Istoria lui Android cu Radu: Episodul #3: Android 2.1, 2.2 Froyo şi telefoanele hit cu aceste platforme

21.315 ori
<b>Istoria lui Android cu Radu: Episodul #3: Android 2.1, 2.2 Froyo şi telefoanele hit cu aceste platforme</b>După ce am început timid cu un serial "Android cu Radu" şi aţi aflat de la ce vine numele Android şi cine e fondatorul său, am trecut apoi prin Alpha, Beta şi Android 1.1. Am urcat la Android 1.5 şi 1.6, trecând prin

După ce am început timid cu un serial "Android cu Radu" şi aţi aflat de la ce vine numele Android şi cine e fondatorul său, am trecut apoi prin Alpha, Beta şi Android 1.1. Am urcat la Android 1.5 şi 1.6, trecând prin telefoane Dell şi HTC pe drum. E momentul acum să ne ocupăm de Android 2.x Froyo şi de Gingerbread, care au trecut la o platformă cu adevărat serioasă şi superdotată, cu câteva telefoane clasice pe parcurs.

Android 2.0 Eclair

Poate cea mai puţin ţinută minte versiune de Android, Android 2.0 Eclair ar fi trebuit să fie un update mare. Doar e versiune 2.0... Sosea pe 26 octombrie, bazată pe kernel Linux 2.6.29. Venea după Android 1.6 Donut şi era inaugurată de viralul telefon Motorola Droid. Inaugura suportul Bluetooth 2.1 şi le permitea utilizatorilor să sincronizeze multiple conturi Google şi Exchange.

Android Eclair

Revoluţiona şi experienţa camerei, cu funcţii care par de bun simţ acum, precum suportul pentru bliţ, scene, balans de alb, efecte de culoare, focalizare macro şi alegerea locului unde să stochezi pozele. Browserul web primea zoom prin dublu tap, iar întreaga interfaţă era rafinată. Iarăşi primeam extra dimensiuni şi rezoluţii de ecrane, iar o noutate cu care chiar eu m-am jucat la greu era conceptul de live wallpaper.

Android 2.1 Eclair

Android 2.1

Android 2.1 Eclair este o versiune incrementală de Android 2.0, care venea în ianuarie 2010. A fost scoasă mai mult ca pretext de noutate pentru legendarul Nexus One, primul telefon Nexus. Se axa pe bug fix-uri, dar aducea şi noutăţi precum un app drawer full screen, noi aplicaţii Clock, Gallery şi Music, Google Voice şi News. Versiunea 2.1.1 venea şi cu Pinch to Zoom.

Iată telefoane memorabile cu Android 2.1 la bord:

  • Sony Ericsson W8
  • Walkman E16
  • HTC Wildfire
  • Motorola Defy
  • Sony Ericsson Xperia X8
  • ZTE Blade
  • Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro
  • Motorola FlipOut
  • HTC Evo 4G
  • Samsung Galaxy Beam
  • Sony Ericsson Xperia X10 Mini

HTC Droid Incredible

HTC Droid Incredible avea ceva elemente în comun cu telefoanele Windows Phone de la HTC lansate în 2010, ca design cel puţin. El sosea cu Android 2.1 în prima fază şi avea un procesor Snapdragon de 1 GHz, plus 512 MB RAM. A sosit doar prin Verizon şi era foarte similar cu HTC Evo 4G, primul telefon 4G de pe piaţă. Se remarca prin tunerul FM, faptul că avea un agregator Facebook, Twitter şi Flickr, dar şi o cameră de 8 megapixeli şi filmare MP4 HD.

Samsung Galaxy S

Samsung Galaxy S

Samsung Galaxy S este telefonul care a început uriaş serie Galaxy S. De una singură a împins Android în faţă cu sute de milioane de unităţi. Povestea începea pe 4 iunie 2010, cu Android 2.1 la bord şi TouchWiz 3.0. Telefonul folosea un procesor Snapdragon şi la debut avea ceva mai rapidă procesare grafică de pe piaţă. 25 de milioane de unităţi au fost vândute în 3 ani de la debut. Ecranul Super AMOLED făcea senzaţie şi telefonul a fost aşa popular, că a provocat o criză a panourilor AMOLED care a afectat multe companii. Terminalul a primit deja un retro review de la noi şi era considerat ultrasubțire la 9.9 mm în talie. Era şi primul telefon cu Android şi certificare DivX HD.

HTC Desire

HTC Desire

HTC Desire seamănă foarte mult cu Nexus One, care a fost derivat din ele, doar că are altă amplasare a butoanelor. Venea pe 16 februarie 2010 şi era al treilea flagship cu Android al companiei, care a debutat cu Android 2.1 Eclair şi putea fi actualizat şi la Android 2.2 şi ulterior la 2.3. Avea un procesor Snapdragon de 1 GHz, iar lucrurile începeau să devină cu adevărat puternice, mai ales că sarea şi la 576 MB RAM.

Trackpad-ul era optic şi a fost unul dintre primele telefoane cu ecran color AMOLED. HTC a decis să treacă totuşi la un S-LCD la jumătatea producţiei, pentru că era criză de AMOLED-uri. Putea filma 720p şi suporta şi playback 720, funcţii adăugate odată cu Android 2.2.

