USB-ul și standardizarea; trecut, prezent și viitor

1.831 ori
<b>USB-ul și standardizarea; trecut, prezent și viitor</b>&Icirc;mi amintesc cu oarecare nostalgie vremurile apuse &icirc;n care fiecare producător de telefoane utiliza propriul lui tip de conector și implicit propriul &icirc;ncărcător. Singurul lucru bun era că telefoanele de atunci aveau o autonomie de...

Îmi amintesc cu oarecare nostalgie vremurile apuse în care fiecare producător de telefoane utiliza propriul lui tip de conector și implicit propriul încărcător. Singurul lucru bun era că telefoanele de atunci aveau o autonomie de câteva zile până la căteva săptămâni. Ideea acestui articol mi-a venit atunci când am găsit un cablu de încărcare universal rătăcit prin dulap cu tot felul de mufe, pe majoritatea le recunosc dar sunt unele total necunoscute pentru mine.

Vorbim astăzi despre standardizare și utilizarea USB-ului în special. Pentru că este Duminică încerc să evit pe cât posibil cifrele deoarece acesta este un articol în care voi scrie mai puțin  despre vitezele diferitelor versiuni de USB ci mai mult despre ideea de standardizare și importanța ei în această lume în care dacă uităm smartphone-ul acasă într-o zi sau rămânem fără baterie, o parte din noi lipsește.

Portul USB (Universal Serial Bus) împlinește în Ianuarie 2016 20 de ani de când Compaq, IBM, Microsoft, Intel, DEC, Nortel și NEC lucrează la dezvoltarea lui urmând ca versiunea 1.0 să fie lansată câțiva ani mai târziu. A fost conceput să înlocuiască porturi precum cel serial, paralel, game port-ul și PS/2, ultimul fiind acela care era folosit pentru conectarea mouse-ului sau a tastaturii. Dacă ai utilizat un mouse “cu bilă” probabil că îți aduci aminte mufele acelea verzi și mov care erau greu de nimerit în spatele unității PC-ului și puteau fi oricând încurcate.

Standardizarea USB-ului în domeniul PC-urilor a venit ca un răspuns al multitudinii de accesorii ce au urmat dar și din dorința miniaturizării PC-urilor și a plăcilor de bază. Un viitor în care fiecare tip de accesoriu avea propriul lui tip de conector ar fi fost un viitor plin de adaptoare și întrebări despre compatibilități. Ca un contrast al perioadei anilor 90, ultimul Macbook lansat acum câteva luni are un singur port USB Type-C și o mufă jack de 3,5 mm pentru căști și microfon. Nu zic că un singur port pe un laptop este un lucru bun dar acesta reprezintă perfect ideea acestui articol. Încărcare, stocare, iesire video și multe altele pe un singur port.

Revenind la partea calaltă al cablului, device-urile mobile au beneficiat și ele de pe urma standardizării USB-ului atât când vine vorba de conectarea la un PC sau la un încărcător cât și atunci când vine vorba de mini-USB, micro-USB și USB-ul Type-C care începe să fie din ce în ce mai folosit în locul micro-USB-ului și probabil în 1-2 ani o să devină noul standard în domeniul device-urilor portabile. Se zvonește că Samsung Galaxy S7 va avea un astfel de conector, lucru care o să ajute și mai mult la popularizarea noului standard.

De-a lungul timpului conectorii USB au cunoscut schimbări în dimensiune, aspect sau numărul de pini. USB-ul 1.0 era acel tip de conector pătrat care era regăsit de obicei la imprimante. USB-ul 2.0 și 3.0 au forme identice dar ultimul se diferențiază la aspect prin utilizarea culorii albastre în interiorul mufei dar și al numărului de pini din interior. USB-ul 2.0 are 4 pini iar USB-ul 3.0 i se mai adaugă încă 5 pini într-o configurație care îl face mult mai rapid față de versiunea anterioară însă compatibil cu ea dar limitat la viteza versiunii 2.0. USB-ul 3.0 a fost utilizat foarte puțin în varianta micro pe device-urile mobile, el viind utilizat doar de Samsung pe  Galaxy Note 3 și Galaxy S5 din câte știu eu. La fel ca în cazul conectorilor mari, conectorul Micro USB 2.0 poate fi folosit cu cel Micro USB 3.0 dar cu limitarea vitezei.

