Cugetare: Cum văd eu telefonul mobil peste 10 ani

3.633 ori
<b>Cugetare: Cum văd eu telefonul mobil peste 10 ani</b>&Icirc;n primul r&acirc;nd, fără orificii şi fără butoane fizice (acest lucru este perfect realizabil şi &icirc;n acest moment). &Icirc;ncărcarea bateriei se poate efectua de ani buni fără fir (Wireless charging); pentru căşti există...

În primul rând, fără orificii şi fără butoane fizice (acest lucru este perfect realizabil şi în acest moment). Încărcarea bateriei se poate efectua de ani buni fără fir (Wireless charging); pentru căşti există bluetooth, iar pentru difuzoare avem tehnologia bone-conducting (vezi Sharp Crystal). În ceea ce priveşte conexiunea de date, avem WiFi, NFC şi Cloud (chiar şi personal), deci se va renunţa la portul USB şi jack-ul pentru căşti, orificiul pentru difuzoare şi poate şi la cel pentru microfoane.

Când vine vorba de butoane, acestea vor fi înlocuite de porţiuni ale marginilor sensibile la atingere şi vom putea controla telefonul prin gesturi (Nubia are deja un astfel de smartphone, Samsung au patentat deja tehnologia şi să nu uităm nici de Apple cu al lor force-touch)! Producătorii vor adopta acest tip de design, pe considerente: costul de producţie mai scăzut şi componente mai puţine.

În ceea ce priveşte hardware-ul, pe parte de procesare şi memorie RAM vom asista la un slow down al cursei nebune din ultimii ani, sau cel puţin nu vor fi la fel de promovate spre public dezvoltările ca până acum, producătorii axându-se în special pe partea media şi de socializare a terminalelor. Aici mă refer în special la fotografie şi video.

Vom asista la o cursă a rezoluţiilor de captare şi redare a imaginilor. Se vor îmbunătăţii vitezele de transmisii de date, lucru care va ajuta în special în cazul streaming-ului către receptoare cum ar fi boxele externe sau televizoarele.

Evident şi conexiunea la reţeaua operatorului va crește la viteze din ce în ce mai mari, 5G, 6G... Pe parte de stocare, cardurile microSD vor dispărea, vom avea memorie internă de nivelul TB şi backup în cloud nelimitat.

Problema bateriei nu va fi rezolvată, aceasta va continua să consume ca şi până acum, oferind în general o autonomie de 24 - 48 ore! Ce vom avea însă în compensare, sunt încărcătoarele wireless care vor fi peste tot: în restaurante, în maşini, în parcuri, în mijloacele de transport în comun, poate chiar şi lângă sulul de hârtie din toaletă..

Ecranele vor cunoaşte o creştere în rezoluţie, extremă (Samsung vorbeşte deja de 11K) şi asta datorită gaming-ului, care în cazul ochelarilor VR, are nevoie ca vizibilitatea ledurilor/pixelilor să dispară, exact cum s-a realizat acest deziderat şi în cazul în care ne uităm la dispozitiv cu ochii liberi.

Lupta mare se va da pe parte de software şi servicii, care vor devenii din ce în ce mai ieftine, chiar gratuite. Se va pune accent pe post procesare în datacentere. De exemplu vom face o fotografie în format RAW, iar aceasta, după urcarea în cloud, va fi optimizata vizual, automat, de software-ul providerului (a nu se confunda cu aplicarea filtrelor foto).

Acest lucru e realizabil cu aproape toate datele pe care le împărtăşim cu serviciul pe care-l alegem pentru cloud. Sfera personală va înceta să existe, vă veţi obişnui ca Big Brother să ştie totul despre voi şi să nu vă intereseze, ba mai mult, telefonul va fi cel care va stoca informaţiile gen CI, certificat de naştere, carnet de conducere şi aşa mai departe.

Un lucru important, având în vedere datele personale stocate în cloud sau dispozitiv, va fi securizarea acestora. Se va opta în continuare pe autentificarea prin amprentă, probabil integrată direct în ecran şi vom asista şi la soluţii de scanare a irisului pentru acces. Cum plăţile deja se fac prin autentificare prin amprentă (vezi Apple Play), sunt convins că şi identificarea ca persoană, în cazul organelor de ordine, se va face prin tehnologia NFC. Adică vine poliţaiul, scoţi telefonul, acesta îl scanează cu un dispozitiv special şi ştie şi ce ai comandat la Bamboo la ora 23 şi 10 minute.

Asistentul virtual (Siri, Cortana, Google Now, etc.) va deveni într-adevăr util, el reuşind să interacţioneze cu posesorul telefonului ca o persoană reală şi va reuşi să îndeplinească tasc-uri gen: "..am uitat călcătorul în priză, te rog întrerupe curentul în locuinţă!", sau "..verifica te rog presiunea din rotile lui Tesla xyz".

Sistemele de operare vor avea parte de modificări în special axate pe vizual, nu vom cunoaşte revoluţii gen iPhone din 2007, ce a schimbat totalmente industria. Nu sunt de acord cu cei care vorbesc despre implanturi, proiecții de holograme, sau concepte gen Ara, cu telefoane modulare şi alte prostii de genul.. Unui individ, sau în marea majoritate a cazurilor, îi va fi întotdeauna mai la îndemâna sa aibe un obiect compact ce poate fi ţinut în mână, pentru comunicare, gaming, vizionat filme ori rezolvat probleme de orice gen! Sunt convins că exact aşa cum Al Bundy stătea mereu în mână cu telcomanda, aşa vom proceda și noi în următorii 10 ani, iar 2025 ne va prinde cu telefonul în mână!

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×