Cu cărțile pe față: cele mai Întâlnite probleme ale tabletelor "romanești" (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 7.234 ori
<b>Cu cărțile pe față: cele mai Întâlnite probleme ale tabletelor "romanești" (Editorial)</b>încă din startul acestui editorial trebuie să aflați că majoritatea companiilor romanești care branduiesc și vând tablete (mă feresc de cuvântul "produc", deoarece nu este cazul) au o strategie interesantă legat de revieweri. Pe de o parte...

încă din startul acestui editorial trebuie să aflați că majoritatea companiilor romanești care branduiesc și vând tablete (mă feresc de cuvântul "produc", deoarece nu este cazul) au o strategie interesantă legat de revieweri. Pe de o parte strategia e normală, având în vedere standardele de afară: ei lasa tabletele oferite în test cadou redactorilor. Lor le revine opțiunea de a păstra device-ul sau de a-l oferi cadou la concurs. Dar nu despre asta e acest editorial, ci despre greșelile companiilor care vând tablete în România.

înainte de toate recomand cititorilor Mobilissimo.ro precauție maximă atunci când citesc pe webul românesc review-uri la tablete sub brand românesc. Trebuie regândit total un review citit după ce afli că redactorul a fost omenit cu o tabletă. Noi la Mobilissimo.ro nu ne-am lăsat influențați de aceste aspecte și am oferit tabletele cadou cititorilor de fiecare dată când s-a putut. Chiar și când am avut ocazia de a păstra o tabletă, nu m-a împiedicat nimic să critic produsul.

și acum să punem tunurile pe "producători"... în primul rând, la noi în țară nu există nici o companie care să producă tablete. Toate sunt produse în China, unele pe comandă, altele total neschimbate față de modele oferite sub alte branduri la nivel internațional. Ai noștri au doar opțiunea de a personaliza interfață, deseori anost sau lasă tableta cu Androidul stock.

Se pare că unele companii de la noi se feresc de plastic și prefera tabletele cu carcasa din aluminiu. Din propria experiența vă spun ca aluminiul face tableta mai grea, ușor de zgâriat și o face să se încingă. E drept ca o tabletă din plastic Serioux numai demnă de luat în serios nu e. Vă spun cu mâna pe inimă că Evolio și Allview (în această ordine) sunt cei mai buni vânzători de tablete de la noi din țară, în vreme ce E-Boda și Serioux mai au mult de lucru.

Serioux în special m-a dezamăgit, deoarece am testat 3 tablete ale lor, dar nu pentru Mobilissimo.ro, ci pentru Zona IT de la TVR. E vorba de produse de 7 inch, care pe undeva ar fi echivalente ca preț cu Allview Speed City și Evolio Evotab HD, dar modelele Serioux sunt mult mai slabe. și pentru că acest editorial nu arunca doar răutăți, hai să vedem și ce apreciez la producătorii de tablete.

Spre exemplu, îmi plac ambalajele Evolio, care arată profi și amintesc de cutiile plăcilor de bază sau plăcilor grafice. Nici cutiile Allview nu sunt rele, dar parcă prea arată toate la fel și fac risipă de carton. Apreciez și faptul că unele companii includ un adaptor USB și o pereche de căști la pachet și e binevenită și prezența unui cod pentru Bitdefender Mobile Security Premium.

Ce nu îmi place în schimb e felul în care arată interfața tabletelor și telefoanelor Allview, atunci când aceștia își personalizează Androidul. Mulți vor spune că Berry UI e o chestiune de preferință și că te poți obișnui cu el. Ei bine, nu am cunoscut persoană care să aprecieze Berry UI până acum, deși unele teme sunt... tolerabile.

Un alt lucru pe care nu îl înțeleg, este de ce unele tablete își bat joc de un hardware cu un OS “aruncat peste”,  fără pic de optimizare bineînțeles, sau cu un launcher care aduce o tonă de lag!? Deseori am rezolvat problemele cu lagul pur și simplu instalând un launcher nou. Din păcate, nu am reușit să salvez tableta E-Boda XL400 Quad Core nici măcar cu acesta.

Mi se pare inadmisibil să lansezi o tabletă cu probleme, pentru că apoi să îi oferi o actualizare software care să i le rezolve... Asta se aplică noilor tablete quad core Allview și E-Boda, care aparent scapă de lag cu acest update. El e mai greu de realizat decât momentul în care am copiat Starcraft pe dischete în anii 90... și cu asta am spus tot.

Nu înțeleg de ce unele companii insistă cu acel 1 Mobile Market. Ce rost are o clonă slabă de Play Store? Vă spun cu mâna pe inimă, poate în afară de aplicațiile de e-reading și antivirus, companiile romanești nu oferă nici un soft atractiv pe tabletele lor. Nu înțeleg nici companiile care livrează o tabletă cu ecran slab. Acum când IPS-urile cu rezoluții bune sunt disponibile la prețuri atractive, de ce să ne oferi un TFT sau cine știe ce altă dezamăgire?

Clientul roman vrea în primul rând un ecran bun, apoi baterie bună, procesor bun și difuzoare bune. Cel puțin așa consider eu. Cel mai rău mă deranjează la companiile romanești momentul când din nepricepere sau (sper că nu) intenționat ni se oferă specificații greșite pe cutie sau site-ul oficial. Am văzut tablete cu rezoluții greșite de cameră, procesor greșit, grosime greșită, tipul procesorului greșit și abțibilduri cu anumite specificații lipite peste altele vechi.

Toate aceste tablete despre care vorbim se vând în zeci de mii de unități pe an, deoarece suntem un popor sărac, care vrea "ieftin și bun", cu accentul pe ieftin. "Problema" e că producători ca ASUS și Acer au început să ofere tablete tot mai ieftine, iar ai noștri sunt forțați fie să coboare prețurile, fie să ne ofere prețuri mari pentru terminale ceva mai high end.

Deocamdată tabletele quad core de la noi scârțâie și aștept să o văd pe cea Evolio la lucru, deoarece E-Boda și Allview nu au impresionat în mod deosebit. Ecranul tabletei Allview Alldro 3 Speed Quad este perfect. Ar trebui ca acest ecran gen Retina să se regăsească pe toate tabletele din România în următorii 5 ani și deja vom sta mai bine. Nu înțeleg de ce nu renunță companiile de la noi la camere, înlocuindu-le cu funcții mai utile, precum GPS și Bluetooth.

Vrei o cameră? Scoți un accesoriu precum camera consolei PSP, mai faci un mic profit și toată lumea e fericită. Apoi aș dori baterii mai capabile. Nu cred că am fost vreodată pe deplin mulțumit de o baterie a unei tablete autohtone... deci se poate mai bine. Mai sunt foarte mult de zis, dar pentru asta avem secțiunea comentarii și Forumul Mobilissimo.ro.

Tableta "românească" ideală? Ecran “Retina”, procesor quad core MediaTek, camera de 5 MP sau deloc, GPS, Bluetooth, 16 GB memorie internă, slot microSD, HDMI, Android 4.2, baterie de 8000 mAh, fără UI customizat, greutate sub 600 de grame, grosime sub 9 mm și carcasa din policarbonat. Preț? Să zicem undeva între 900 și 1200 de lei.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×