Mai rar telefon cu cameră quad aproape de 1000 de lei, dar iată că Xiaomi reuşeşte să ofere asta. Şi nu oricum, ci cu un senzor principal de 64 de megapixeli, un Samsung ISOCELL GW1, inaugurat pe acest smartphone în Europa şi ţara noastră. Acea cameră principală vine cu deschidere F/1.9, PDAF şi mărime a pixelilor de 0.8 microni. Este însoţită de o cameră ultra wide de 8 megapixeli, dar şi de o cameră Macro de 2 MP şi una Bokeh tot de 2 MP.
Video-review Xiaomi Redmi Note 8 Pro, secțiunea camera
Avem parte şi de filmare 4K la 30 FPS, filmare Super Slow Motion la 960 FPS, funcţionalitate AI şi mod Night. În general capturile cu camera de 64 MP sunt scoase că poze de 16 MP prin combinarea pixelilor, dar putem alege şi să facem fotografii de 64 de megapixeli, cu surprinzător de puţin lag aş zice (spre deloc). În faţă se afla o cameră selfie de 20 de megapixeli, cu filmare Full HD şi ascunsă într-un breton picătură.
Hai să vedem şi cum stăm cu mostrele foto realizate ziua. Întâi ceva context! Era o zi de început de octombrie, cu ceva soare, dar amestecat cu nori. Grosul galeriei foto s-a făcut în zona Victoriei, Parcul Kiseleff, Muzeul Antipa. Am început cu cadre cu muzeul şi imediat am făcut şi o poză de 64 de megapixeli, curios să văd cum arată. Rezultatul a fost spectaculos şi am dat aşa mult zoom că am tocit butonul de mouse şi detaliile tot arătau bine. Imaginaţi-vă că pozaţi un peisaj montan cu aşa ceva...
În general culorile mi s-au părut calibrate OK, plus minus câteva cadre ultra wide, cu un cer un pic prea alb şi vegetaţie mai aprinsă la culoare. M-a surprins că în ciuda lipsei de cameră telephoto, tot avem detalii bunicele, dar tot zic că nu strică o cameră telephoto în locul celei Macro, după care nu mă omor. Captura selfie a fost reuşită, focalizând pe fată mult mai bine decât rivalii Galaxy A50 şi A70. Se poate bate cu Huawei P30 Lite şi Xiaomi Mi 9T, ba chiar şi să îi întreacă.
Îmi place cum arată textura părului, porii de pe faţă şi ochii, realist şi fără efecte de "păpuşă". Şi Bokeh-ul selfie a ieşit binişor, decupând la fix totul în spatele şi în jurul meu şi accentuând şi textura gecii pe care o purtăm. Îmi place şi că avem un "blur mediu" aici, adică un fundal nici prea estompat şi nici prea clar, dar lăsând să se vadă cam ce fel de obiecte avem în spate. Cumva la Bokeh Selfie mi se pare că acest telefon e peste rivalii midrange.
Revin la camera principală cu un zoom solid pe acea statuie a lui Nicolae Iorga, plus o textură convingătoare a frunzelor din parcul Kiseleff şi a clădirilor din zonă. Camera se descurcă şi în zone mai întunecate din parc şi păstrează o nuanţă verde atractivă pentru vegetaţie. A se urmări cu mare atenţie şi prim planurile cu flori şi acele mici statui, unde iarăşi o să invoc cuvântul "textura" şi o granulaţie specială a pietrei statuilor care îmi place.
Fotografie macro Xiaomi Redmi Note 8 Pro
Sincer nu înţeleg de unde nevoia de o cameră Macro care să facă pozele la 2 centimetri distanţă. Ies cadre de 2 megapixeli, care sunt spectaculoase, dar au probleme la culori şi detalii. Prefer să fac "macro" de modă veche, adică close-up-uri la 10 - 15 cm. În fine, e o opțiune pe care unii dintre voi o vor aprecia probabil. E rezonabil şi Bokeh-ul cu camera principală, dar e recomandat să prinzi persoane cu el, nu obiecte.
Per total aş zice că batem Galaxy A50 şi A70, dar nu la ultra-wide totuşi şi batem şi Huawei P30 Lite, cu o luptă strânsă la Bokeh. Cu Mi 9T bătălia e extrem de strânsă şi e greu să dai clar victoria vreunuia, deşi Redmi Note 8 Pro are plusul camerei de 64 MP.