Adevărata schimbare totală o reprezintă USB-ul Type C care este regăsit în aceeași formă și pe PC-uri sau laptop-uri dar și pe smartphone-uri sau tablete. Este primul USB reversibil dar și cel mai complex când vine vorba de pini, numărul lor fiind de 24, câte 12 pe fiecare parte. Am observat că mufa receptoare a USB-ului Type-C are posibilitatea de a fi deconectată de pe placa pe care este amplasată, conectorii ei ne mai fiind lipiți direct de placă. Un lucru bun deoarece lipirea unui număr așa mare de pini la o distanță așa de mică ar fi fost dificilă și service-urile ar fi taxat destul de mult această operațiune în cazul unei avarii a conectorului.

Deși târziu față de PC-uri sau laptop-uri, abia în 2007, standardizarea portului de încărcare si transfer de date pe telefoanele mobile a pus capăt zecilor de tipuri de încărcătoare, de cabluri și de mufe. Grupul OMTP (Open Mobile Terminal Platform) fondat de Nokia, Samsung, Motorola, Sony-Ericsson și LG anunță utilizarea porturilor de tip USB ca standard pe device-urile ce urmează a fi lansate urmând ca în 2009 autoritățile din domeniu să facă standard porturile USB pentru încărcare și transfer de date pe toate device-urile. Această mișcare a avut ca bază zecile de încărcătoare care ajung la gunoi dar și reglementarea îngreunată a lor atunci când vine vorba de consumul și eficiența lor în economisirea energiei electrice. Această “miscare verde” a avut urmări și în materialele utilizate în ambalaje dar și dispariția manualelor de instrucțiuni de hârtie cu zeci sau sute de pagini, în prezent optându-se pentru un mic ghid de start și o versiune în format electronic a manualului de instrucțiuni. O alegere mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

USB-ul și standardizarea; trecut, prezent și viitor

Un factor important al evoluției USB-ului a fost și necesitatea unui transfer de date mai rapid datorită fișierelor a căror mărime este mereu în creștere. Dacă prima versiune de USB atingea viteze de până la 1,5 Mbit/s iar USB-ul 3.0 poate atinge viteze de până la 5 Gbit/s în timp ce standardul USB 3.1 Type-C poate ajunge până la 10 Gbit/s.

Pentru că protocolul USB este folosit și pentru transferul de energie, versiunea 3.1 a adus un upgrade major. Dacă USB-ul 3.0 putea alimenta device-urile cu 5V și până la 1.8 A, 3.1 poate furniza până la 20 V și 5 A, făcând astfel posibilă utilizarea lui și pentru a încărca un laptop de exemplu. O premieră adusă de Type-C și conectorii identici la ambele capete ale cablului este faptul că alimentarea cu energie se poate face în ambele sensuri, dispozitivele comunicând între ele pentru a stabili sensul transmiterii curentului dar și voltajul și amperajul necesar. Nu o să mai fie nevoie de un cablu în formă de “Y” în cazul device-urilor consumatoare de energie precum HDD-urile portabile care aveau nevoie de 2 conexiuni USB 2.0 pentru a funcționa la parametri optimi.

USB-ul On-The-Go sau USB OTG prescurtat este funcția unui device (mobil de regulă) care îl poate face pe acesta din periferic gazdă pentru alte periferice. Device-urile care erau periferice computerelor acum pot suporta și ele alte periferice precum mouse-uri, tastaturi, stick-uri de memorie și aproape orice device care are un conector USB. Conectorul Micro USB cu funcție OTG nu diferă cu nimic față de cel Micro USB normal dar pentru a utiliza un device care are un conector USB normal este necesar un adaptor. În unele cazuri este necesar un adaptor special care permite alimentarea cu energie separată, bateria smartphone-ului sau tabletei nefiind suficientă pentru ele. Până acum am utilizat pe OTG cu ajutorul unui adaptor și a unui HUB un mouse, o tastatură și un stick de memorie, simultan și n-am avut probleme.

USB OTG

Închei acest articol cu gândul la ce ne rezervă viitorul atunci când vine vorba de conectarea a 2 sau mai multe device-uri între ele. Care o să fie evoluția conectorilor USB sau dacă în viitor o să fie posibilă alimentarea wireless cu energie a unul device în adevăratul sens al cuvântului, transferul “wireless” prin inducție fiind mai puțin versatil decât cel prin cablu. Aștept încărcarea cu adevărat wireless cu ajutorul căreia te poți plimba prin cameră cu telefonul în buzunar si el să se încarce, în utlizarea casnică alimentarea cu energie fiind singurul lucru care “ne ține legați” de un cablu, transferul de date wireless atingând viteze rezonabile. Văd un viitor în care conectorii vor fi de maxim 2 tipuri și alimentarea / încărcarea se va face cu adevărat wireless, cel puțin pentru dispozitivele cu consum mic precum tabletele sau smartphone-urile. Voi cum vedeți viitorul în acest caz?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×