Există un viitor pentru telefoanele modulare? Iată potențialul lui modu, Phonebloks și Project Ara (Editorial)

1.750 ori
<b>Există un viitor pentru telefoanele modulare? Iată potențialul lui modu, Phonebloks și Project Ara (Editorial)</b>în ultima vreme se vorbește foarte mult despre telefoane modulare, mai ales de când Motorola s-a implicat în acest segment, prin intermediul lui Project Ara. Totul a pornit de la compania israeliană modu cu câțiva ani în urmă, iar dacă ne...

în ultima vreme se vorbește foarte mult despre telefoane modulare, mai ales de când Motorola s-a implicat în acest segment, prin intermediul lui Project Ara. Totul a pornit de la compania israeliană modu cu câțiva ani în urmă, iar dacă ne gândim că Google le-a preluat portofoliul de brevete, putem să deducem că Ara ar putea folosi tehnologia modu.

Viralitatea lui Phonebloks ar putea fi elementul declanșator pentru proiectul Motorola. Cu nici 2 luni în urmă webul era luat cu asalt de un design și concept al olandezului Dave Hakkens, care mergea pe ideea de a reduce resturile de componente rămase de la telefoanele vechi. Phonebloks era ideea să, sub forma unui smartphone care poate primi componente third party, numite bloks, atașate unei plăci de bază principale.

Rezultatul e un handset personalizat, iar aceste bloks pot fi înlocuite dacă utilizatorul vrea să personalizeze lookul sau funcțiile telefonului. Interesant e că designerul s-a gândit și la un Blokstore, un "app store pentru hardware", din care să fie cumpărate astfel de componente, precum cuburile LEGO și să fie atașate la handset.

Personal consider că inițiativele de acest gen sunt sortite eșecului, nu pentru că nu ar fi bune, inovatoare sau utile, ci pentru că marile companii producătoare de telefoane nu vor permite niciodată apariția unui telefon modular mainstream care să ajungă hit. Ideea e simplă: Samsung și HTC spre exemplu se abțin din oferirea celui mai nou Android pe terminalele lor puternice atunci când pregătesc un model nou, spre exemplu. Motivul? Hai să fie Galaxy Note 3 și HTC One Max singurele cu Android 4.3... să zicem. De ce nu ar fi la fel și pentru hardware? Atunci când desființezi ideea de selling point și ai un telefon pe care îl poți actualiza cu mâna ta, vei distruge câteva generații de telefoane flagship Samsung și HTC și acesta reprezintă un pericol pentru producători.

Componente că Bloks vor fi mereu mai ieftine decât un telefon nou și ideea de a obține extra baterie, un senzor nou de cameră, memorie și RAM în plus va surâde multora. și ZTE are un proiect de acest gen, un concept numit Eco Mobius, care presupune atașarea modulelor pe bază de magneți. Totuși nu știu în ce măsură se va împăca sistemul magnetic cu procesorul sau stocarea sau cu eventuale interferențe de conectivitate.

în fine, revenim în trecut, la Modu, compania israeliană fondată în 2007 de către Dov Moran. Această firmă a inventat modu, un device modular minuscul, care a deținut recordul pentru cel mai ușor telefon din lume. Acest device putea fi introdus într-un soi de carcase tehnologizate numite jackets, care aduceau componente și dotări în plus.

Modu avea peste 130 de angajați și părea o companie promițătoare, până în 2011, când compania și-a încetat activitatea rămânând fără fonduri și neputându-și plăti angajații. în mai 2011 Google a cumpărat câteva din brevetele importante ale companiei la prețul de 4.9 milioane de dolari, bani de buzunar pentru firmă americană. și revenim în prezent la Project Ara, la care Motorola lucrează în secret de un an. în cazul în care nu știați, Motorola a preluat o parte din comunitatea și cei interesați de conceptul Phonebloks și probabil și pe designerul olandez menționat mai sus.

Oficial scopul lui Ara este de a "face pentru hardware ce a făcut Android pentru software", adică să ne aducă o platformă deschisă și personalizabilă. Deja personalizarea începuse de la Moto X, care ne permitea să imprimăm modele și mesaje dorite pe spatele telefonului. Primul telefon modular produs de un brand mare ar putea deveni un hit uriaș, mai ales dacă are un preț accesibil, iar accesoriile sale modulare au și acel factor de cool.

Cuplăm asta cu KitKat să zicem și posibilitatea de a câștiga componente la batoanele de ciocolată, tot soiul de promoții și surprize, eventual îi aducem și pe băieții de la LEGO în acțiune și deja avem un proiect monstru. în aceste condiții, dacă ne vom putea face singuri un smartphone, cine va mai cumpăra flagship-urile Samsung, HTC, LG și Apple?

Există în continuare posibilitatea unor șicane, dacă marii producători că Huawei sau Lenovo spre exemplu vor pune presiune pe furnizorii de componente pentru a nu vinde produse către Motorola, Phonebloks sau alți pionieri ai modularității. Un lucru e sigur: telefonul modular e o idee genială, iar dacă nu va reuși știm pe cine să dăm vină: marii jucători de pe piața de telefonie.

Ați cumpăra un astfel de telefon? Ce OS i s-ar potrivi mai mult? Android, poate Windows Phone, Tizen, MeeGo, Linux, Chrome?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×