Top 10 personalităţi tech care ni l-ar putea da pe următorul Steve Jobs: de la Elon Musk si Jony Ive la John McAfee (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 1.987 ori
<b>Top 10 personalităţi tech care ni l-ar putea da pe următorul Steve Jobs: de la Elon Musk si Jony Ive la John McAfee (Editorial)</b>În editorialul de astăzi vă prezentăm un top 10 al personalităților din zona tech ce ne-ar putea desemna pe viitorul Steve Jobs al industriei tech. Topul include nume precum Jony Ive, Elon Musk, dar și pe actualul CEO al Apple - Tim Cook. Vom dezbate

Suntem într-o perioadă de tranziţie tehnologică, fără inovaţii masive în segmentul care ne preocupă cel mai mult: IT/tech. Google Glass a eşuat, modularitatea se ţine de un fir de păr şi smartphone-urile şi tabletele stagnează în bătălia specificaţiilor. 

Laptopurile şi PC-urile nu au mai evoluat nici ele şi bătălia adevărată se dă la nivel de software sau în noile segmente: purtabile, Internet of things, AI şi automobile inteligente. Avem nevoie totuşi de o personalitate vulcanică, de un inovator, de un nou Steve Jobs care să dea ghes întregii industrii. Şi noi vă propunem azi câţiva candidaţi.

1. Elon Musk

Elon Musk

Cel mai probabil "nou Steve Jobs" e Elon Musk şi chiar dacă pot exista persoane peste genialitatea sa sau cu idei mai bune, vizibilitatea sa uriaşă şi faptul că e foarte prolific l-au adus în pole position ca noul vizionar al generaţiei noastre. La urma urmei nu oricine se poate lăuda că a inventat PayPal, a fondat compania care ţine în viaţa segmentul automobilelor electrice şi e principalul motor al sosirii umanităţii pe Marte.

Patronează şi o companie ce se ocupă cu energia solară, sistemul revoluţionar de Transport HyperLoop. E drept că rachetele sale cu aterizare la punct fix mai şi explodează, dar costurile proiectelor de gen sunt de sute de ori mai mici decât cele NASA şi avansează mult mai rapid. Dacă cineva ne va duce pe Marte în următoarele decenii, Musk e acela.

Şi felul său de a vorbi, de a fi, de a expune lucrurile e fantastic. Aşa carismă nu am mai văzut până acum şi o bilă albă e că ştie să se poarte cu lumea, spre deosebire de Jobs.

2. Jony Ive

Jony Ive

Nu sunt puţini cei care consideră că de fapt Jony Ive e eminenta materie cenuşie din spatele celor mai mari invenţii ale lui Steve Jobs şi Apple. La urma urmei el este designerul care înarmat cu un creion şi o foaie a schiţat produse ce au vândut sute de milioane de unităţi. Acest britanic timid în vârstă de 49 de ani a creat designul lui MacBook Pro, iMac, MacBook Air, Mac Mini, iPod, iPod Touch, iPhone, iPad, iPad Mini, şi a fost activ implicat şi în realizarea lui iOS.

Numele său este sinonim cu designurile Apple şi dacă e cineva care l-a înţeles perfect pe Jobs, atunci Ive este. E păcat că nu are o personalitate mai puternică şi nu emană carismă aproape deloc.

3. Jeff Bezos

Jeff Bezos

CEO-ul Amazon e mereu zâmbitor şi zen, pare un smiley face ambulant, dar conduce o afacere de succes şi asta în ciuda unei perioade dificile a companiei în urmă cu mai bine de un deceniu. Pe lângă fondarea Amazon în 1994 în garajul sau, Bezos mai are în portofoliu şi Blue Origin, un startup care se ocupă cu zborurile spaţiale. Colaborează cu Richard Branson pentru a implementa zboruri cosmice comerciale şi compania are ca scop şi... hotelurile spaţiale.

Mai deţine şi Washington Post şi Bezos a fost printre primii investitori în Google încă din 1998. Bezos are un "nas" excelent pentru a găsi oportunităţi de business, el finanţând proiecte de succes precum Airbnb, Aviary, Kongregate, Twitter, Uber şi câteva proiecte de AI. O persoană obsedată de micro management, aparent.

4. John McAfee

John McAfee

Singurul motiv pentru care John McAfee e aici este pentru că e singurul gangster veritabil din lumea tech. De 10 ori mai inedit decât Steve Jobs, mulţi solişti de formaţii rock şi actori de la Hollywood, trăznitul John le-a făcut pe toate: a fondat o companie antivirus, a fost programator la NASA, a stat în insulele Belize, unde s-a înconjurat de fete adolescente, arme şi droguri.

Publicaţiile şi autorităţile locale l-au bănuit de trafic cu droguri şi au luat cu asalt vila sa cu cațiva ani în urma. Trăznitul John a fost şi arestat, eliberat, apoi bănuit de crimă în 2012 şi s-a ascuns şi în junglă la un moment dat. El a cerut azil în Guatemala, dar a fost arestat iar până la urmă.

Au urmat 2 infarcturi (McAfee s-a prefăcut în închisoare) şi apoi cărţi scrise despre yoga. Bărbatul de 70 de ani era arestat şi anul trecut pentru condus sub influenţă şi posesie de armă în acea stare. Idei bune și personalitate rea? Check!

5. Richard Branson

Richard Branson

Branson este un magnat britanic, cu o avere de peste 5 miliarde de dolari şi care e cunoscut pentru Virgin Group, un colos ce include 400 de companii. Prima afacere de succes a fost casa de discuri Virgin Records, care i-a avut pe cei de la Sex Pistols sub contract, printre alţii. A urmat linia aeriană Virgin Atlantic în 1984, operatorul de telefonie Virgin Mobile în 1999, plus o mulţime de linii aeriene locale.

În 2004 se lansa Virgin Galactic, o agenţie de turism spaţial, care ducea oamenii cu dare de mână în stratosferă sau chiar mai sus contra unor costuri nu chiar obscene. Investiţii în producători de drone au urmat, plus companii de cablu TV, provideri de Internet şi cote la diferite linii aeriene, inclusiv cea din Malaezia. Branson e cunoscut şi pentru intrările în Cartea Recordurilor prin călătorii pe tot globul cu balonul sau cu ambarcaţiuni.

6. Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

Cel mai mare atuu al fondatorului Facebook e vârsta. La doar 32 de ani el a realizat mai multe decât foarte mulţi dintre bărbaţii cu dublul vârstei sale în zona tech. Are o avere de 54.5 miliarde de dolari şi după fondarea Facebook a intrat în zona VR prin achiziţionarea Oculus, are multiple proiecte AI în dezvoltare şi o foarte amplă implicare filantropică.

În 2012 a anunţat că grosul averii sale şi al soţiei vor fi oferite carităţii. Zuckerberg lansa în 2013 proiectul Internet.org, care urma să aducă acces la Internet celor 5 miliarde de persoane care nu erau conectate. Lipsa de carismă e o problemă aici și aerul acela de baiat bun, plus scandalul de la fondarea Facebook i-au știrbit din imagine.  

7. Tim Cook

Tim Cook

Tim Cook este actualul CEO Apple, care a ajuns în această poziţie în anul 2011, pe fondul înrăutăţirii sănătăţii lui Steve Jobs. A făcut o treabă excelentă la cârma Apple, care deşi nu a mai inovat în acelaşi ritm, a făcut profituri uriaşe şi a avut un leadership mai cerebral şi mai puţin coleric. El se află şi în comitetul directoral de la Nike, dar şi în asociaţia National Football Foundation.

De menţionat că Jobs şi Cook au lucrat cot la cot pentru a scoate Apple din vria anilor 90 şi a o duce pe culmile actuale. Cook şi-a asumat eşecul Apple Maps şi nu a ezitat să concedieze şefi ai secţiunilor software. Apropierea sa de China a fost în beneficiul Apple, care a continuat să fie populară acolo, în ciuda produselor locale. Poziţia sa fermă contra FBI şi cerinţele de deblocare a unui iPhone al teroriştilor în ultimul an au reprezentat un punct cheie în clădirea unei imagini de persoană cu coloana vertebrală şi un om tenace.

