Produse evoMAG.ro

Top 5 greșeli pe care producătorii de telefoane și tablete le fac și le repetă (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 2.344 ori
<b>Top 5 greșeli pe care producătorii de telefoane și tablete le fac și le repetă (Editorial)</b>Pentru mulți Samsung Galaxy S4 nu e un salt atât de mare de la Galaxy S III pe cât ar fi dorit, iar pentru unii HTC One nu aduce atât de multe modificări față de HTC One X pe care își imaginaseră. Ce să mai spunem de fanii Apple, pe care nici...

Pentru mulți Samsung Galaxy S4 nu e un salt atât de mare de la Galaxy S III pe cât ar fi dorit, iar pentru unii HTC One nu aduce atât de multe modificări față de HTC One X pe care își imaginaseră. Ce să mai spunem de fanii Apple, pe care nici iPhone 5 nu i-a încântat extrem de tare în comparație cu iPhone 4S și probabil că nici iPhone 5S nu va rupe norii. Hai să vedem care sunt greșelile care ne fac să strâmbăm din nas atunci când un device e lansat.

1) Modificări foarte mici de design

iPhone 5 arată că iPhone 4S, care arata că iPhone 4, iar probabil iPhone 5S va avea un look în același stil. Samsung Galaxy S4 este un S III cu margini mai subțiri și ceva mai compact. Acestea nu sunt fabulații, minciuni sau denaturări, ci REALITATEA. Fanii și haterii o știu, Samsung și Apple o știu, iar Nokia sunt sigur că știe că 80% dintre telefoanele Lumia sunt practic același telefon. Nici Motorola nu a ieșit din tipar cu modelele RAZR, iar mai toate LG Optimus-urile sunt trase la Xerox.

Unii i-ar spune identitate, alții lipsa de inspirație. La urma urmei, ce se poate schimba la un dreptunghi care uneori e ascuțit, alteori rotunjit la colțuri? Măcar Sony încearcă și își asumă și eșecuri, acum poate fi văzut Xperia Z...

Editorial

2) Praf în ochi

Praf în ochi înseamnă 8 core pe Galaxy S4, anunțat cu surle și trâmbițe, pentru că apoi să aflăm că de fapt cele două procesoare quad core nu rulează simultand și că modelele 8 core sunt limitate și greu de găsit, fiind rezervate anumitor piețe. Apoi sintagma "3D"... Nu aveți idee câte tablete am văzut, care promit grafică HD 3D și alte nebunii, livrând doar o experiență banală. Apoi vine manipularea cuvintelor, cu promisiuni de "difuzoare duale" sau "stereo", când în multe cazuri avem doar o experiență mono.

Praf în ochi înseamnă și, într-o anumită măsură promovarea unui terminal quad core cu procesor al unui brand mai puțin celebru (Huawei, MediaTek) drept un super device gata să se ia la trântă cu Exynos. Dacă Intel știe să distrugă mitul core-urilor, poate întoarce piața în favoarea sa. și nici să nu mă faceți să vorbesc despre mitul megapixelilor... HTC a reușit să distrugă această legendă cu succes.

3) Lipsuri și nevoi

Avem nevoie de microSD pe telefonul mobil, sau dacă nu măcar dați-ne un telefon cu 64 GB memorie internă din start, că doar prețul memoriilor flash a scăzut. și când avem un telefon de 16 GB nu vreau doar 8 GB liberi, iar când avem 32 GB nu vreau doar 24 GB și tot așa... Ce să mai spunem de tabletele Windows de 128 GB, cu nici jumătate din spațiu liber. și Samsung, vrem să putem instala aplicații pe cardul microSD, dacă se poate. Baterii neinlaturabile? De ce ai face asta, HTC? HTC 8X, HTC 8S, HTC One... știm cu toții că după câteva sute de cicluri de încărcare bateria începe să piardă din viață și atunci ce ne facem? Aici câștiga Samsung puncte în plus și evident și LG și multe companii asiatice.

