Unde este locul tabletelor pe piaţă?

1.628 ori
<b>Unde este locul tabletelor pe piaţă?</b>Anul 2015 a fost un an &icirc;n care tabletele n-au mai fost la mare căutare. Contrar afirmațiilor din anii trecuţi făcute de diverşi analiști entuziasmaţi, tabletele n-au eliminat laptop-urile din joc și nici desktop-urile.&nbsp; Tabletele au...

Anul 2015 a fost un an în care tabletele n-au mai fost la mare căutare. Contrar afirmațiilor din anii trecuţi făcute de diverşi analiști entuziasmaţi, tabletele n-au eliminat laptop-urile din joc și nici desktop-urile. 

Tabletele au avut un impact exploziv pe piață în primii 1-2 ani apoi au început să-și găsească locul printre atâtea device-uri cu diferite scopuri și diagonale. Au fost lansate sute de modele dar începând cu 2014 piața tabletelor a suferit un proces de “decantare”.

La început tabletele se situau perfect între smartphone-uri și laptop-uri și puteau înlocui cu uşurinţă un netbook. Totuși, prin 2011-2012 smartphone-urile erau de 4 inch în medie iar laptop-urile erau mari și grele așa că tabletele aveau o poziție clară. La sfârșit de 2015 însă, “phablet-urile” au diagonale între 5.5 și 6 inch, uneori și mai mult. Nici laptop-urile nu au stagnat ca tehnologie, au devenit mai ușoare, mai subțiri și unele au chiar touch-screen.

O primă tabletă cu care am făcut contact a fost Dell Streak 5. Da, 5 reprezintă dimensiunea în inch a display-ului și era încadrată la tablete, nici măcar la phablet-uri, termen necunoscut în acea perioadă. Acum am un “phablet” de 5.5 inch și mi se pare mic.

Unde este locul tabletelor pe piaţă?

Productive n-au fost și nici nu vor fi. Poate doar cele 2 în 1 dar acelea le încadrez mai mult la categoria “netbook-uri”. Apple și Samsung au incercat piața tabletelor gigant. O tabletă mare (>10 inch) mi se pare inutilă dacă are un OS de smartphone adaptat la diagonală. Oricât de mult ar evolua Android și iOS nu se vor compara cu Windows când vine vorba de productivitate, chiar dacă acel Windows rulează pe o tabletă cu o diagonală de 10 inch.

Pentru divertisment tabletele mai au o șansă mică, spun asta deoarece 99% din timp avem un device de 5 inch sau mai mare în buzunar iar acasă datorită prețurilor în scădere la televizoarele inteligente tableta este folosită ceva mai puțin. În plus, device-uri precum Google Chromecast măresc lista de device-uri inteligente din casă pe care poţi viziona clipuri pe Youtube de exemplu.

Dețin un Samsung Galaxy Tab Pro de 8.4 inch de care sunt mulțumit și n-am motive să o schimb dar o folosesc din ce în ce mai rar și pe măsură ce mă obișnuiesc mai mult cu phablet-ul aceasta o să devină și mai puțin folosită. Probabil o să o donez părinților mei curând, după achiziția unui laptop.

Cu o linie tot mai subțire între phablet-uri și device-uri de tip 2 în 1, tabletele au un viitor greu în față. Sunt sigur că nu vor dispărea de pe piațădar vor deveni din ce în ce mai puțin căutate.

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×