Cum a ajuns Samsung principalul jucător pe piaţa telefoanelor 5G şi cum ar putea fi un jucător vital la echipamente 5G

1.645 ori
<b>Cum a ajuns Samsung principalul jucător pe piaţa telefoanelor 5G şi cum ar putea fi un jucător vital la echipamente 5G</b>Atunci când i-am făcut recenzia lui Samsung Galaxy S10 5G, am avut o precizare clară la final, care explică situaţia telefoanelor 5G de la noi: nu ai ce cumpără altceva! Huawei Mate 20X e vechi de un an şi e prea mare

Atunci când i-am făcut recenzia lui Samsung Galaxy S10 5G, am avut o precizare clară la final, care explică situaţia telefoanelor 5G de la noi: nu ai ce cumpără altceva! Huawei Mate 20X e vechi de un an şi e prea mare (7+ inch), iar Xiaomi Mi Mix 3 5G, chiar dacă e mai ieftin e şi el la fel de vechi, iar zona glisantă nu e pentru toată lumea. Dacă vrei hardware la zi trebuie să te ghidezi după un Galaxy S10 5G sau o variantă și mai recentă, un Samsung Galaxy Note 10 5G (care tocmai a devenit disponibil). Singurul telefon 5G cu stylus capabil, aș spune. Cum a ajuns Samsung în această postură şi cam ce anticipez eu de la ei și de la echipamente 5G, aflaţi în acest articol.

Samsung 5G

(Demonstrație 5G mmWave 2013)

Nu ştiu dacă ştiaţi, dar Samsung şi 5G-ul merg mână în mână de ceva vreme. Samsung a făcut o demonstraţie a tehnologiei 5G milimeter wave încă din 2013. În 2014 implementau prima tehnologie de gen şi făceau studii în domeniu. În acelaşi an în care lumea plângea la "Interstellar" au realizat şi prima transmisiune de date 5G de pe glob la viteze ridicate. Au adus o demonstraţie de tehnologie la 28 GHz la MWC 2015 apoi şi au dezvoltat tehnologia ce duce la latențe mai scăzute.

5G

În 2016 au prezentat tehnologia de 20 GHz şi au realizat teste la interior alături de operatorul american Verizon. În cele din urmă, în 2018 a fost realizată prima soluţie edge to edge 5G FWA, o producţie marca Samsung. Aş sublinia în contextul actual complicat, cu conflictul SUA - China şi că SUA ii dădea aprobarea pentru primul echipament 5G milimeter wave, celor de la Samsung. Probabil știți asta, dar vă reamintesc că Samsung este un conglomerat, un gigant, care produce electrocasnice, telefoane, ceasuri, vapoare, tablete, televizoare, maşini de spălat şi componente, precum stocarea flash sau RAM.

Exynos 5100

Pe de altă parte produce şi modemuri 5G şi cipuri 5G, dar şi routere 5G. Au şi echipament de reţea şi servere gata de epoca 5G. Am avut un mic şoc intrând pe Samsung.com şi văzând ce echipamente 5G are compania aprobate de către FCC pentru utilizarea în SUA. Se pare că sunt variante şi alternative şi la Huawei, ZTE, Ericsson şi Nokia, iar operatorul american Verizon a profitat deja de asta.  

Samsung a investit foarte mult în 5G, dar cumva nu a furat lumina reflectoarelor, spre deosebire de concurență. A preferat să consolideze parteneriate şi să ajute la dezvoltarea tehnologiei milimeter wave. Poate de aceea au şi adus cel mai rapid telefoane flagship 5G pe piaţă, unele produse în masă, nu ediţii limitate. Samsung Galaxy S10 5G ar fi vândut deja sute de mii de unităţi şi nu m-ar mira să fie un milion disponibile în Coreea de Sud. Asta înseamnă o bază de test uriaşă pentru a vedea evoluţia, imperfecţiunile 5G-ului şi a prelua feedback-ul publicului. Aşa se face progresul, nu cu experimente timide!

Dacă am vorbit deja despre Verizon care a ales echipament Samsung, la noi Orange România a ales Samsung Galaxy S10 5G pentru un experiment curajos: transmisii live de la festivalul UNTOLD spre căşti VR cu imagini de pe scena festivalului. Şi asta în vara lui 2019, când 5G era încă embrional. Şi totul a ieşit bine, fără probleme cu latența.

Samsung Galaxy Note 10 5G se pliază cumva şi mai bine pe conceptul lui 5G. Să vă explic de ce.

Încă de când am testat Note 10+ am înţeles că a fost gândit pentru creatorul de conţinut, vlogger, blogger, nu neapărat omul de afaceri. Personal, m-am luptat în ultimul an cu o problemă cu conexiunile. Am făcut live stream-uri de la lansări de telefoane, m-am trezit cu semnal picat, live-uri 480p şi mişcări în frame-uri. Ai nevoie de un telefon care filmează ţeapăn şi are şi o conexiune ţeapănă şi cam asta propune şi Galaxy Note 10 5G, cu extra-ul lui AR Doodle şi al efectelor sale. Avem şi acea sumedenie de opţiuni de editare video, dar şi Live Focus Video, care odată folosit de un vlogger va deveni filtrul său preferat probabil. Apare şi pe S10 5G după un update, evident.

Galaxy S10 5G

Cineva mă întreba cum îi va fi viaţa diferită după ce vine 5G-ul. Am trecut prin multe reţele WiFi, de multe viteze, mai toate bune, dar doar pe 5G am apăsat pe un icon de aplicaţie în Play Store şi s-a descărcat/instalat instant pe Galaxy S10 5G. Asta te impresionează şi trebuie să vezi pentru a înţelege asta. Gata cu buffering pe YouTube, gata cu latențe aiurea în PUBG şi Call of Duty, ai și streaming cristal pentru urmăritorii tăi.

Aici am ajuns la etapa articolului în care încep să vă vorbesc despre utilizarea 5G-ului, despre automobile autonome, despre agricultură cu senzori şi stropitori controlate de la distanţă, despre flote de drone şi camioane controlate via conexiuni 5G sau altele de gen. Am văzut recent stream video 5G mixat din două transmisiuni live și să nu uităm nici de utilitatea conexiunii 5G în medicină. Acolo unde cablul nu poate ajunge, 5G-ul poate salva vieți.

Samsung 5G

Viitorul se anunţă interesant. Samsung a anunţat în 2019 investiţii de 22 de miliarde de dolari în echipamente 5G, urmând să îşi asigure o cotă de piaţă de 20% până în 2020. Multe voci spuneau că ar fi trebuit să avem 5G de multă vreme implementat global şi în România. Motivul amânării îl cunoaștem și este legat de temerile de spionaj din China. Alternativele? Ericsson şi Nokia, dar sunt jucători destul de mici pentru a suplini chinezii în totalitate.

Văzând ce mutări face Samsung şi cât sunt de agreaţi în SUA, i-aş vedea preluând cârma proiectelor 5G din această ţară. Ar fi un contract uriaş şi le-ar permite şi accesul pe alte pieţe, cele ale partenerilor strategici, care ascultă de Trump. Samsung e acum pe locul 5 după Huawei, ZTE, Ericsson şi Nokia la echipamente de reţea. Din 2020 vom discuta altfel la acest capitol şi vreau să subliniez iar că în România nu ai ce alte telefoane 5G să cumperi acum decât cele Samsung dacă vrei hardware de 2019 şi nu de 2018.

Vitezele le-am testat şi noi şi am sărit de 1 Gbps la lansarea Orange 5G şi de 600 Mbps la testele noastre în Bucureşti cu Galaxy S10 5G. Atenție şi la data de 16 decembrie 2019, când se va anunţa al doilea standard 5G, cel care deschide drumul pentru maşini conectate şi fabrici deştepte. E vorba despre comunicare cu latență ultra scăzută, Enhanced Mobile Broadband şi Massive Machine Type Communication. Este și suport 28 GHz milimetre wave şi multi antenna, iar Samsung are multiple lucrări ştiinţifice şi proiecte de inginerie care au împins standardul în faţă.

Dacă Samsung convinge lumea că are o variantă mai bună de 5G, ei ar putea face cărţile din 2020 încolo.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×