HTC Hero

HTC Hero a venit cu Android 1.5 în prima fază, dar a trecut şi la Android 2.1 Eclair. Este primul telefon cu HTC Sense la bord şi al treilea model cu Android, după HTC Dream şi HTC Magic. Era şi primul model cu jack audio la bord, dar şi primul cu multitouch şi o variantă de Adobe Flash. Fara el nu am fi avut HTC Sense practic și customizarea Android nu ar fi ajuns asa departe.

Nexus One

Nexus One este telefonul care a dat startul pasiunii Google pentru hardware. Este primul telefon sub brand propriu, produs de HTC totuşi. Venea pe 5 ianuarie 2010 şi se lăuda cu funcţia care îi permitea să transforme vocea în text. Avea şi un microfon în plus faţă de telefoanele vremii, special pentru anularea zgomotului de fond. Bonus: navigare turn by turn pentru şoferi.

Sosea deblocat pentru utilizare oriunde pe glob şi cucerea prin designul inspirat. Păstra "biluţa" trackball jos, dar într-un mod mai ergonomic şi doar cu 4 butoane fizice, nu cu 6 ca HTC Hero. În mod inedit a provocat un proces cu marele autor SF Philip K Dick, care folosise Nexus One în cartea "Do Androids Dream of Electric Sheep". Nu totul a fost perfect, pentru au fost şi ceva probleme cu ecranul tactil şi conectivitatea 3G la debut.

Android 2.2 Froyo

Android 2.2 Froyo

La doar câteva luni distanţă, pe 20 mai 2010 debuta Android 2.2 Froyo. Era al şaselea update Android deja şi a debutat în cadrul unui eveniment special Google I/O 2010. Marea sa noutate a fost funcţia de USB tethering, dar şi funcţionalitatea de hotspot WiFi.

FroyoFroyo

Avea şi Push Notifications şi aplicaţiile deveneau mult mai rapide, datorită compilării JIT. Android Market primea actualizări automate, iar browserul web primea un engine JavaScript Chrome V8 integrat. Suportul ecranelor ajungea până la 4 inch şi 720p, iar galeriile afişau fotografiile în "teancuri".

Iată lista de telefoane memorabile care au rulat Android 2.2 Froyo (2.2.1 şi 2.2.2 incluse):

  • HTC Incredible S
  • Acer Liquid Mini
  • Alcatel One Touch 990
  • HTC Evo Shift 4G
  • Dell Venue
  • LG Optimus M
  • Motorola Bravo
  • Samsung Galaxy Mini Plus
  • ZTE Blade FashionTV
  • HTC Droid Incredible 2
  • T-Mobile Sidekick
  • Motorola Atrix 3G
  • Motorola Atrix 4G
  • Samsung Galaxy Ace
  • Dell Streak

LG Optimus One

LG Optimus One

Aşa cum Galaxy S a pornit povestea seriei Samsung, LG Optimus One a pornit povestea flagship-urilor LG. La debut rula Android 2.2 Froyo, şi ulterior a primit Gingerbread. LG a lansat 10 variante diferite ale acestui telefon şi această gamă a fost prima care a trecut de 1 milion de unităţi pentru companie. A fost populară în special în Asia. Telefonul avea un ecran de 3.2 inch TFT LCD, camera de 3 MP în spate şi 512 MB SDRAM.

LG Optimus 2X

LG Optimus 2X

LG Optimus 2X sosea în decembrie 2010 şi definea modul în care telefoanele aveau să arate în următorii ani, cel puţin pentru LG. A fost primul telefon de pe glob cu procesor dual core şi rula Android 2.2.2. La acea vreme NVIDIA încă îşi mai punea procesoarele pe telefoane, iar aici aveam un NVIDIA Tegra 2. Ecranul sarea la 4 inch (IPS LCD) şi o rezoluţie de 480 x 800 pixeli. Se remarca şi prin portul micro HDMI, care scotea semnal video şi prin camera de 8 MP din spate.

Unul dintre telefoanele inaugurale pentru CyanogenMod a fost chiar acest device. Spatele său arăta legendar, cu acea bandă metalică pe care scria Google. 

LG Optimus 3D

https://www.mobilissimo.ro/recenzii-telefoane/review-lg-optimus-2x-din-cartea-recordurilor-pe-masa-noastra-de-teste-video

LG Optimus 3D a fost un telefon cu adevărat trăznit şi ar fi trăznit şi acum. Asta pentru că avea o cameră duală în iulie 2011 şi un ecran 3D. Venea cu Android 2.2 la debut şi ajungea până la Jelly Bean 4.1.2 ulterior. Avea toate păcatele unui telefon experimental: se încingea, bateria ţinea puţin şi ecranul nu era luminos. Totuşi conţinutul 3D putea fi generat şi consumat pe device fără probleme. A fost primul telefon 3D şi deja venea cu 8 GB stocare şi 512 MB RAM.

Avea două camere de 5 MP în spate, care filmau 720p 3D şi Full HD în 2D. Puteau face şi fotografii 3D, iar întreaga interfaţă era gândită să fie tridimensională, inclusiv galeria foto, YouTube şi chiar jocuri. Avea şi memorie dual channel, ceva rar în 2011, ducând multitasking-ul la un alt nivel şi activând playback la frame rate-uri mari. Atenţie, 3D-ul era autostereostopic, deci nu aveaţi nevoie de ochelari 3D.

Istoria lui Android cu Radu:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×