Care e treaba cu călătoria în timp şi de ce uneori apar smartphone-uri în clipuri sau poze de pe vremuri?

6.478 ori
<b>Care e treaba cu călătoria în timp şi de ce uneori apar smartphone-uri în clipuri sau poze de pe vremuri?</b>Am văzut de-a lungul anilor numeroase materiale video și fotografii din vremuri trecute, în care își făceau apariția smartphone-uri cu cameră foto, dar și telefoane mobile pe vremea când această tehnologie nu exista. Dezbatem acest subiect chiar astăzi

Cu câteva zile în urmă britanicii de la Daily Mail publicau un subiect foarte interesant, dar foarte puţin veridic. E vorba despre reapariţia unui clip din 1995, filmat cu ocazia unui meci al lui Mike Tyson, în care se pare că o persoană din public foloseşte un fel de... smartphone.

Acest lucru e cel puţin bizar, având în vedere că primul cameraphone a apărut în anul 2000 şi era un pic mai compact de atât. Mai mult decât atât, britanicii au realizat şi comparaţia cu câteva camere foto ale acelor vremuri şi nimic nu pare a se potrivi cu forma exactă a acelui model. Nimeni nu ia totuşi în calcul prototipurile…

Pasionaţii de teoriile conspiraţiei vor mai găsi câteva povești similare, inclusiv una legată de un "telefon mobil" într-un film cu Charlie Chaplin, vechi de 80 de ani. 

Până la urmă acel mister s-a lămurit şi era vorba de un aparat auditiv, dar cum rămâne cu filmarea din 1938 pe care o vedem mai jos, în care o femeie cu o rochie deschisă la culoare zâmbeşte la cameră şi a pare a ţine un telefon la ureche, cu decenii bune înainte de inventarea telefonului mobil.

Mai mult decât atât cei care au postat clipul au luat legătura cu nepoţii femeii din imagine şi aparent inginerii de la compania Dupont, care avea fabrica din clip făceau teste cu o serie de "telefoane wireless". În aceste condiţii nu putem decât să ne întrebăm pe cine sună femeia şi cine o sună, având în vedere că nu existau încă turnuri de telefonie mobilă?! Doar nu vorbea pe Viber, nu?

Apoi ne întoarcem în 1937, când o altă persoană pare a ţine un telefon la ureche şi pare a vorbi la el, foarte atentă la ce i se spune. Se vede clar că deschide gura, deci vorbea spre acel device.  Alt aparat auditiv? Dacă aş avea de ales între teoria călătoriilor în timp şi ideea unor prototipuri care au tot dat greş de-a lungul anilor, aş alege a doua varianta.

Au mai fost cazuri de gadgeturi ce păreau a apărea în diferite bucăţi de istorie dezgropate după sute sau mii de ani. O sculptură grecească din anul 100 înainte de Hristos părea să prezinte o femeie care ţinea un laptop în mâini şi acela avea până şi porturi USB. Apoi cu câteva săptămâni în urmă o mumie a unei femei din Mongolia a fost dezgropata şi ea purta în picioare ceeea ce păreau a fi ghete Adidas.

Mumia data de 1500 de ani. Ştim, ne place tuturor ideea călătoriei în timp, ne plac filmele Back to the Future şi visăm să schimbăm istoria şi să revenim în clasa a cincea cu numerele de la loto pe următorii ani. În realitate lucrurile sunt mult mai complicate. În primul rând teoriile legate de călătoria în timp implica o serie de paradoxuri, care provoacă dureri de cap şi celor care nu sunt doxă de fizică.

Ce să mai vorbim de omul de rând, ca mine şi ca tine, cel care citeşti acest material. Ştim cu toţii că timpul curge doar înainte şi niciodată înapoi. Einstein a sugerat totuşi că timpul încetineşte când călătoreşti la viteze uriaşe faţă de obiecte staţionare. Cineva care ar călători într-o navă spaţială aproape de viteza luminii timp de 5 ani şi ar pleca de pe Pământ ar ajunge cam cu 50 de ani în viitor, când călătoria ar fi gata.

Şi într-o călătorie normală cu avionul, timpul încetineşte odată cu creşterea de viteză, evident la valori extrem, extrem de mici. Un experiment mai clar a fost cel cu două ceasuri atomice perfect sincronizate, dintre care unul a fost trimis în spaţiu. Ei bine, cel din spaţiu a rămas în urmă cu 40 de nano secunde. Până acum toate bune şi frumoase, dar noi vorbim aici despre întoarcerea în timp. Ştiţi voi, ne întoarcem în timp să îl omorâm pe Hitler sau să schimbăm soarta vreunui meci sau eveniment istoric...

Pentru această performanţă e nevoie să călătorim mai rapid decât viteza luminii, ceea ce ştiinţific este imposibil deocamdată. Teoretic în acest mod am putea primi un mesaj în spaţiu la acea viteză şi apoi să revenim pe Pământ înainte să fie trimis mesajul. Mai este şi soluţia saltului cuantic, iar cei care au văzut Ant-Man vor înţelege cât de cât conceptul.

Astfel, călătoria în timp ar fi posibilă un nivel subatomic, cam ca şi teleportarea, care deja a fost posibilă în laborator, cu obiecte foarte, foarte uşoare şi distanţe foarte mici. Dar noi nu suntem particule... Evident nu uităm şi de găurile de vierme şi găurile negre, preferatele cineaştilor când vine vorba de călătoria în timp. Problema cu ele e că oricâte cărţi ar scrie Stephen Hawking despre acestea, ele sunt incredibil de imprevizibile şi în continuare nu foarte bine cunoscute.

Nu avem nici cea mai mică idee totuşi cum am putea struni o gaură de vierme sau gaură neagră, şi dacă ar putea supravieţui ceva organic acolo. În privinţa paradoxurilor, foarte des vedem în filmele cu time travel cum cineva se întoarce în timp şi îşi împiedică părinţii să se cunoască sau îşi omoară bunicul său mama/tatăl, anulându-şi existenţa, dar şi călătoria în timp.

Numărul de sub-paradoxuri e uriaş aici... şi imposibilul şi ridicolul situaţiei e clar. Există apoi şi obsesia faptului că natura va încerca să facă tot posibilul pentru a menţine trecutul neschimbat. Astfel, orice acţiune a ta de a schimba trecutul ar fi inutilă şi ai fi doar un observator acolo, sau un fel de fantomă.

Există şi teoria multi universurilor, cu fiecare acţiune pe care ai făcut-o declanşând încă un univers, în care viitorul e total diferit de cel actual. Asemenea acţiunilor din serialul Rick and Morty, există un univers în care pizza mănâncă oameni şi în care maşinile merg pe oameni. Şi un univers în care Steaua ia Champions League în fiecare an şi Sony vinde mai multe telefoane decat Apple.

Nu vă miraţi că se discută atât de mult despre călătoria în timp pentru că ne apropiem de o posibilă alegere a lui Donald Trump ca preşedinte SUA şi dacă se întâmplă ceva suspect în următoarele luni, va fi probabil pentru că un călător în timp se va întoarce pentru a opri această alegere greşită. Şi va fi panicat şi dezolat că în acel viitor totul e pustiu, bombardat şi eventual s-au trezit şi Terminatorii.

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×