8. Jack Ma

Jack Ma

Mă simt puţin vinovat că lista aceasta include numai americani sau britanici... Jack Ma este fondatorul uriaşului retailer Alibaba şi cu o avere de 27.9 miliarde de dolari merită să fie în acest top. Este primul antreprenor chinez care a apărut pe coperta Forbes. După ce a terminat facultatea a fost refuzat la 30 de interviuri de joburi, inclusiv la KFC.

Totuşi în 1995 călătorea în SUA şi descoperea Internetul, văzând că prezenţa Chinei în acest mediu tindea spre zero. El a creat un site despre China, care a primit o mare atenţie. La început a fondat o companie numită "China Yellow Pages" apoi a început să creeze website-uri pentru clienţi. În 1999 se fonda Alibaba, un site care debuta în apartamentul lui Ma.

La el lucrau 17 prieteni ai săi şi era o "piaţă digitală business to business". În 2000 veneau şi runde de investiţii de 25 de milioane de dolari, iar implicarea în zona e-commerce începea în 2003. Atunci erau fondate Taobao Marketplace, Alipay şi Lynx. Alibaba era listată la bursă la valoarea de 25 de miliarde de dolari în 2014.

Ma are o funcţie şi în cadrul comitetului de directori ai operatorului japonez SoftBank. El seamănă mult cu Jobs pentru că se laudă că nu a scris vreo linie de cod sau făcut vreo vânzare, deci viziunea e atuul său.

9. Lei Jun

Lei Jun

Lei Jun este CEO-ul Xiaomi şi fondatorul companiei, care a crescut în doar câţiva ani de la o firmă anonimă la un uriaş. E drept că a cam stagnat în ultimii 2 ani, dar evoluţia rămâne fantastică, fiind la un moment dat in top 3 producatori smartphone. Lei a lucrat la Kingsoft ca inginer software şi a ajuns CEO al companiei în anul 1998. Apoi a fondat Joyo.com, o librărie virtuală, vândută catre Amazon pentru 75 de milioane de dolari.

În 2007 îşi dădea demisia de la Kingsoft şi apoi investea în alte companii, iar în 2010 fonda Xiaomi. Compania producea smartphone-uri şi software pentru acestea. Până în 2011, Lei Jun investise deja în 20 de companii din China. Xiaomi avea să se extindă enorm şi să producă nu doar smartphone-uri, ci şi tablete, laptopuri, aparate de aer condiţionat, electrocanisce şi televizoare.

Extinderea spre India a fost un punct cheie în evoluţia companiei. Aparent Lei Jun şi-a modelat afacerea si imaginea după Steve Jobs, îmbrăcându-se ca el şi anunţând produsele fix ca el. Magazinele Xiaomi şi abordarea lor pe piaţa ar fi fost copiate după Apple. Un fel de... Steve Jobs contrafăcut acest Lei Jun?

10. Jia Yueting

Jia Yueting

Jia Yueting este fondatorul LeTV, o companie de streaming video, care a crescut uriaş în China şi apoi global. Se rebranduia în LeEco în ultimul an şi incepuse să producă și smartphone-uri high end. Urmau achiziţii de marcă, precum cea a producătorului de televizoare Vizio sau o cotă importantă la Coolpad. LeEco lansa în primăvară şi un automobil electric numit LeSee, aflat în faza de concept deocamdată.

Investea masiv şi în producătorul de supermasini electrice Faraday Future şi începea să se extindă şi spre SUA. O finanţare masivă era oferită şi pentru "Uber al Chinei", Didi Chuxing. Jia nu s-a ferit să atace Apple, afirmând că această firmă e învechită şi că inovează foarte lent. Din păcate şi lui îi cam lipsea carisma.

Cu toate ideile revoluţionare şi modul în care vor schimba lumea, istoria va reţine un singur Steve Jobs şi personalitatea sa unică, cu bune şi cu rele nu e replicată de nici unul dintre cei de mai sus. Ideile în schimb sunt acolo şi ar putea să ne schimbe vieţile.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×