Iată o listă cu cele mai mari eşecuri la nivel de CEO ai companiior tech; De la Yahoo şi Microsoft la Uber şi Apple (Editorial)

2.962 ori
<b>Iată o listă cu cele mai mari eşecuri la nivel de CEO ai companiior tech; De la Yahoo şi Microsoft la Uber şi Apple (Editorial)</b>În editorialul de astăzi veți afla detalii interesante despre cele mai mari eșecuri înregistrate la nivel de CEO ai companiilor tech de pe piață, de la Yahoo, la Microsoft și chiar Uber. Pe lista noastră se află nume importante din industrie precum Steve

Ştiţi zicala celebră cu "peştele de la cap se împute"? La fel şi companiile încep să decadă şi uneori să piară din cauza deciziilor oficialilor de top. Management prost, decizii luate pe bază de orgoliu sau uneori lipsa de experienţă a unui tânăr îngroapă geniile în birocraţie sau hârtii sau enervează specialişti, care ajung să îşi dea demisia. Sau avem câte un geniu neînţeles care nu ştie să comunice cu angajaţii şi îi alienează pe toţi în jurul său... Cu toate acestea bifate, hai să vedem care sunt cele mai mari eşecuri la nivel de CEO ai companiilor tech.

1. Steve Ballmer

Steve Ballmer

CEO Microsoft până în 2013, Ballmer este probabil cel mai coleric şi extrovertit boss din toată industria tech/IT. E cunoscut pentru țopăituri şi urlete pe scenă, pentru discuţii fără filtru, dar şi decizii controversate. Microsoft a plătit 500 de milioane pe Danger, creatorul tehnologiei de pe Sidekick şi motorul care a generat Kin, un telefon dovedit dezastruos până la urmă şi anulat după câteva luni.

Deşi tabletele Surface merg bine acum, în prima fază eşecul Surface RT a costat Microsoft 900 de milioane de dolari. Acelaşi Ballmer a râs de primul iPhone şi a ironizat şi iPad, ignorând segmentul tabletelor şi neglijând şi zona mobile pentru Windows. Sub conducerea sa a apărut dezastrul numit Windows Vista, inutilul player Zune şi din cauza sa a picat şi achiziţia Yahoo.

Sub Ballmer a fost preluată şi Nokia Devices convertită practic într-un munte de brevete generator de terminale dead on arrival. Costul? 7 miliarde de dolari! În plus Ballmer s-a opus total lansării lui Office pe iPad şi iPhone. Proastă mutare!

2. Travis Kalanick

Travis Kalanick

Să fii CEO la 40 de ani nu e uşor, dar uitaţi-vă la Zuckerberg ce sprinţar era şi ce inteligent la nici 30 de ani. Travis Kalanick este boss-ul Uber şi e cunoscut pentru gafele sale. Recent a apărut un filmuleţ în care CEO-ul țipa la un şofer Uber frustrat de câştigurile sale. Sub tutelajul său, Uber a ajuns să fie cea mai urâtă companie de către taximetrişti şi boicotată în multiple țări.

Uber are o problemă şi cu hărțuirea sexuală la nivel intern, confirmată de multiple angajate. Cireașa de pe tort? Kalanick l-a criticat în mod repetat pe Donald Trump, ajungând apoi în consiliul său de sfătuitori. Presat de critici, el şi-a dat apoi demisia. Recent a apărut şi un scandal legat de escorte coreene, tot cu Kalanick în mijloc.

3. Marissa Mayer

Marissa Mayer

Marissa Mayer a fost angajatul Google cu numărul 20 şi primul inginer-femeie de la Google, munca sa fiind apreciată în cadrul gigantului motoarelor de căutare. În 2012 Mayer a fost numită CEO Yahoo, în ceea ce avea să fie cea mai neagră perioadă a companiei. Marissa a fost acuzată că folosea un sistem subiectiv de notare pentru angajaţi, analizându-le performanţele şi că discrimina angajaţii de sex masculin, favorizând femeile.

Au urmat şi procese ce vizau concedieri deghizate în terminări de contract, pentru a evita taxele asociate. Yahoo a făcut şi achiziţii neinspirate în vreme ce Mayer era şefă, cumpărând Tumblr contra sumei de 1.1 miliarde de dolari, pentru ca în 2016 valoarea să fi scăzut cu 230 de milioane de dolari. Mayer era cunoscută drept un CEO sever şi draconic, care a interzis lucrul de acasă, imediat după ce îşi luase liber pentru concediu de maternitate.

Evident au urmat şi scandalurile legate de securitate, cu sute de milioane de conturi Yahoo compromise de hackeri. S-a ajuns în decembrie 2016 chiar la 1 miliard de conturi compromise, iar Verizon a pierdut interesul în achiziția Yahoo în prima fază, scăzând apoi masiv suma oferită pentru achiziţie.

4. John Sculley

John Sculley

Cărţi şi filme l-au înfăţişat pe John Sculley cu o imagine demonică, acesta fiind omul care l-a concediat pe Steve Jobs de la Apple, companie pe care o fondase de altfel. Sculley a condus Apple între 1983 şi 1993, iar Jobs părăsea compania în 1985. Printre eşecurile din deceniul conducerii fostului şef Pepsi se numără şi Macintosh Office din 1985, cel care a şi provocat disputa cu Jobs.

Apoi a venit şi Apple Newton, un asistent digital, dacă vreţi un soi de PDA de mari dimensiuni şi primul device cu suport pentru recunoaştere a scrisului de mână. Considerat inovator la început, produsul avea un preţ ridicat şi probleme cu funcţionalitatea, ajungând să fie anulat, când a revenit Steve Jobs în companie în 1997. Un alt eşec a fost Macintosh Portable din 1989, care se dorea a fi primul computer portabil al companiei.

Greutatea de 7.2 kg şi preţul uriaş de 6500 de dolari au săpat acest device. Apple ajunsese să producă şi televizoare în 1993, dar şi proiectoare, imprimante, aparate foto şi chiar console de jocuri, toate vânzând doar zeci de mii de unităţi şi fiind casate rapid.

5. Stephen Elop

Stephen Elop

Atunci când Stephen Elop prelua şefia Nokia, compania avea o cotă de piaţă de 60% în zona smartphone şi vindea peste jumătate de miliard de telefoane. Era 2010 şi lucrurile abia începeau să se mişte pentru Android şi iPhone. Ei bine, Elop a dus Nokia de la gigant la un uriaş eşec, Nokia Devices ajungând o "platformă în flăcări", cumpărată de Microsoft.

Sub Elop au fost anulate proiectele Symbian, MeeGo şi Meltemi. În schimb oficialul a pariat tot pe Windows Phone, ce părea promiţător în prima fază, dar nu a livrat pe măsura aşteptărilor. Terminalele Lumia au stârnit ceva interes, mai ales modelele cu camere high end, dar lipsa de aplicaţii şi aerul experimental al lui Windows Phone au descurajat mulţi cumpărători.

În 2013 Microsoft cumpăra Nokia Devices, contra a 7.2 miliarde de dolari. Prelua şi 25.000 de angajați, din care peste jumătate au fost concediaţi ulterior. Gurile rele zic că Elop a fost pus CEO Nokia fix pentru a îi scădea valoarea pe piaţă...

6. Peter Chou

Peter Chou

Peter Chou este cofondatorul HTC şi a fost CEO-ul său o bună perioadă de timp. Între 2004 şi 2015 el a fost şeful acestei companii, dar în 2015 a fost nevoit să cedeze rolul de conducere lui Cher Wang, cofondator al firmei. Chou era pasionat de cercetare şi dezvoltare, dar era considerat şi un şef pretenţios care cerea foarte mult de la angajaţi, scăzând moralul în companie.

HTC avea la un moment dat o cotă de piaţă în zona smartphone de 10%, dar sub conducerea lui Chou a început să îşi piardă relevanța, ieşind din top 10 producători şi apoi şi din top 15 sau 20. HTC One M9 ar fi fost lovitura finală, cu probleme de supraîncălzire, baterie, ecran slab şi cameră dezamăgitoare. Alte mişcări greşite au fost acea campanie de imagine cu Robert Downey Jr, aka Iron Man, care ar fi costat HTC un miliard de dolari, dar a generat prea puţină vizibilitate pentru companie.

Experimentele eşuate din zona tabletelor au fost de asemenea taxate.

7. Jim Balsillie

Jim Balsillie

Undeva prin anii 2009-2010 BlackBerry începea să piardă serios teren, neştiind să se adapteze la epoca touchscreen-urilor şi să concureze cu iPhone-urile. BlackBerry Storm a fost un telefon grăbit, care a dat lovitura fatală CEO-ului Jim Balsillie. Telefonul avea ecran touch, aplicaţii de nouă generaţie, dar implementarea lor era peste mână. Balsillie a părăsit compania în 2012, după ce problemele tehnice ale telefonului au început să ducă la returnări masive din partea clienţilor.

Balsillie a avut şi conflicte cu comitetul de directori de la RIM/BlackBerry şi s-a contrat cu sistemul american de brevete, afirmând că multe dintre ele sunt false. Sub conducerea sa, RIM raportase sume ireale la capitolul venituri şi profit, apăruseră şi scandaluri cu oficiali BlackBerry beţi într-un avion şi persoane care au fost rănite în Indonezia la o lansare BlackBerry, călcându-se în picioare.

Multiple lovituri au fost date reputaţiei companiei în acea perioadă. Nici tableta BlackBerry PlayBook, care a eşuat rapid în 2011 nu a ajutat.

8. Yishan Wong

 Yishan Wong

Wong a fost CEO la Reddit între 2012 şi 2014, o perioadă tulbure şi plină de scandaluri. Motivul pentru plecarea sa a fost reacţia faţă de comunităţile controversate de pe Reddit. El a insistat pe libertatea de exprimare şi a promis că nu va bana pe nimeni, doar pentru că un conţinut pare scandalos. Wong s-a plâns şi de condiţiile stresante de muncă în multiple rânduri şi a profitat de o sesiune AMA pentru a ironiza un fost angajat, care s-a plâns de încheierea contractului său.

Oficialul nu a fost de acord nici cu mutarea birourilor companiei din San Francisco în Daly City. Scandalurile au continuat şi după plecarea sa, cu multiple dezvăluiri legate de politica internă a Reddit. Comitetul de conducere dorea să cureţe subreddit-urile de conținuturi dubioase, aflate în zona gri a legalităţii sau hate speech. Wong nu s-a ferit niciodată să arunce cu cuvinte ca "idioţi", legate de utilizatorii Reddit.

9. Eckhard Pfeiffer

Eckhard Pfeiffer

Mai ţineţi minte Compaq? Cândva un gigant în zona PC, firma pornea la drum în 1982 cu o investiţie de 3000 de dolari. În acelaşi an lansau un proto laptop, iar în 1984 debuta şi primul desktop. În 1989 Compaq ataca zona de servere şi ajungea să concureze cu IBM şi Packard Bell. Eckard a devenit CEO între 1991 şi 1998 şi a luat o serie de decizii neinspirate.

În 1997 a cumpărat Tandem, un producător de servere high end şi apoi DEC, un nume mare în zona de computere mid-frame. Acestea au depărtat Compaq de business-ul său de bază, mai ales că acele firme erau pe punctul de a fi scoase de pe piaţă, având produse învechite şi prea scumpe. Pfeiffer nici nu știa că DEC avea în portofoliu Altavista, predecesor Google şi Yahoo şi i-a ignorat potenţialul.

După 7 ani de conducere slabă el era înlăturat.

10. Larry Ellison

Larry Ellison

Fondatorul Oracle este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, dar nu este chiar cel mai inspirat CEO. E cunoscut pentru declaraţii controversate şi câteva mari eşecuri la Oracle. Foarte des Larry l-a atacat pe Bill Gates, dar şi produsele Microsoft, având ceva personal cu creatorul lui Windows. Şi asta deşi nici măcar nu concurau în aceeaşi zonă de produse.

S-a ajuns chiar la angajarea unui detectiv care să caute prin gunoaiele Microsoft, încercând să afle secrete personale. Ellisson lansa în anii 90 produsul Network Computer, fabricat între 1996 şi 2000. Acesta era un desktop fără discuri, cu specificaţii minime şi componente ieftine. Problema e că softul de pe acest device nu era nici matur şi nici deschis şi apărea în epoca PC-urilor cu preţ sub 1000 de dolari.

În plus, acest computer venea într-o perioadă când Internetul era lent şi lipsa sa de drive-uri şi discuri îl făcea inutil pentru descărcarea de aplicaţii online. Ideea de "network computer" avea să dăinuie totuşi mult timp. Oracle a pierdut aproape 180 de milioane de dolari cu acest proiect. Ellison e cunoscut şi pentru cheltuieli uriaşe, având un credit de 1 miliard de dolari, care a pus pe jar mulţi oficiali Oracle.

Acelaşi inedit oficial a încercat să cumpere o echipă NBA (New Orleans Hornets), dar a fost refuzat, pentru că dorea să mute echipa.

11. Jonathan Schwartz

Jonathan Schwartz

Sun Microsystems putea să fie mai mare decât Oracle, dar a ajuns să fie cumpărată de Oracle pentru suma de 7.4 miliarde de dolari. Jonathan Schwartz era CEO-ul său, o persoană relaxată, cu părul prins în coadă şi în general un om foarte cool. Sun era fondată de un grup de ingineri în anii 80, iar sub CEO-ul Scott McNealy ajungea să fie un jucător uriaş în zona de servere şi spaţiu de procesare.

Schwartz a devenit CEO în 2006 şi a început dezastrul. Sun a pierdut cotă de piaţă în favoarea HP şi IBM, acţiunile au scăzut de la 27 de dolari la doar 4 până în 2008, iar Sun a concediat 18% din angajaţi. A urmat şi achiziţia neinspirată a MySQL AB în 2008 şi acţiunile au picat. Java nu aducea venituri bune, iar monetizarea sa a fost imposibilă.

Sunt sigur că lista e mai mare de atât, dar acestea ar fi cele mai mari eşecuri din ultimele 3-4 decenii. E păcat de Yahoo şi Microsoft în special, pentru că ele sunt singurele care puteau concura serios cu Google sau Apple.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×