Este renunțarea la jack-ul de 3,5 mm în cazul lui iPhone 7 imboldul către un viitor fără cabluri?

1.883 ori
<b>Este renunțarea la jack-ul de 3,5 mm în cazul lui iPhone 7 imboldul către un viitor fără cabluri?</b>Tehnologia evoluează rapid și totul este &icirc;ntr-o continuă schimbare. &ldquo;Ieri&rdquo; era la stadiul de concept, &ldquo;astăzi&rdquo; este cel mai bun iar &ldquo;m&acirc;ine&rdquo; acesta dispare &icirc;n umbra produsului mai avansat. Procesul...

Tehnologia evoluează rapid și totul este într-o continuă schimbare. “Ieri” era la stadiul de concept, “astăzi” este cel mai bun iar “mâine” acesta dispare în umbra produsului mai avansat. Procesul se repetă la nesfârșit în goana după inovație, cotă de piață și profit în cele din urmă.

Vorbim astăzi despre banalul conector de căști de 3,5 mm sau ¼ inch. Unul dintre puținii conectori care s-au schimbat foarte puțin de la început și până acum. Acesta încă este foarte utilizat și este regăsit la scară largă pe majoritatea aparatelor care au posibilitatea de reda un sunet. Conform Wikipedia, conectorul jack de 3.5 mm în forma de astăzi a fost utilizat prima dată pe un radio portabil Sony în anul 1964. A devenit însă popular începând cu anul 1979 datorită playerelor portabile Walkman.  

jack-ul de 3,5 mm

Atunci când vorbim de smartphone-uri sunt șanse ca în viitorul foarte apropiat acesta să nu mai fie utilizat la scară largă precum a fost în ultimii ani. Dacă vă aduceți aminte, acum 7-8 ani fiecare producător avea o viziune diferită asupra conectorului audio și a celui de încărcare. Sony Ericsson de exemplu utiliza un conector proprietar care era folosit și la încărcarea acumulatorului și la căști sau diferite accesorii. Aceste accesorii funcționau pe baza acumulatorului din telefon. Căștile oferite în pachet erau mai mult decât decente dar în oricare altă situație trebuia să folosești un adaptor special.

Sunt zvonuri credibile conform cărora noul iPhone 7 o să vină fără un conector standard pentru căști. Acestea ar urma să fie conectate prin portul proprietar Apple, Lightning, sau prin Bluetooth. Aceste zvonuri par foarte plauzibile în opinia mea. Apple au mai dat dovadă de îndrăzneală până acum și sunt aproape singurii care au resursele necesare pentru a stabili tendințe și a influența ceilalți producători și consumatori.

Deși presimt că, în buna tradiție Apple, un adaptor audio de la portul Lightning la cel standard de 3,5 mm o să aibă un preț exagerat de mare pentru un cablu, ideea de bază este însă una bună. Căștile vor putea utiliza curentul acumulatorului pentru diverse tehnologii de amplificare sau de anulare a zgomotului de fundal. Sunt și acum căști cu funcție de anulare a zgomotului dar acestea necesită o baterie încorporată care trebuie încărcată periodic. Nu știu părerea voastră dar eu cu cât am mai puține lucruri de pus la încărcat, cu atât mă simt mai bine.

Este renunțarea la jack-ul de 3,5 mm în cazul lui iPhone 7 imboldul către un viitor fără cabluri?

Problema spațiului ocupat este principala cauză pentru care i s-a pus gând rău conectorului audio de 3,5 mm. Bateria și restul componentelor au devenit mai compacte permițând device-uri atât de subțiri încât mufa jack ar putea afecta rezistența structurii de rezistență a lor sau pur și simplu datorită grosimii, aceasta nu mai are loc. Nu este o noutate, modelul R5 al celor de la Oppo nu are un jack de 3.5 mm datorită grosimii sale de doar 4.9 mm. Acesta vine în pachet cu un adaptor pentru a putea utiliza căștile standard conectate la portul micro-usb. Era un simplu adaptor clasic cu 4 pini și nu se puteau utiliza căști speciale care trebuiau alimentate de la bateria telefonului.

Partea financiară a problemei este ceva mai complicată. Pe lângă prețul adaptorului care o să coste, mai mult ca sigur, câteva zeci de dolari, o bună parte din prețul acestor căști care folosesc conectorul Lightning se vor duce către Apple. Acest lucru înseamnă că aceste căști au un preț semnificativ mai mare și dezavantajul de a putea fi folosite exclusiv cu un device cu port Lightning. Utilizatorii Apple nu cred că vor considera asta un dezavantaj major în cazul în care experiența audio o să fie una mai mult decât decentă. Sunt câteva modele de căști cu conector Lightning (Philips Fidelio de exemplu) dar prețul este unul mare iar modelele disponibile sunt puține. Cum era de așteptat, există totuși și oameni nemulțumiți. Aceștia și-au expus nemulțumirea prin semnarea unei petiții online. Când scriu acest articol sunt puțin sub 300.000 de persoane care au semnat această petiție. Puțini din punctul meu de vedere.

Un avantaj al renunțării totale la conectori ar fi acela că device-urile rezistente la lichide ar fi mult mai ușor de realizat. Lipsa conectorilor și a acelor dopuri de cauciuc care își pot pierde etanșitatea în timp este un lucru bun din această privință. Nu putine sunt cazurile în care apa a pătruns și a afectat device-uri rezistente la lichide datorită acestor dopuri de cauciuc.

Casti Sony

Ne îndreptăm însă către un viitor wireless și peste 3 sau poate 4 ani device-urile fără conectori de nici un fel vor deveni ceva obișnuit nu doar proiecte pe Kickstarter. Încărcarea wireless în câțiva ani o să ajungă la performanțele celei clasice iar tehnologia Bluetooth este deja decentă pentru majoritatea dintre noi. Audiofilii mai mult ca sigur vor fi nemulțumiți dar dacă ești cu adevărat pasionat îți achiziționezi un device dedicat pentru o experiență audio desăvârșită, nu asculți de pe un smartphone.

Soluția aleasă de cei de la Apple este una provizorie, 3-4 ani aș spune. Nu este neapărat un compromis renunțarea la conectorul audio clasic în modul în care o să o facă Apple. Portul Lightning ar trebui să ofere o calitate mai bună și funcții mai bune în ciuda versatilității limitate. Cum am spus și puțin mai sus, viitorul nu este al cablurilor. Renunțarea la conectorul de 3.5 mm a celor de la Apple o să ducă la popularizarea căștilor Bluetooth până la nivelul în care conectorul de 3.5 mm o să-și piardă statura de “must-have” aproape pe orice smartphone al viitorului.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×