Nokia, 150 de ani de istorie aproape ștersă de câteva greșeli (Partea I)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 3.331 ori
<b>Nokia, 150 de ani de istorie aproape ștersă de câteva greșeli (Partea I)</b>Nokia este compania care a trecut prin multe aventuri și schimbări bruște de situație. Un șir de decizii greșite sau neluate la timp au dus la ceea ce vedem astăzi. O perioadă &icirc;n care Nokia a lipsit de pe piață ca producător de telefoane...

Nokia este compania care a trecut prin multe aventuri și schimbări bruște de situație. Un șir de decizii greșite sau neluate la timp au dus la ceea ce vedem astăzi. O perioadă în care Nokia a lipsit de pe piață ca producător de telefoane mobile, o perioadă când o parte din Nokia împreună cu gama Lumia stau ascunse sub aripa gigantului Microsoft. Ce a mai rămas din Nokia se ocupă în continuare cu echipamentele industriale făcând astfel concurență celor de la Huawei.

După atâtea suișuri și coborâșuri se pare că 2016 o să fie anul în care Nokia o să renască din propria cenușă precum pasărea Phoenix. Nu știu exact câtă “cenușă” a mai rămas dar se pare că finlandezii vor să-și arate experiența dobândită în anii trecuți, ani în care exista doar “Nokia și restul producătorilor” pe piață. Despre asta mai târziu însă, acum ne interesează trecutul.

Discutăm astăzi despre o companie cu o istorie lungă și frumoasă. O companie care șters cu buretele domeniile dezvoltate timp de mai bine de 100 de ani și a pariat totul pe domeniul telecomunicațiilor. În acest domeniu compania a excelat, a devenit una globală și a fost cap de listă mulți ani. Pentru că orice lucru este trecător, Nokia a ajuns un gigant molcom răpus de mișcarea rapidă a pieței. Sper ca Nokia să fi învățat ceva din această lecție.

- Înainte de telecomunicații -

Totul a luat naștere în anul 1865 atunci când finlandezul Frederik Idestam înființa o fabrică de hârtie în vecinătatea orașului Tampere de-a lungul râului Tammerkosk. 3 ani mai târziu acesta construiește o a doua fabrică la 15 kilometri distanță, lângă orașul Nokia pe râul Nokianvirta.

Frederik Idestam

Până în anii 1990 Nokia a existat în diverse forme care erau prezente în industrii care de care mai diversificate. Hârtie, cabluri electrice, anvelope, încălțăminte, televizoare și electronice de uz casnic, generatoare electrice sau produse din plastic, aluminiu ori produse chimice. Toate acestea sunt produse care au ieșit dintr-o fabrică Nokia la un moment dat.

- Începutul telecomunicațiilor -

În anii 1970 Nokia a observat potențialul din industra telecomunicațiilor și dezvoltă Nokia DX 200. Acesta era un comutator digital pentru centralele telefonice pe cablu. Funcționarea acestui comutator nu mai era condiționată de factorul uman. În 1984 Nokia dezvoltă o centrală telefonică pentru compania Nordic Mobile Telephony.

Deși avea experiență în domeniul telefomunicațiilor, Nokia nu avea încă un dispozitiv de comunicare portabil. Aceștia împreună cu Salora Oy, o companie finlandeză cu experiență în domeniul radio, lansează radio-ul VHF. Acesta semăna cu o stație radio CB din zilele noastre cu excepția că ambii participanți la dialog puteau vorbi simultan. În 1966 Nokia și Salora dezvoltă strămoșul rețelei GSM, standardul ARP. Acesta era un sistem de radiotelefonie mobilă utilizat în mașini. Aceasta a fost prima rețea mobilă din Finlanda deschisă publicului larg.

În 1979 Nokia fuzionează cu Salora Oy sub denumirea de Mobira Oy

În 1979 Nokia fuzionează cu Salora Oy sub denumirea de Mobira Oy. În 1984 Nokia achiziționează Salora Oy și redenumește divizia de telecomunicații în Nokia-Mobira Oy. După câteva “telefoane mobile” care depășeau cu ușurință cifra 5-6 atunci când vorbim de greutatea lor în kilograme, aceștia lansează Mobira Cityman 900. Acesta cântărea numai 800 de grame cu tot cu baterie. Deși atunci avea un preț exorbitant de mare, acestea s-au vândut destul de repede.

Nokia 1011

Începând cu anii 1990 compania s-a axat numai pe domeniul telecomunicațiilor, domeniul cu cea mai rapidă creștere din portofoliul companiei. Tehnologia GSM în care Nokia avea o experiență vastă devine standardul European. În anul 1992 Nokia lansa comercial primul telefon GSM, Nokia 1011.

- Perioada de glorie -

În anul 1996 Nokia lansa primul dispozitiv din gama Comunicator, modelul Nokia 9000. Urmat de alte telefoane mobile precum Nokia 3110 sau Nokia 8110. În anul 1998 era lansat Nokia 5110. Acesta avea o carcasă interschimbabilă și era primul Nokia cu legendarul joc Snake la bord. În anul 1999 Nokia lansa primul telefon cu tehnologia WAP, Nokia 7110. Acesta a fost urmat de legendarul model, Nokia 3310. În anul 2000 este lansat Nokia 9210 Comunicator, primul telefon cu ecran color din portofoliul Nokia.

Nokia 3310

Între anii 1996 și 2001 cifra de afaceri a crescut de la 6,5 de miliarde de euro la 31 de miliarde de euro. O creștere de aproape 5 ori a cifrei de afaceri. Nokia era lider de piață și totul avea să meargă bine câțiva ani pentru compania finlandeză. Profitul a crescut și el proporțional cu cifra de afaceri dar creșterea nu a mai fost una așa spectaculoasă.

Lansat în 2003, modelul Nokia 1100 era declarat câțiva ani mai târziu cel mai bine vândut telefon mobil al tuturor timpurilor și totodată cel mai bine vândut produs electronic din lume. Acesta s-a vândut în peste 200 de milioane de unități.

Nokia N-Series

În anul 2005 se lansa gama Nokia N-Series, o serie de flagship-uri ale acelei vremi. Modele precum Nokia N70, N73, N90 sau N95 au avut succes. Symbianul era un OS mobil mai prietenos pentru omul de rând în comparație cu Windows Mobile. În plus ele aveau camere foto excelente. Acest lucru este valabil și acum, optica folosită de Nokia era sub semnătura Carl Zeiss.

Prima parte a acestui articol se încheie aici. Urmează în curând și partea a 2-a a acestui articol.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×