Nu aveți idee cât de puțină importantă se acorda și accesoriilor. Avem căști care cad din ureche, care sunt prea mari pentru urechi, care au un unghi ciudat de introducere în ureche, încărcătoare incomode, încărcătoare care la Xperia-urile din 2011 stăteau în formă de L în partea superioară a telefonului și făceau telefonul greu de conectat la priză. și avem nevoie și de cutii compacte și HTC te rugăm să nu mai tai jumătate de pădure pentru manualele din cutiile tale. Uitați-vă la unboxingul lui HTC 8S și minunați-vă...

4) Tehnologii de care nu avem nevoie

Nu avem nevoie de 3D. 3D-ul este o funcție de care nu avem nevoie pe telefon mobil și pe tableta, nici la captura și nici la ecran. Suntem deja copleșiți de atât de multe funcții, iar 3D-ul nu a evoluat semnificativ nici măcar la cinema, dar pe micul ecran. Gândiți-vă numai că din 2009!!!, de la Avatar încoace tehnologia filmelor 3D a fost mereu mai slabă decât în cazul acelui film. Uitați-vă apoi și cât de "bine" s-au vândut telefoanele LG Optimus 3D și HTC Evo 3D și ce durata de viață a bateriei aveau.

Sugerez să temperăm și nebunia rezoluțiilor, deoarece nu văd rostul producției unui ecran care afișează mai mulți pixeli decât percepe ochiul uman. Tablete cu ecran 4K? Cam în 3-4 ani vor deveni realitate... Proiector pe telefon? Util doar în teorie, niciodată utilizat mai mult decât un moft. Felul în care Microsoft se chinuie să aducă Office pe mobil și tableta? Nimeni nu lucrează mai rapid în Office decât pe laptop sau desktop. Aștept să mi se dovedească contrariul.

Ni se iau mereu ochii cu rezistent la apă, la praf, la șocuri... Ca să vorbim mai colocvial: "ai omule grijă de telefonul pe care ai dat două salarii sau cumpără-i o husă specială". Rezistența asta la amărâtul de metru adâncime și 30 de metri mi se pare un moft cât China de mare. și nu mă faceți să vorbesc despre aplicații și funcții inutile la pachet și gesturile de care nu avem nevoie.

5) Coordonarea lansării, livrării de componente și prețului

De câte ori am auzit de un super telefon care întârzie din cauza componentelor? Chiar și faimosul HTC One a avut probleme de acest gen, asta ca să nu vorbim de faptul că inițial se spunea că Samsung va livra modele Galaxy S4 8 core și apoi restul, pentru că în cele din urma 8 core-urile să ajungă raritați asiatice. Apoi calendarul lansărilor poate fi haotic uneori. La noi abia ajunge câte un Amazon Kindle Fire când deja e demodat, iar HTC Butterfly de exemplu a sosit la noi când deja apar zvonuri despre Butterfly 2. Apoi nu înțeleg produsele care canibalizeaza alte terminale ale unei companii. Săptămâna asta la Computex 2013 Samsung și-a îngropat Galaxy Note 8.0 cu Galaxy Tab 3 8.0, iar despre Galaxy Note 8.0 nu aveam informații legate de vânzări, deci presupun ca nu mergea chiar genial.

Samsung are acum în portofoliu două tablete de 8 inch, una cu stylus și una fără. Noi ce alegem? Procesorul face diferența (dual core versus quad core), dar prețul va fi probabil cam același. Apoi sunt tabletele ASUS, cele cu dotări similare și prețuri similare, care se pot canibaliza (un MemoPad versus un Transformer Pad), asta ca să nu mai vorbim de cât de rapid s-au succedat PadFone-urile la noi în țară.

Cam acestea ar fi greșelile sesizate de mine în strategiile și producția marilor companii din spatele telefoanelor și tabletelor pe care le iubim, posedam, folosim și uneori înjurăm. Vă aștept ca de obicei cu impresii, păreri, aspecte de adăugat la listă, iar drept concluzie pot spune că deși smartphone-urile sunt omniprezente, ele nu sunt un produs maturizat total.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×