Se apropie apusul smartphone-urilor? Iată teoria plafonării ultra specificațiilor! (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 1.809 ori
<b>Se apropie apusul smartphone-urilor? Iată teoria plafonării ultra specificațiilor! (Editorial)</b>Undeva la jumătatea anilor 2000 PDA-ul a avut un deces subit și rapid, fiind răpus de către smartphone-uri, care au pătruns pe nesimțite în viața noastră și de atunci domină piața. Asta se întâmplă la nivel global, unde terminalele smart au...

Undeva la jumătatea anilor 2000 PDA-ul a avut un deces subit și rapid, fiind răpus de către smartphone-uri, care au pătruns pe nesimțite în viața noastră și de atunci domină piața. Asta se întâmplă la nivel global, unde terminalele smart au început să se vândă din ce în ce mai bine și asta se întâmplă și în România. Dar oare cât mai are smartphone-ul clasic de trăit?

Dacă ne uităm la evoluția logică a telefoanelor, ar trebui să ne oprim undeva pe la un handset cu ecran 4K, camera Pureview cu captura 4K și fotografii de DSLR, baterie de 3500 mAh, ecran de 5.2 inch edge to edge, 128 GB memorie internă și 3-4 GB RAM. Deja toată plaja între 3.5 și 13 inch e ocupată de terminale și nu se mai poate inventa nimic nou. Cheia stă aici în zona de terminale flexibile, unde diagonală începe să nu mai conteze și abordăm produsul altfel.

Presupunând că aceste handseturi flexibile nu prin la public, ce ne facem? Vor avea smartphone-urile soarta PDA-urilor? La fel cum iPad a făcut tabletele populare, putem spune că și iPhone a contribuit la ascensiunea telefoanelor smart, dar în aceeași măsură merită credit și seria Galaxy S și chiar modelele Lumia, care a adus câte un smartphone accesibil pentru toată lumea acolo unde Android nu ajungea.

Trăim într-o lume în care te adaptezi sau pieri, cum este cazul celor de la Palm, E-Eten, Gigabyte, i-Mate și curând BlackBerry și HP divizia mobilă, dacă nu învață să urmeze trendurile pieței (sau poate nici asta nu mai contează). Primele 3 generații de smartwatch-uri ochelari inteligenți și telefoane flexibile ne vor da răspunsul dacă există și loc de altceva pe piață decât de smartphone-uri. E foarte posibil ca odată plafonate terminalele mobile să asistăm la un declin al vânzărilor, piața fiind deja saturată cu terminale cu specificații maxime. Ce vor face marii producători atunci?

Am putea spune că se vor apuca de produs alternative la Google Glass, dar și acela e un experiment privit în acest moment doar cu un zâmbet apreciativ și nimic mai mult. E greu de crezut că milioane de oameni vor adopta acest device ca un mijloc de comunicare zilnic. Aș putea fi puțin exagerat și să spun că întreg viitorul segmentului smartphone depinde de următoarele două generații de iPhone și dacă Apple nu găsește Sfântul Graal, ei bine, am putea începe să regresăm.

Ni se vor părea tot mai cool tastaturile QWERTY, vom visa la clapete și vom vrea terminale mai mici, deși ne-am cam obișnuit prost de la Galaxy Mega și Note. Mi se pare că firmele mari au abandonat prea rapid ideea de telefoane cu ecran și camera 3D și prea rapid și ideea de telefon cu proiector. Ce-i drept doar firme cu bani de pierdut precum LG și Samsung au încercat aceste formate, miliardele din spatele lor fiind de ajuns pentru a amortiza eșecuri.

Sincer să fiu nu văd o soluție clară pentru plafonarea smartphone-urilor, mai ales că Moto X și probabil și cam toate modelele "Mini" din viitor au dat startul trendului "mie nu îmi pasă de specificații, vreau ceva unic, cool și cu funcții deosebite". Dar ce ne facem când cool nu mai este de ajuns? Când Facebook va pierde dramatic din utilizatori peste 3-4 ani? Când nimeni nu va mai cumpăra tablete în 2020, fiind mulțumiți cu cele excelente din 2017, cu ultra specificații high end?

Se va ajunge la un impas tehnologic și deși în fiecare an ni se va oferi un iPad cu CPU mai bun, mai multă stocare și rezoluție uimitoare, nu cred că publicul va mai cădea în aceeași capcană iar și iar. Aș da orice să pun mâna pe un studiu de piață masiv pe milioane de oameni pentru a afla ce DORESC ei cu adevărat de la un telefon sau tabletă. Sărim peste aspectul logic cu apelarea și sunt sigur că pe locul 1 sau 2 se afla o baterie bună și apoi puterea de procesare, deși 80% din repondenți vor sta pe Facebook pe un telefon 16 core și atât...

Viitorul aparține copiilor noștri, care vor avea 3 joburi simultan, vor fi mereu în mers și care vor avea ecrane de jur împrejur, care le vor furniza informații. Unde mai intră un smartphone în această ecuație? Viitorul este mai degrabă cel al unui mic accesoriu de prins la piept, un identificator universal pentru propriul tău cloud, unde ai absolut toate datele personale necesare, banii, melodiile preferate și filmele și le vizualizezi pe orice ecran din jurul tău. Insigna de la pieptul membrilor echipajului Star Trek e viitorul.

Care e viitorul pentru voi, atunci când vom îngropa ultimul smartphone?

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×