De ce Smart TV-ul e următorul pas logic al Apple (editorial)

2.054 ori
<b>De ce Smart TV-ul e următorul pas logic al Apple (editorial)</b>Face parte din strategia Apple și din viziunea lor asupra tehnologiei, să aducă din când in când produse pe piață, ce inovează întreaga industrie de profil. S-a întâmplat prima oară în 1975, odată cu Apariția lui Apple I., creație a...

Face parte din strategia Apple și din viziunea lor asupra tehnologiei, să aducă din când in când produse pe piață, ce inovează întreaga industrie de profil.

S-a întâmplat prima oară în 1975, odată cu Apariția lui Apple I., creație a cofondatorului Apple, celebrul Steve Wozniak, computer ce a fost nucleul a tot ce înseamnă Apple la ora actuală!

Au continuat cu Macintosh în 1984, un produs ce avea să schimbe concepția despre cum trebuie să arate un calculator personal. Acesta find primul computer (dacă nu luăm în calcul Lisa) cu interfață bazată pe elemente vizuale și nu limbaj de programare, de asemenea a introdus mouse-ul ca unealtă de manipulare a conținutului aflat pe ecran.

Am asistat în 2001 la lansarea a ceea ce a însemnat colacul de salvare al industriei muzicale, iPod și iTunes. Un device și software integrat ce a reușit pe de o parte să uimească masele și să ridice Apple după perioada non Steve Jobs, pe de altă parte casele de discuri au avut șansa să aibe prin aceasta o alternativă fiabilă pentru a contracara flagelul mp3 online (vezi Napster, AudioGalaxy..).

Chiar și cei de la Sony Music au semnat o înțelegere cu Apple pentru conținutul aflat sub licența lor, în ciuda faptului că aceștia erau și producătorii celebrului player Walkman! Practic și-au recunoscut impotența în fața geniului Apple - a se citi Steve Jobs.

Datorită lui Jobs, Apple avea să se axeze în continuare pe dezvoltarea unui telefon, pe considerentul că așa cum telefonul a reușit prin camera lui să afecteze producția de aparate foto, acesta urma să taie și din felia numită iPod/iTunes.

Puțini știu că Apple, în disperare de cauză să nu piară teren, a încercat o colaborare cu Motorola prin RAZR-ul acestora, care a avut integrat pentru o scurtă perioadă iTunes! Dezamăgirea lui Steve Jobs legat de funcționalitate și hardware a dus însă la conștientizarea ideii de “telefon propriu”!

Două echipe din cadrul companiei au început să lucreze la proiect, abordând subiectul din unghiuri diferite. Unul lucra la un telefon gen iPod - cu imput touch rotativ, iar celălalt la un handset cu ecran full touch. Au optat în final pentru ecranul full touch și au dezvoltat produsul numit iPhone ce avea să fie piatră de hotar în industria telefoanelor mobile in 2007!

I-a urmat iPad peste trei ani, în 2010, un device la care Apple lucra din 2002 și care a fost pus la păstrare doar ca să facă loc lui iPhone. Tableta, ca și concept, a reușit să se impună rapid, pornind un trend în domeniul construcției de gadget-uri, care dacă analizăm căutările de pe internet ce compară search-ul după termeni ca: tablet, mobile phone, PC, notebook, laptop sau ultrabook ne va arăta clar unde se situează ca dorință în mintea maselor!

Ei bine, "what's next"?

Observăm că Apple încă de la primele device-uri construite în garajul lui Steve Jobs a reușit să inoveze în așa fel încât produsul acestora a pus în umbră cele existente pe piață și a reușit să dicteze un trend, pe care, companie fiind, dacă l-ai urmat, aveai șanse spre mai bine (vezi Microsoft (Windows), Google (Android), Samsung (telefoane), ori dacă ba, eșuai (vezi Xerox Nokia, BlackBerry).

Acest succes în inovare constă și în conceptul integrat de software - hardware al cărui adept a fost Jobs toată viața și a ajutat compania să dezvolte device-uri extraordinare cu software integrat, pe măsură.

Bineînțeles, având toate elementele de dezvoltare în mână (hardware & software), Apple are o misiune mai ușoară în a concepe un  device totalmente nou, atât ca și construcție cât și ca funcționalitate. Zvonul legat de un ceas și un televizor Apple, există deja de foarte mult timp și sunt sigur că acestea se află în dezvoltare în laboratoarele R&D din Cupertino.

Ambele proiecte vor trebui să uimească prin inovație, pentru că nu e de ajuns un hardware cu design uimitor, acestea vor trebui să ofere funcții, o interfață și conținut ce să revoluționeze din nou industria!

Revenind la titlu, "de ce Smart TV-ul e următorul pas logic al Apple", consider că un ceas nu poate oferi o astfel de revoluție în acest moment, din mai multe considerente. Cine mai folosește în zilele noastre ceas? Apple nu are de ce să se teamă de acest segment, pentru că nu pune în pericol viitorul companiei și nici produsele acestora! Intrarea pe această piață se poate face și ulterior (vezi iPad versus iPhone). Rămâne deci televizorul, care în acest moment e ca un vas fără căpitan, un vas care navighează haotic printre standarde, conținut și interfață!

Este nevoie de viziune pentru a putea valorifica imensul potențial al unui display imens ce se află în centrul atenției fiecărui cămin! Apple va comuta atenția de pe televizor pe iPhone și iPad când vine vorba de telecomandă, pentru că deși există aplicații în acest moment cu ajutorul cărora putem acționa televizorul, acestea funcționează pe post de telecomandă și sunt ineficiente și neconfortabile!

închipuiți-vă un telefon pe care să vedeți exact ceea ce vedeți pe ecranul televizorului și cât de confortabil ar fi navigarea printre programe, înregistrarea acestora și reproducerea conținutului handset-ului sau cel din cloud, pe Smart TV!

De asemenea, iTunes pe TV, cu sutele de seriale, miile de filme și milioanele de piese muzicale integrate într-o interfață unică ce se regăsește pe absolut toate dimensiunile de display comercializate de Apple! Totul ar funcționa uns, pe bunul model lăsat ca moștenire de Steve Jobs!

Aici greșesc atât Samsung, LG, Philips, Sharp, Panasonic și Sony, cât și Microsoft și Google! Mai puțin ultimul, care a avut inițiative în acest sens, însă până nu va ieși Apple cu al lor produs, producătorii de televizoare nu vor simți terenul fierbinte de sub tălpi și nu vor accepta să împartă profitul de pe urma vânzărilor! Nu vor accepta o colaborare...

Nu că n-ar fi și acum, dar pe parte de software, ceea ce e numit Smart TV în acest moment, va deveni glumă proastă în momentul anunțării primului produs de acest gen de către Apple! Pe scurt, vom redescoperi televizorul!

Smart TV-ul e următorul pas logic al celor de la Apple!

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×