Venitul universal garantat, un concept SF sau o realitate a următoarei jumătăţi de secol?

2.906 ori
<b>Venitul universal garantat, un concept SF sau o realitate a următoarei jumătăţi de secol?</b>În ultima vreme se vorbește mult și despre ideea unui venit universal garantat, o idee ce pentru moment poate suna ca un concept SF. Nu se exclude însă posibilitatea ca pe viitor să fie implementat un asemenea program și pentru a vedea

Ideea unui venit universal garantat poate suna ca o manţocărie socialistă, dar în realitate ar putea fi un răspuns la automatizare şi evoluţia societăţii umane la nivelul următor. Pe măsură ce tot mai multe joburi vor fi înlocuite de AI şi de roboţi, oamenii vor rămâne pe dinafară, dar ascensiunea robotizării ar trebui să creeze şi extra bogăţie, care împărţită cu cap ar putea transforma în realitate ideea unui salariu de bază pentru toată planeta.

Atenţie! Contabilii şi experţii în finanţe nu ar trebui să citească acest material cu un ochi critic, pentru că nu sunt prea priceput în ale economiei, dar am pretenţia că fac research binişor. Să vedem întâi cum stăm cu FAPTELE.

FAPT: Finlandezii au pornit la început de 2017 un program finanţat de guvern, care aducea pentru 2000 de persoane fără job cu vârste între 25 şi 58 de ani o sumă garantată de 560 de euro pe lună. Se înlocuia deci ajutorul de şomaj, iar suma era primită şi dacă persoanele acelea găseau job. Guvernul spera că astfel persoanele care nu au slujbă vor fi încurajate să accepte măcar posturi part time.

Elon Musk

Elon Musk, faimosul CEO Tesla şi SpaceX a subliniat la rândul său importanţa unui venit universal pentru toată lumea. Şomajul este o problemă globală şi automatizarea cu siguranţă că nu ajută. Pentru a clarifica şi conceptul cu care lucrăm aici "venitul universal garantat" este un sistem în care cetăţenii unei ţări primesc o sumă standard în fiecare lună pentru a acoperi cheltuielile de bază, precum cele pe alimente, chirie şi haine.

Studiile realizate pe finalul administraţiei Obama au realizat că existau riscuri serioase ca roboţii să înlocuiască până la 50% din joburile din State până în 2030. E vorba despre costuri mai puţine, pentru că robotul nu îşi ia concediu, nu are nevoie de beneficii, hrană sau pauze. Automatizarea ar trebui să facă şi bunurile de consum foarte ieftine, ducând teoretic la o redistribuire a veniturilor globale.

Roboti

Musk a subliniat totuşi o problemă psihologică: în lipsa unei ocupaţii, a unui scop şi cu venit lunar garantat, ar putea apărea cazuri de depresie. Mulţi s-ar putea întreba "care e scopul meu aici, ce trebuie să fac eu?". Pe de altă parte cei care susţin venitul garantat argumentează că în acest mod nu ar mai exista joburi pe care să le facă persoane ce nu îşi doresc asta, sau care le practică strict din obligaţie, eventual nici măcar calificaţi pentru acel post.

Roboti

Tadashi Okanouchi, profesor în Sociologie la Universitatea din Tokyo susţine că garantarea unui venit global ar avea următoarele plusuri:

  • abolirea "sclaviei salariului" sau a ideii de proletariat
  • eliminarea patriarhiei şi a naţionalismului prin eliminarea bazelor lor economice
  • scăderea poluării
  • eliminarea inactivităţii democratice constrânse de finanţe

Hillary Clinton a susţinut la rândul său conceptul, cel puţin în cadrul campaniei prezidenţiale, deci nu ştim cât de fantezistă era abordare sa. O teorie era ca giganţii tech să creeze un fond care "recompensează persoanele pentru că şi-au cedat intimitatea la nivel colectiv". Practic am fi plătiţi pentru datele noastre personale, care oricum sunt vândute de colo-colo în fiecare zi de către giganţi.

UBI

Reţineţi şi numele de "UBI", pentru că sub acest acronim vom tot auzi proiecte în anii viitori (Universal Basic Income), evident mai degrabă de la partide socialiste decât cele de dreapta. O posibilitate de finanţare ar putea veni de la marii petrolişti, cum s-a întâmplat în Alaska. Acolo există un fond finanţat de către companiile petroliere, care plătesc dividende fiecărui cetăţean.

Peste 4.000 de dolari ajung pe an la fiecare gospodărie. Alaska este statul american care stă cel mai bine la capitolul egalitate între persoane. În mod interesant Mark Zuckerberg susţine UBI, deşi dacă ar fi să se preia fonduri de la firmele tech, Facebook ar fi principală plătitoare. Alaska are programul în vigoare din 1982 şi a funcţionat excelent, creşterea puterii de cumpărare ducând la crearea de 10.000 de joburi noi.

În Namibia a pornit un program pilot în 2008 care asigură unor cetăţeni din sate în regiunea Otjivero-Omitara venituri de bază lunare. Rata de sărăcie a scăzut acolo de la 86% la 68%, iar criminalitatea a scăzut cu 36.5%. În 2016 au mai demarat programe de gen în Finlanda, Elveţia şi Kenya. Aflaţi că ar costa doar 25 de miliarde de dolari pentru a asigura un venit de bază pentru toţi cetăţenii Elveţiei.

Propunerea este de a oferi 2623 dolari pe lună.

How to kill a mockingbird

Nu putem uita nici de fantastica poveste a scriitoarei Harper Lee. Aceasta era la început de carieră şi avea probleme cu jobul şi inspiraţia, când în 1956 a primit un plic de la prieteni şi familie, cu salariu pe un an întreg. Pe plic scria "ai un an liber de la job pentru a scrie orice doreşti". Rezultatul? Opera "To Kill a Mockingbird", una dintre creaţiile literare americane de căpătâi.

Au fost vândute 30 de milioane de exemplare, a urmat un premiu Pulitzer şi o editură numită după scriitoare. Şi pentru cei care vor să aibă un venit garantat de creaţie proprie soluţia ar putea veni tot de la Elon Musk. Acesta a declarat la un moment dat că un posesor de Tesla Model 3 şi-ar scoate cei 30.000 de dolari investiţi în maşină într-un an, maxim 2.

Roboti

Cum? Maşina ajunsă la autonomie de nivel 5 va fi Uber, taxi, va livra pachete şi va face alte servicii care vor genera venituri fără ca posesorul să ridice un deget. Lumea se schimbă activ în aceste zile şi este o crimă să îţi petreci o bună parte din viaţa urându-ţi jobul, inventând românisme că "scârbiciu" în loc de serviciu şi făcând ce nu îţi place.

Trebuie să ne adaptăm pentru a supravieţui, dar schimbarea trebuie să înceapă de sus de această dată şi nu de jos... ceea ce e foarte greu. Tu ce ai face daca ai avea salariul asigurat pe un an? 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×