Trecem la captura foto low light şi ne mutăm la noul Iulius Town Timişoara. Aici găsim structuri urbane, mult beton şi gri, iluminare stradală, dar şi un parc. Îmi place culoarea graffiti-urilor şi felul în care se descurcă camera cu iluminatul urban. Camera ultra wide totuşi nu face faţă deloc situaţiilor nocturne şi deformează culorile, pierzând şi din calitate.
Ce e drept am avut şi câteva capturi mai roşiatice şi cu camera principală, dar în general am fost mulţumit de rezultat. Sunt fotografii o idee mai întunecate decât am fi dorit în unele situaţii, dar aici ne scoate la lumina modul Night, care se poate apropia de ce oferă Motorola pe midrangere şi eventual OnePlus pe modelele de anul trecut cu Nightscape. Sursele de lumină arata cel mai OK cu camera principală şi dacă ai destulă lumină artificială în jur cât să îţi vezi vârfurile încălţării clar ar trebui să scoţi fotografii OK noaptea.
Zic că se poate bate cu campionii nocturni midrange că Motorola One Vision şi Xiaomi Mi A3, dar lăsăm deoparte camera ultra wide.
Am ajuns şi la captura video, care nu pare să fie la înălţimea celei foto. Claritatea e OK, dar la distanţă şi pe margini se vede că pierdem detalii la Full HD. Culorile sunt realiste şi zoom-ul nu e chiar rău pe girafa de la Antipa. Dacă vrei rezultate bune trebuie să dai drumul la 4K. Aici avem o focalizare precisă, filmarea obiectelor în mişcare se face fără motion blur şi toate culorile sunt OK.
Am filmat şi în Full HD la 60 FPS şi îmi place rezultatul, chiar dacă stabilizarea a fost cam slabă, dar măcar nu au fost arse culorile ca la Huawei Mate 20 Pro anul trecut pe vremea asta. Filmarea selfie e doar OK şi atât. Mi-aş fi dorit mai multe detalii ale feţei şi o stabilizare mai bună, poate şi un fundal mai puţin ars. Ştiu că că bătea soarele în cameră, dar am mai avut telefoane care se confruntau cu asta şi s-au descurcat. Vine în minte chiar şi bătrânul Xperia XZ1 la acest capitol.
Şi iată-ne şi la testul de stabilizare. Nu om avea noi stabilizare optică aici, dar cea electronica pare să fie OK. La distanţă obiectele par cam "moi" şi cerul e puţin cam ars, dar măcar nu avem o imagine care să tremure excesiv. Am urcat şi trepte şi o pantă cu acest telefon la purtător şi abia aici a început să vibreze serios imaginea, semn că la stabilizare ar mai fi de lucru. Era şi o zonă mai umbroasa, întunecată. Ne apropiem de Motorola-urile midrange că stabilizare aş spune şi asta nu e compliment.
Cine rămâne la filmarea 4K o să fie încântat de rezultat la aspectele care contează: claritate şi culori. Focalizarea şi reglajul de expunere sunt OK. Captură Super Slow Motion e doar HD şi nu cea mai clară din lume. Aş zice că sunt mai puţin impresionat de filmare decât de fotografie şi că suntem la nivel de Huawei şi Motorola midrange.
În condiţii low light lucrurile sunt ceva mai întunecate, zoom-ul pierde detalii imediat şi nici microfonul nu faţă fata la vânt. Culmea e că toate sursele de lumină, stâlpii de iluminat din parc şi faţada Iulius Town arată bine, dar stabilizarea e foarte şubredă. Microfonul a prins binişor scârţâiturile lemnului pe podul pe care mergeam, atât pot constata.
LA final avem şi acel clip cu firma luminoasă, la care telefonul a făcut faţă cu brio, deşi s-a luptat mult să îşi regleze expunerea după. Ceva flicker de expunere am văzut şi ziua, dar nu extrem. Dacă la poze Redmi Note 8 Pro are uneori veleităţi de flagship, la video rămâne un midrange, care în cele mai bune momente se poate bate cu un Motorola One Vision, Action, Huawei P30 Lite, dar nu cu Galaxy A50 sau A70.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 BlackTechaflă prețul
- 🛒 PC garageaflă prețul
- 🛒 QuickMobile (cupon -3%: QUICK202)află prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 Celaflă prețul
- 🛒 eMAGaflă prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul