Sistemul VAR distruge spectacolul din Cupa Mondială, cu prea multe penalty-uri și hențuri

1.977 ori
<b>Sistemul VAR distruge spectacolul din Cupa Mondială, cu prea multe penalty-uri și hențuri</b>În aceste zile mai toate televizoarele sunt deschise pe meciuri din Campionatul Mondial din Rusia, competiția sportivă ajunsă acum în faza sferturilor. Probabil ați remarcat și voi faptul că în acest an este inclus și un nou sistem numit

Mai toate televizoarele sunt date în aceste zile pe Campionatul Mondial din Rusia și inevitabil am ajuns să abordăm și noi subiectul. Ce arde cel mai tare? VAR, sistemul de Asistent Video Pentru Arbitru, cel care îi permite arbitrului de centru să revină asupra fazelor și să ceară sfatul arbitrilor din cabină. Eu cred că a ucis din spectacol și aflați de ce mai jos.

Ce am remarcat în optimi e că parcă s-au rărit deciziile luate cu VAR. Am văzut mai des arbitrul refuzând să apeleze la VAR decât făcând-o. Pe de altă parte în grupe s-a făcut ABUZ de VAR. Au fost marcate peste 20 de goluri din penalty, record absolut la Mondial all time și majoritatea după hențuri.

S-au pierdut minute bune în așteptarea unei decizii, s-au cerșit faulturi complet aiurea și s-au anulat goluri și penalty-uri. Problema cu VAR e că în acele minute lungi de așteptare se răcesc mușchii jucătorilor și pot apărea rupturi sau tot soiul de probleme fizice cand se reia brusc efortul fizic.

Sistemul VAR

Scade entuziasmul, cresc nervii, deci la psihic și fizic strică rău de tot acest sistem. Dacă e vorba de adevărul absolut și vânătoarea sa, atunci da, recunosc, VAR e util. Cu VAR îți dai seama câte hențuri se fac de fapt într-un meci de fotbal și te cam crucești când vezi câte sunt. Mai ales în careu... Apoi am văzut și jucători care au luat la țintă mâna unui jucător rival pentru a provoca hențul, în special portughezii sau spaniolii.

VAR înseamnă Video Assistant Referee și este inaugurat la acest mondial in varianta cu televizare și ecran pe marginea terenului pentru arbitru. La cel de acum 4 ani se inaugura acel spray pentru lovituri libere, iar la cel de acum 8 ani infectele vuvuzele. Implică o serie de oficiali (arbitri) care stau într-o cabină specială și urmăresc cu încetinitorul și pe mai multe ecrane, din mai multe unghiuri fazele controversate.

Sistemul VAR

Arbitrul de centru comunică cu ei prin headset si microfon. În acest moment doar 4 decizii folosesc VAR-ul: penalty-urile, golurile și cartonașele roșii, plus cazurile de identitate greșită. Adică momentele când e acordat un gol altui jucător sau un autogol e acordat că gol. Oficialii au la dispoziție 33 de unghiuri ale camerei, inclusiv 8 Super Slow Motion, 4 Ultra Slow Motion. Arbitrul e în standby și le așteaptă răspunsul, fiind nevoie uneori să se uite chiar el la un ecran într-o cabină specială de la marginea terenului.

Tehnologii de gen se folosesc în NFL, NBA, rugby sau tenis. La rugby sau fotbal american sunt multe opriri, cu acele "plays" deci e timp de așa ceva. Fotbalul e fluid fara momente lungi de sacadare. Am menționat nervii jucătorilor, răcirea mușchilor, dar și aspectul psihologic.

Sistemul VAR

E și problema că unii se vor învața cu acest sistem și îl vor utiliza în exces. Deseori jucătorii solicită VAR, cum se face la tenis la fazele cu mingea pe linie.. Deja tehnologia Goal Line era revoluționară și a fost necesară la golul Franței cu Australia, care părea să nu fi trecut de linia porții.

Revin puțin la aspectul psihologic. Un jucător nu mai poate sărbători liniștit golul, de teamă că va fi anulat. Fanii la fel, ceea ce creează frustrare într-un fenomen care altminteri e unul de divertisment. Studiile universității Leuven din Belgia au arătat că un arbitru tinde să fie mai dur în decizii când apelează la tehnologie slow motion. De ce? Pentru că face faultul să arate mai violent.

Forța intrării poate părea amplificată mult. Experții afirmă că slow motion e bun la ofsaid, dar nu e bun pentru judecarea contactelor interumane. FIFA ar fi declarat recent că datorită lui VAR precizia deciziilor luate de arbitri a ajuns la 99.3%.

Massimo Busacca, șeful arbitrilor FIFA a declarat că după 48 de jocuri nu a existat nici un fel de scandal cu arbitrii. 335 de decizii au fost verificate în cele 48 de meciuri din grupe și au avut loc 17 analize VAR. Timpul mediu pentru acordarea unei recenzii VAR a fost de 80 de secunde.

Sistemul VAR

Un exemplu legendar este golul anulat al sud coreenilor cu Germania, care la review VAR a fost acceptat drept valabil. Foarte probabil că fără VAR el să nu fi fost acordat. Sunt și situații în care VAR nu a fost folosit, deși era cazul, precum momentul când Harry Kane a fost înghesuit de fundașii Tunisiei sau când Aleksandar Mitrovic de la Serbia a fost ținut de un elvețian în careu.

VAR-ul de acum este o versiune nouă a ceea ce a început să fie folosit anul trecut la Cupa Confederațiilor și este folosit și în Serie A și Bundesliga. Și deocamdată suntem la nivel uman. Pe viitor AI-ul ar putea fi adus în discuție, pentru a elimina erorile umane. 47% din publicul privitor de Bundesliga în Germania a votat contra lui VAR într-un sondaj din Kicker. Nici Giangluigi Buffon, portarul lui Juventus nu a fost încântat deloc de VAR, afirmând că e folosit prea des. Apropo nemții au adăugat încă un asistent pentru a grăbi deciziile.

Personal consider că ideea din spatele lui VAR e bună, dar lentoarea sa e o problemă. Și dacă este să intrăm în alte sfere, câtă vreme decizia e luată de oameni, aceștia pot fi cumpărați la fel de ușor dacă ne gândim la blaturi sau aranjamente. La Campionatul Mondial vedem și noi publicul fazele VAR, dar în campionate nu știu dacă sunt toate televizate.

Cred că AI-ul ar fi soluția pentru a grăbi tot procedeul și scăpa de minutele pierdute. O să va sune ciudat, dar cumva consider că și greșelile și hazardul trebuie lăsate să existe. Greșelile de arbitru, hențurile nevăzute, golurile fantomă sunt parte din farmecul fenomenului. A perfecționa, înregistra și diseca prin VAR o activitate umană practicată de 22 de persoane ce aleargă haotic pe iarbă alunecoasă e aproape o crimă contra spectacolului.

Cred că trebuie umblat la definiția hențului dacă vreți să acceptăm VAR-ul în mod real. Și faptul că e mai rar folosit acum în optimi ar trebui să va dea de gândit...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×