Cum influenţează gadgeturile, tabletele şi telefoanele sănătatea şi cum se trece la următorul nivel al medicinei

2.156 ori
<b>Cum influenţează gadgeturile, tabletele şi telefoanele sănătatea şi cum se trece la următorul nivel al medicinei</b>Mai toate gadget-urile de pe piață, fie ele smartphone-uri, tablete sau brățări fitness, au o contribuție asupra evoluției în materie de medicină. În editorialul de astăzi vă vom vorbi despre rolul acestor produse în cercetarea și descoperirea de soluții

Tendinţa de auto medicaţie este o problemă globală, dar şi locală, românul fiind cunoscut pentru faptul că ia pastile fără număr şi deseori fără reţetă, după ureche. Între timp tot globul intră pe livestrong, webmd sau pur şi simplu Google pentru a căuta simptome pe care are impresia că le înregistrează, dorind să afle un verdict rapid. 

Medicii nu contracarează aceste trenduri, ci vin în întâmpinarea lor, prin consultaţii interactive şi baze de date actualizate mereu la zi pentru pacienţi. Haideţi să vedem ce contributie au şi telefoanele, tabletele şi gadgeturile moderne.

Un exemplu recent este cel al lui Sea Hero Quest, un joc pentru mobil testat de colegul Alex pe telefon şi având ca scop colectarea de date pentru a lupta contra bolii Alzheimer. Există şi în Bucureşti numeroase postere în staţiile de autobuz care fac reclamă la acest joc. Prin intermediul său, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie adună date despre modul în care funcţionează creierul uman, scutind ani buni de studii şi cercetări.

Ideea de crowdsourcing de informații şi împrumutare de putere de calcul nu este nouă, deoarece în urmă cu aproape 10 ani consolele PS3 îşi puneau puterea de calcul la treabă, în încercarea de a găsi un leac pentru cancer sau măcar pentru a rula simulări ce ar duce la înţelegerea acestei boli. Revenim în ziua de azi, cu un exemplu mult mai proaspăt, cel al utilizării smartphone-urilor pentru a găsi un leac pentru Zika.

Această boală a afectat grav America de Sud şi gurile rele spun că ar putea duce la amânarea jocurilor Olimpice de la Rio. Proiectul #OpenZika pune la treabă computere şi smartphone-uri Android, dar şi tablete pentru a studia Zika. Toate acestea sunt conectate la IBM World Community Grid, care le uneşte pe toate într-un supercomputer virtual.

Voluntarii care descarcă World Community Grid sub formă de aplicaţie cedează resurse de pe device pentru a fi folosite la studiul unei afectiuni şi a rula diferite experimente pe substanţe ce ar putea deveni cheia viitorului antiviral pentru Zika. World Community Grid a fost folosit şi pentru studiul malariei, virusului Ebola, dar şi TBC-ului.

Cercetătorii standard generează echivalentul a mii de ore sau zeci de mii de ore de studiu folosind un supercomputer, în vreme ce un supercomputer virtual care conectează milioane de terminale poate genera echivalentul a 30.000 de ani de studiu. Un alt mod în care pacienţii primesc aportul smartphone-ului este un mic gadget, care pe viitor va fi crucial pentru cardiologi.

El se ataşează la smartphone şi permite detectarea fibrilaţiei atriale în doar 30 de secunde. Aceasta afectează 2.5 milioane de britanici şi poate duce la infarct şi atac cerebral, ea fiind crucial de depistat înainte de o operaţie. Şi pentru că nu contează doar sănătatea fizică, ci şi psihică există şi gadgeturi precum ZENTA, un purtabil care monitorizează starea de de spirit.

Acest device monitorizează în prima fază pulsul, transpiraţia, respiraţia şi temperatura în multiple ocazii, comparând apoi datele cu cele colectate anterior, pentru a înţelege diferite situaţii şi a depista nivelul de stres şi cauza să. Vinaya, creatorul său are în spate neurologi, antropologi şi psihologi, care încearcă să descifreze emoţiile umane sub formă de reacţii fiziologice.

Nu mai vorbim deja de omniprezentele brăţări de fitness, care pe lângă faptul că monitorizează numărul de paşi sau pulsul, pot să şi îndemne utilizatorul să îşi ridice fundul de pe scaun, pentru a combate sedentarismul. Apoi există şi monitorizarea somnului, la rândul său o funcţie vitală, în condiţiile unei societăţi moderne insomniace.

Google a actualizat recent rezultatele afişate atunci când treci pe motorul de căutare simptome precum "durere de cap", "iritaţie" sau "mă doare burta". Noile rezultate vor induce mai puţin în eroare personaele afectate, care până acum se panicau văzând cele mai înspăimântătoare rezultate şi aceste noi informaţii vin prin aportul Harvard Medical School şi Mayo Clinic.

Nu mai vorbim de numărul gigantic de informaţii pe care îl stochează aplicaţia Health de pe iPhone, primind date de la glucometru, tensiometru, cântare smart şi multe, multe altele. Recent a apărut în peisaj şi ideea de a afla imediat datele medicale ale unei persoane dacă acesteia i se face rău, chiar dacă are iPhone-ul blocat. Astfel, există o opţiune specială Medical ID ce poate fi accesată foarte uşor şi dacă e ecranul blocat şi ea include informaţii despre alergii, contraindicaţii, grupa sanguină şi multe altele.

Nici nu mai menţionăm aportul uriaş al tabletelor pentru copii cu autism sau alte deficienţe de interacţiune interpersonală. Tabletele au devenit unelte vitale pentru că aceste persoane să comunice cu lumea exterioară, pe care ei o văd total diferit decât omul de rând. Cu toată această evoluţie, există parcă o uşoară ezitare înainte de pasul final şi anume implementarea de funcţii medicale serioase pe smartphone şi tableta.

Avem senzori de puls pe flagshipurile Samsung de exemplu, dar ei nu sunt perfecţi. Există studii care propun analizarea contracţiilor şi dilatărilor vaselor de sânge din ochi pentru o redare mai bună de puls şi chiar includerea de tensiometru pe smartphone, dar cumva nu am văzut o implementare de gen. Progresul făcut de medicină în ultimele decenii este gigantic şi gadgeturile nu pot decât să contribuie.

Sunt şanse mari ca noi toţi să trăim în epoca în care marile boli ale omenirii, precum cancerul, HIV şi chiar boli genetice să poată fi eradicate, vindecate sau prevenite cu vaccin. Iar miliardele de telefoane ar putea fi cheia...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×
×