rău de atât. Bifând pozitiv mai multe aspecte în comparaţie cu cele negative, camera lui Xperia XA a fost cu adevărat o surpriză plăcută.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×