Am aşteptat sosirea primului telefon cu Android 8.0 Oreo preinstalat la Mobilissimo.ro pentru a realiza şi o mini recenzie pentru acest OS. Android 8.0 Oreo a început să ajungă pe tot mai multe telefoane şi chiar dacă nu are parte de distribuţia largă a lui iOS 11 începe să se mişte binişor.
Ce am remarcat din start este noul set de butoane virtuale din OS, un pic mai cosmetizate decât înainte, mai hip aşa. Parcă sunt mai "subliniate", mai "solide". Meniul de Setări este acum mai scurt, dar şi parcă mai confuz. Reţineţi că voi menţiona şi unele funcţii ale lui Android 8.0 Oreo care nu sunt disponibile pe Xperia XZ1, care a acoperit acele funcţionalităţi cu Xperia UI.
Revenind la setări, acum că lista e mai scurtă avem fenomenul de nesting, un fel de "folder în folder" dacă vreţi, cu multe subcategorii. Nuanţele sunt acum mai deschise, gri-ul se apropie de alb peste tot în interfaţa. Zona Quick Settings are shortcut-uri noi şi iconuri mici sub notificările afişate, arătând ce alte aplicaţii aşteaptă la rând pentru notificări.
Există şi conceptul de "Persistent Notifications" pentru aplicaţiile rămase în fundal. Google oferă cu Oreo iconuri adaptive, cărora le puteţi schimba forma dacă doriţi. Avem şi o funcţie Snooze pentru notificări şi faimoasele "Notification Dots", care amintesc de acele cifre afişate peste aplicaţii gen Facebook când aveţi mesaje în aşteptare (sau faimoasele "Unread Badges"). Dacă ţinem apăsat pe respectivele iconuri cu acele puncte peste vedem ce e nou şi avem acţiuni asociate, în gen 3D Touch pe iOS.
S-a extins şi suportul pentru aspect ratio, de toate tipurile şi variantele. Android 8.0 mai aduce şi suport pentru o gamă mai largă de culori, apanajul noilor panouri de display şi un plus pentru utilizarea funcţiei HDR. Există şi Picture în Picture pe Androidul cel nou, dar dintr-un motiv bizar Xperia ZZ1 nu are aşa ceva. Chiar am căutat peste tot şi nici urmă.
Putem acum limita utilizarea resurselor din fundal şi apare şi Play Protect pentru a ne apăra de malware. Selectarea textului se face acum cu opţiuni inteligente, care vă sugerează spre ce aplicaţie să trimiteţi acel text, fie că e vorba de Whatsapp, Facebook, un mail sau altele. Oreo învaţă şi obiceiurile de partajare şi ştie imediat spre ce vreţi să trimiteţi o melodie, clip, fişiere, mail, sau bucată de text, ducând mai în față favoritele (contacte/aplicaţii).
Avem şi funcţie Ambient Display, boot şi reset mai rapid şi un Autofill API, care completează automat formularele pentru voi. Actualizările ar urma să vină mai rapid pe viitor, mulţumită în parte lui Project Treble, care permite dezvoltatorilor să lucreze pe module şi să ofere actualizările în etape, pe module. Biscuitele Oreo mai aduce şi suport Bluetooth 5.0, LDAC, un Google Assistant mai deştept şi mai uman, fonturi descărcabile şi conceptul de Android Instant Apps, un soi de integrare a lui Play Store cu web apps.
Putem acum să ne conectăm automat la reţelele WiFi de calitate cu WiFi Assistant, avem şi funcţie Pointer Capture şi un nou look pentru controlul muzical din zona de sus, la notificări şi quick settings. Per total este un upgrade mic faţă de Nougat, dar zic că anumite funcţii sunt binevenite, mai ales Play Protect şi Snooze pentru notificări. În privinţa aplicaţiilor preinstalate, Xperia XZ1 se prezintă cu 41 de apps, din care se remarcă PS4 Remote Play, What's New, Movie Creator, Sketch, Lounge şi AVG Protect. Sper să punem mâna în curând şi pe un telefon cu Oreo stock pentru îl vedea la adevărata valoare.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- eMAG.roaflă prețul
- Altex.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- Flanco.roaflă prețul
- MarketOnline.roaflă prețul
- QuickMobile.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul