Samsung Galaxy Note 5 Review: al şaselea deget de la mână e un stylus! (Video) (Introducere, Note)

8.909 ori
<b>Samsung Galaxy Note 5 Review: al şaselea deget de la mână e un stylus! (Video)</b>Samsung Galaxy Note 5 e flagship-ul Samsung din zona Note pe anul 2015, un phablet cu stylus anunţat pe 13 august &icirc;mpreună cu Samsung Galaxy S6 Edge+. Acesta din urmă a primit deja recenzie la Mobilissimo.ro, plus un review detaliat &icirc;n 4K,...

Introducere

Samsung Galaxy Note 5 e flagship-ul Samsung din zona Note pe anul 2015, un phablet cu stylus anunţat pe 13 august împreună cu Samsung Galaxy S6 Edge+. Acesta din urmă a primit deja recenzie la Mobilissimo.ro, plus un review detaliat în 4K, iar acum e rândul lui Note 5 să fie analizat în detaliu în următoarele rânduri. Aflaţi că debutul sau internaţional a fost destul de limitat, spre deosebire de predecesori, dar retailerii au reuşit să îl obţină totuşi.

Samsung Galaxy Note 5 costă 3.899 lei la Quickmobile.ro şi este un phablet cu diagonală de 5.7 inch. Terminalul păstrează deci aceeaşi diagonală ca şi Note 4 şi măsoară acum 7.6 mm în grosime, în scădere faţă de cei 8.5 mm ai predecesorului. Cu toate acestea, phablet-ul e mai gros decât "colegul" de lansare, Galaxy S6 Edge+, care măsoară doar 6.9 mm în talie.

Greutatea lui Note 5 este de 171 grame, în scădere cu 5 grame faţă de Note 4 şi clar mai mare decât cele 153 grame ale lui Galaxy S6 Edge+. Avem parte de un panou din sticlă în faţă şi unul în spate, plus o ramă metalică între ele. Se remarcă aici faptul că avem margini curbate în spatele telefonului, iar acest model arată ca un pian, prin eleganța sa.

Samsung Galaxy Note 5 fotografiat din spate

El vine pe auriu, negru, alb sau argintiu şi este alunecos, dar mai puţin alunecos decât Galaxy S6 Edge+, asta e sigur. Spatele său are şi tendinţa de a fi magnet de amprente şi grăsime, din câte am văzut. Utilizarea cu o singură mână se face destul de lejer, iar construcţia e una solidă şi foarte elegantă. Un mare plus e că spre deosebire de Note 4, acum muchile nu mai sunt metalice şi tăioase la atingere.

Samsung Galaxy Note 5 fotografiat din fata

Privit din profil Note 5 arată precum Galaxy S6 şi trebuie să aflaţi că rama e fabricată din aluminiu Seria 7000, mai rezistent decât aluminiul standard. Spatele şi faţă sunt protejate de Gorilla Glass 4, iar noul S-Pen are un finisaj metalic şi un capăt clickabil, precum un pix normal. În zona frontală a lui Note 5 regăsim senzorii, difuzorul pentru convorbiri, LED-ul pentru notificări, camera selfie, muchii înguste ale ecranului, butonul fizic Home cu scanner de amprente integrat şi 2 butoane capacitive care îl flanchează.

Samsung Galaxy Note 5, partea de jos

În spate se află camera principală, care iese puţin în relief, dar şi blitzul LED şi senzorul pentru puls. În zona superioară regăsim slotul SIM şi microfonul, în vreme ce în zona inferioară se află încă un microfon, difuzorul, portul microUSB şi jackul audio, dar şi slotul pentru stylus. Aceste elemente de design nu sunt aliniate pe o axă orizontală comună, dacă e să fim cârcotaşi.

Samsung Galaxy Note 5 fotografiat din lateral

În stânga avem parte de butoane subțiri de volum, cu feedback bun, iar în dreapta se află butonul Power şi el răspunzând bine la apăsare. În concluzie, Samsung Galaxy Note 5 este un phablet elegant şi solid, clar peste Galaxy Note 4, mai ales prin faptul că nu mai are acele muchii metalice care deranjau uşor utilizatorul. El este şi peste iPhone 6 Plus şi 6s Plus la capitolul eleganță.

Pe partea de hardware, ne întâmpină un display de 5.7 inch, un Super AMOLED cu rezoluţie de 2560 x 1440 pixeli şi cu densitate de 518 ppi. Terminalul include şi un procesor octa core Exynos 7420 64 bit (14 nm), cu 4 core-uri tactate la 2.1 GHz şi 4 core-uri la 1.5 GHz. La bord se află 4 GB RAM LPDDR4, 32 sau 64 GB stocare şi GPU Mali T760. Nu avem parte de slot microSD aici.

Recenzie Samsung Galaxy Note 5

În spate se veți găsi o cameră de 16 megapixeli, în vreme ce în fată avem o cameră selfie de 5 MP. Pe partea de conectivitate, Note 5 se prezintă cu LTE Categoria 6 sau 9, în funcţie de ţară, NFC, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5 GHz), MIMO, Bluetooth 4.2 LE, ANT+, microUSB 2.0, GPS şi Glonass. Lista de senzori e la fel de bogată: accelerometru, de proximitate, RGB Light, geomagnetic, giroscop, scanner de amprente, barometru, hall sensor şi senzor pentru puls.

Test baterie Samsung Galaxy Note 5 video playback

Bateria lui Note 5 este o unitate de 3000 mAh neînlăturabilă, care oferă încărcare rapidă via wireless, în doar 2 ore. Note 4 avea o baterie de 3220 mAh, în cazul în care vă întrebaţi, iar S6 Edge+ adoptă o baterie de 3000 mAh. La testul nostru de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% am atins 11 ore şi 39 de minute pe Galaxy Note 5, ceea ce este excelent, mai ales că depăşim Galaxy Note 4, ce atinge 8 ore şi 30 de minute, dar şi Galaxy S6 Edge+, cu ale sale 11 ore şi 9 minute, plus Galaxy S5, ce oferea 11 ore.

Samsung Galaxy Note 5, test baterie PCMark

Suntem totuşi sub iPhone 6 Plus şi ale sale 12 ore de playback video sau sub Allview P6 Energy, cu 12 ore şi 9 minute și P8 Energy, dar ele joacă în altă ligă. La testul PCMark, care simulează utilizarea continua am atins cu Note 58 ore şi 6 minute, fiind peste Galaxy S6 Edge+, ce oferă 7 ore şi 52 minute, peste S6, ce atinge 7 ore şi 6 minute sau Note 4, cu ale sale 6 ore şi 15 minute.

Samsung Galaxy Note 5, timp de incarcare baterie

Din nou, ne-a depăşit doar Allview P6 Energy, cu 11 ore şi 24 de minute, dar el e un battery phone, deci nu se pune. Încărcarea lui Note 5 se face în 1 oră şi 27 de minute, deci stă mai bine decât Note 4, care se încarcă în o oră şi 40 de minute, dar şi mai bine decât LG G4, ce are nevoie de 1 oră şi 43 de minute. Am depăşit şi Samsung Galaxy S5, ce necesită 1 oră şi 55 minute pentru încărcare.

Suntem totuşi sub excelentul Galaxy S6 Edge+, care se încarcă într-o oră şi 5 minute, dar şi sub Galaxy S6 (1 oră şi 10 minute), plus OnePlus One (o oră şi 15 minute). Per total bateria este excelentă şi avem la  dispoziţie şi funcţii Power Save în zona de Setări. Aici se află Power Save, care reduce frecventa procesorului, luminozitatea şi frame rate-ul, dar şi vibraţiile pentru a economi bateria, plus Ultra Power Save, care trece interfaţa într-un mod alb/negru şi oferă acces doar la funcţii de bază, dezactivând şi conexiunea de date mobile.

Lăsăm în urmă bateria şi trecem la acustică, unde ne întâmpină playerul tipic Samsung, cu un UI minimalist şi cu elemente de Material Design. Opţiunile SoundAlive sunt aici, inclusiv un egalizator pe bază de genuri muzicale şi cu o funcţie Custom, ce va permite să reglaţi sunetul în canalele dorite. Aveţi 7 slidere pentru această funcţie, plus opţiuni că 3D, Bass, Clarity şi Concert Hall.

Castile ce vin la pachet cu Samsung Galaxy Note 5

Adapt Sound este aici pentru a regla o pereche nouă de căşti, iar UHQ Upscaler va creşte rezoluţia audio, tot la căşti. Sound Alive+ oferă "rich surround sound", iar Tube Amp Pro simulează efectul Tube Amp. Sunt incluse aici şi 2 butoane virtuale rotative, prin care puteţi da mai multă emfaza basului, înaltelor, instrumentelor sau vocii. În cele din urmă se poate regla viteza de playback şi egaliza volumul melodiilor prin Smart Volume.

Samsung Galaxy Note 5, test cu decibelmetrul

Experienţa acustică în sine ne-a adus un volum ridicat, dar nu atât de ridicat precum la Galaxy S6, S6 Edge sau S6 Edge+. Sunetul este clar, basul şi notele înalte se aud excelent şi nu există distorsionare. Căştile sunt aceleaşi de la Galaxy S6, S6 Edge şi S6 Edge+, cu un fir plat, corp alungit şi o telecomandă lungă. Acestea au un vârf din cauciuc care se introduce comod în ureche.

Putere volum Samsung Galaxy Note 5

Ele oferă un bas foarte bun, anulare excelentă a zgomotului de fond şi un volum ridicat. Note 5 nu oferă radio FM, iar la testul cu decibelmetrul am atins 84.9 dBA, fiind deci sub Galaxy s6 Edge, care atinge 85.3 dBa, sub Galaxy S6 Edge+, care atinge 85.5 dbA sau sub Note 4, care atinge 89.5 dBA. Am depăşit iPhone 6 Plus, cu ai săi 83.8 dBA, LG G Flex 2, ce ajunge la 82.9 dBa şi per total acustica a fost bună, dar volumul putea fi un pic mai ridicat.

Pixelii au un aranjament Pentile Matrix

Trecem la display, un Super AMOLED de 5.7 inch, cu rezoluţie de 2560 x 1440 pixeli şi densitate de 518 PPI. Note 4 avea o diagonală şi rezoluţie identică, dar acum muchiile sunt mai înguste şi nu mai "taie" degetele la atingere. Aplicaţia video folosită pentru playback este minimalistă şi oferă suport pentru pinch + zoom, aspect raţio reglabil şi Pop Up Play. Putem regla şi viteza de playback şi introduce subtitrări.

Samsung Galaxy Note 5 testat cu luxmetrul

Experienţa de vizualizare ne-a adus culori vii, o luminozitate ridicată, imagine clară şi contrast bun. Negrul este adânc, iar unghiurile de vizualizare sunt largi. Culorile sunt realiste aici, iar comportamentul în bătaia soarelui este bun, ca şi lizibilitatea în aceste condiţii. Nu pot spune totuşi că acest ecran reprezintă o evoluţie uriaşă faţă de ecranul lui Note 4, care era deja foarte bun.

Samsung Galaxy Note 5, luminozitate ecran in bataia soarelui

Pixelii au un aranjament Pentile Matrix, iar la capitolul luminozitate, Galaxy Note 5 ne-a oferit 504 LUX la testul cu luxmetrul la interior (cu slider manual de luminozitate la maxim), respectiv 626 LUX la testul cu o sursă de iluminare LED spre senzorul de luminozitate şi cu setarea Auto activată. La acelaşi test Galaxy S6 Edge+ obţinea 852 LUX, deci se simte o discrepanţă aici.

Samsung Galaxy Note 5 in bataia soarelui

În bătaia soarelui Galaxy Note 5 urca nivelul de luminozitate până la 747 LUX totuşi. Depăşim astfel Galaxy Note 4, care atingea 682 LUX, dar şi iPhone 6 Plus, care atingea 605 LUX. Suntem sub Galaxy S6 Edge, campion cu 933 LUX, sub Lumia 640 XL LTE, cu 769 LUX şi sub Galaxy S6 Edge+, cu 852 LUX. Se poate deci spune că acesta e un ecran foarte luminos, dar nu cel mai luminos de pe piaţă.

Ecranul lui Samsung Galaxy Note 5

În zona Settings şi Display avem opţiuni pentru font, utilizarea cu o singură mână şi funcţia Smart Stay. Există şi opţiunea Screen Mode, în care avem reglajele Adaptive Display (adaptează coloritul la conţinutul afişat), AMOLED Cinema (uşor suprasaturat) şi AMOLED Photo şi Basic, care subsaturează imaginea. În concluzie ecranul este unul foarte bun, dar puţine lucruri mai puteau fi corectate de la excelentul ecran al lui Note 4.

Trecând la cameră, acest phablet oferă un senzor de 16 megapixeli, un Sony IMX240 dacă nu mă înşel, cu deschidere F/1.8 şi aceasta ar trebui să fie fix aceeaşi cameră de pe Galaxy S6, S6 Edge şi S6 Edge+. În zona frontală avem un senzor de 5 megapixeli, tot cu deschidere F/1.9 şi cu capacitate de realizare a selfie-urilor la 120 de grade. Ambele camere oferă VDIS (video digital image stabilization), iar cea din spate oferă şi stabilizare optică Smart.

Camera lui Samsung Galaxy Note 5

În plus mai primim şi Auto HDR în timp real, iar pornirea camerei se face foarte rapid, cu o dublă apăsare a butonului fizic Home. Interfaţa este aceeaşi ca şi cea de pe Galaxy S6, S6 Edge şi S6 Edge+, minimalistă şi cu text şi iconografie albe. În stânga ecranului avem efectele, fiecare cu câte două opţiuni asociate şi posibilitatea de a descărca şi alte efecte.

Tot în stânga găsim HDR cu opţiunile On/Off/Auto, Timer şi blitz (On, Off, Auto). Rezoluţia poate fi reglată la 16 MP în 16:9, 12 MP în 4:3 şi 8.9 MP în 1:1. Intrăm apoi în zona Settings, unde putem seta rezoluţia de filmare (4K, Quad HD, Full HD la 60 FPS, Full HD la 30 FPS), dar şi opţiuni că Tracking Autofocus (urmărirea unui subiect în cadru), stabilizare video, grila, localizare, review fotografii, Quick Launch şi salvare că fişier RAW.

Interfata camerei lui Samsung Galaxy Note 5

Controlul vocal şi funcţiile asociate butoanelor de volum sunt şi ele aici. În partea dreaptă a interfaței se află modurile principale de captură, precum Auto, Pro, Selective Focus, Panorama, Video Collage, Live Broadcast (transmiteţi video live pe YouTube), Slow Mo, Fast Motion, Virtual Shot şi altele care pot fi descărcate. Modul Pro e cel care ne interesează în mod deosebit, mai ales că faţă de Galaxy S6 şi S6 Edge primim în plus şi funcţia Shutter Speed.

Avem reglaje şi pentru expunere, metering, ISO (până la 800), balans de alb (cu slider pentru grade în Kelvin), focalizare (de la macro la landscape) şi o zonă Tones, personalizabilă. Aici putem crea profiluri personalizate pentru anumite condiţii de captură, reglând temperatura culorii, anula contrastul, saturarea şi umbrele. Apoi putem salva acel setup.

Cum fotografiaza Samsung Galaxy Note 5

Revenind puţin la shutter, el oferă captură de la 1/24.000 secunde la 10 secunde. Trecând la camera frontală, aici avem funcţia Beauty, care ne permite să schimbăm forma feţei, să o subţiem, să mărim ochii şi să schimbăm tonalitatea pielii. Camera frontală e capabilă de captură video Quad HD şi recunoaşte gesturile cu palma şi degetele, dar poate realiza un selfie şi dacă punem degetul pe scannerul de puls.

Pe lângă funcţia Wide Selfie, ea mai oferă şi Interval Shot, cu o serie de capturi cu câteva secunde între ele. Experienţa în sine a camerei implică o focalizare rapidă, zoom fluid şi va apărea şi un slider de luminozitate lângă tinta virtuală de focalizare. Dacă ţinem apăsat pe ecran apar şi cele două ţinte AF/AE lock. Realizarea fotografiilor e rapidă şi trecem acum la galerie, ce include multe zeci de capturi realizate la finalul lunii august, într-o zi caldă.

Mostra foto Samsung Galaxy Note 5

Peste 160 de cadre se afla în galerie şi trebuie spus din start că performanţa camerei e aceeaşi ca şi cea a lui Galaxy S6 şi Galaxy S6 Edge, deci excelentă. În ciuda soarelui, nu avem cadre arse, HDR-ul arata excelent (după cum ne arată acele flori mov) şi prim planurile sunt foarte detaliate. Detaliile sunt clare chiar şi în fotografiile landscape, când începem să le luăm la puricat şi dăm zoom in.

Mostra foto Samsung Galaxy Note 5

Albastrul arată fantastic aici şi în ciuda cantităţii impresionante de fotografii, nu avem nici măcar un rateu sau fotografie blurată. Textura acelui muşchi verde e aproape de Naţional Geographic, iar camera se comportă bine şi la umbră. Cadrele sale au expunere, balans de alb, focalizare, contrast şi culori perfecte. Macro-urile cu flori duc cu gândul la un DSLR, iar acea serie de capturi cu albină şi polenul este excelentă.

Selfie cu Samsung Galaxy Note 5

Selfie-urile sunt clare, textura pielii este realistă, iar fundalul are şi el culori arătoase şi e destul de clar. Consider că la capitolul selfie Galaxy Note 5 este peste LG G4 şi Galaxy S6 Edge+, pentru simplul fapt că nu are probleme cu soarele ca G4 şi imaginea e mai clară decât la S6 Edge+. Panorama are o rezoluţie ridicată, de 19168 x 3120 pixeli, e realizată rapid şi foarte detaliată.

Mostra foto Samsung Galaxy Note 5

Am realizat şi captura în rafală la acea maşinuţă de jucărie, cu un efect foarte arătos de mişcare. În plus, fotografiile cu castanele au fost atât de arătoase, încât puteau deveni wallpaper cu uşurinţă pe orice desktop. Şi capturile realizate la interior arătau bine, iar cu această ocazie m-am uitat peste fotografiile realizate cu Galaxy Note 4, iar acelea aveau culori mai puţin realiste decât modelul de faţă.

Samsung Galaxy Note 5, fotografii noaptea

Capturile lui Note 4 par de acuarelă pe lângă realismul celor realizate cu Note 5. Pe timp de noapte blitzul arde mai puţin decât la Galaxy S6 Edge+, iar fotografiile sunt bine iluminate, destul de clare şi au culori excelente pentru capturi nocturne. Blitzul acoperă o distanţă destul de mare de fotografiere, iar luminile stradale generează totuşi un efect de halo destul de mare, mai mare decât la Note 4.

Samsung Galaxy Note 5 - Mostra foto low light.

Am remarcat şi că fotografiile low light sunt mai puţin gălbui decât ale predecesorului, iar folosind funcţia Shutter Speed am scos la lumina acea imagine cu indicatorul stradal, cu un cer nocturn care arată că ziua. Imaginile care au ieşit mişcate sunt astfel pentru că e ideal să folosiţi totuşi un trepied când umblaţi la shutter speed, mâinile umane nefiind îndeajuns de stabile, indiferent de cât de puţină cafea aţi băut.

Mostra foto Samsung Galaxy Note 5

Per total această cameră este excelentă la capitolul foto, la egalitate cu ce ne ofereau Galaxy S6 şi Galaxy S6 Edge, dar parcă puţin sub LG G4 la captura foto nocturnă. Iluminarea era mai bună şi culorile erau mai vii la modelul rival, în condiţii low light. Pe partea de video, avem captură 4K cu bitrate de 48 Mbps, Full HD la 60 FPS, cu bitrate de 27 MBps şi 30 FPS, plus captură slow motion şi fast motion.

Primul clip este unul Full HD la 30 FPS, cu bitrate de 17 Mbps şi cu acustică excelentă, plus culori realiste. Imaginea este foarte clară, iar focalizarea şi stabilizarea sunt fără cusur, chiar şi cu obiecte în mişcare în cadru. Clipul 2 este tot Full HD şi are o calitate excelentă a imaginii, păstrată chiar şi la zoom in. Remarcăm şi aici focalizare bună şi culori arătoase.

Al treilea clip se remarcă prin păstrarea unei iluminări bune şi contrast OK, iar clipul 4 este acela cu maşinuţele care se mişcă şi ele nu induc în confuzie cameră, capabilă să focalizeze pe ele fără probleme. Roşul aprins arată excelent şi balansul de alb e bun aici. Clipul numărul 5 aduce acea trecere de la umbră la lumină, fără probleme de expunere şi este foarte clar. Microfonul se descurcă cu brio în prezenţa acelui sunet strident de maşină de tuns iarba.

În cele din urmă al şaselea clip este testul de stabilizare optică, iar un capitol la care telefonul stă bine. Pe timp de noapte, avem un clip Full HD la 30 FPS, cam grainy şi neclar şi un clip Full HD la 60 FPS, care are o imagine mai clară şi mai bine iluminată, plus un aspect cinematic datorită frame rate-ului ridicat. Clipul 4K nocturn este ultimul pe listă, cu unele cadre ce arata aproape că ziua, o calitate excelentă, dar şi puţină pierdere a focalizării la început şi sfârşit.

Trăgând linie şi la zona de captură video, se poate spune că se păstrează calitatea filmării de la celelalte modele Galaxy S ale acestui an şi că depăşim LG G4 la acest capitol. Culorile la filmare sunt mai realiste decât la Note 4, pentru cei care se întreabă. În ce priveşte editarea, avem la dispoziţie funcţii precum Auto Adjust, Crop, Write, Animate, Collage şi reglaje pentru efecte, temperatura şi nuanţa. Există şi editare video aici, cu posibilitatea de a adăuga efecte, coloana sonoră şi a decupa cadre.

Samsung Galaxy Note 5 nu se supraincalzeste

Galeria include şi Events, un fel de rezumate video ale unei zile de capturi, cam ca HTC Zoe. Am testat şi temperatura acestui smartphone, astfel că după 15 minute de jucat titlul Riptide GP2, am atins o temperatură de 36.3 grade Celsius, deci telefonul nu se supraîncălzeşte. Web browserul de la bord este unul rapid, avem parte şi de zoom fluid, o tastatură virtuală comodă, cu rând numeric şi o spaţiere bună.

Pe partea de telefonie am remarcat funcţia Speed Dial, shortcutul către apelare video şi un semnal şi volum excelent la convorbiri. Am apreciat şi anularea zgomotului de fond, care izolează perfect convorbirile în medii zgomotoase precum restaurante şi am observat că există o opţiune de blocare a apelurilor de la anumite numere, printre altele.

Samsung Galaxy Note 5 benchmarks

Trecem la benchmark-uri, unde Galaxy Note 5 se duelează cu un Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S6 Edge+, HTC One M9, LG G4 şi iPhone 6 Plus. Este o bătălie între un Exynos 7420 şi 4 GB RAM, un Exynos 5433 şi 3 GB RAM, un Exynos 7420 şi 4 GB RAM din nou, Snapdragon 810 şi 3 GB RAM, Snapdragon 808 şi 3 GB RAM şi Apple A8. Iată rezultatele:

Samsung Galaxy Note 5 Benchmarks

În concluzie, Samsung Galaxy Note 5 câştigă 3 din 11 dueluri în benchmark-uri, în special din cauza lui Samsung Galaxy S6 Edge+. Fără Galaxy S6 Edge+, terminalul câştiga 7 din 11 teste. Faţă de Note 4, Note 5 câştigă 10 din 11 bătălii, deci evoluţia e clară faţă de predecesor. Phablet-ul nu suferă de lag, are o interfaţă fluidă şi rulează Riptide GP2 fără probleme şi alte jocuri cu grafică 3D la fel.

Interfata lui Samsung Galaxy Note 5

Terminalul vine cu Android 5.1.1 la bord, cu cel mai nou TouchWiz aplicat peste, pe care nu o să insist foarte mult, pentru că experienţa este aceeaşi ca pe Galaxy S6 Edge+. Interfaţa e minimalista şi plata şi există şi influente Material Design. Multitasking-ul se realizează prin acel carusel şi include şi shortcut-uri către modul split screen pentru unele aplicaţii.

Veţi putea muta şi conţinuturi şi text între ferestrele deschise pe ecran în mod split screen. Flipboard e în continuare în cel mai din stânga homescreen, evident opţional, iar dacă ţineţi homescreen-ul apăsat veţi putea modifica widgeturile, wallpaper-urile, temele şi grila de pe ecran. În zona Dropdown se afla Quick Settings, notificări, slider de luminozitate, S Finder şi Quick Connect.

Samsung Galaxy Note 5 quick settings

În zona de Setări există o zonă de opţiuni favorite personalizabile plasată sus în meniu, iar acum a venit şi momentul lui S-Pen. El primeşte opţiuni dedicate în zona de Setări, printre care şi posibilitatea de personalizare a shorcut-urilor din paleta Air Command. E vorba de iconurile plutitoare de pe ecran, în afară de cele asociate funcţiilor stylus-ului. Puteţi minimiza paleta sub forma unui mic cerc, ce poate fi mutat oriunde pe ecran.

Samsung Galaxy Note 5 si S-Pen

S-Pen trebuie apăsat pe capătul clickabil pentru a fi scos din locaş, iar odată scos se activează şi paleta de opţiuni. Alte funcţii ale stylus-ului includ Air View, care oferă un preview pentru clipuri video, fotografii, date din calendar şi chiar în timeline-ul de la playback video, atunci când stylus-ul trece deasupra ecranului. Veţi putea şi să scrieţi cu stylus-ul în zonele de input de text, unde va apărea un icon albastru, ce va semnaliza aceasta funcţionalitate.

S-Pen Samsung Galaxy Note 5

O noutate pe Galaxy Note 5 e funcţia Screen Off Memo, care va permite să scoateţi stylus-ul din telefon atunci când ecranul e oprit şi să scrieţi direct pe ecranul aflat în standby, pentru a lua o notiţă rapidă. Există şi S-Pen Alerts, care vă alertează când stylus-ul nu se afla aproape de phablet, plus funcţii Power Saving pentru accesoriul de scris.

Revenind la Air Command, paleta primeşte o nouă interfaţa faţă de acel semicerc nu prea estetic de pe Note 4. Paleta include funcţia Action Memo, practic un post it digital, pe care luaţi notiţe rapid. Un aspect important aici e că dacă scrieţi cu stylus-ul un număr de telefon sau o adresă de mail sau de Internet, o putem transforma în item interacționabil, care deschide aplicaţia de telefonie, email şi altele. Apoi vine rândul lui Smart Select, care va permite să decupaţi porţiuni din ecran, să scrieţi pe ele şi să le trimiteţi în Scrapbook.

S-Pen Samsung Galaxy Note 5

Screen Write realizează un screenshot full screen şi va permite să desenaţi şi scrieţi pe el, folosind diferite vârfuri de pen, cu diferite culori, mărimi şi grosimi, mai variate decât pe Note 4. În cele din urmă S Note e aplicaţia principală care scoate în evidenţă funcţionalitatea acestui S-Pen. Totul e acum mult mai simplu şi avem o serie de "peniţe", nuanţe de culori şi posibilitatea de a modifica textul introdus.

Putem schimba acum fundalul de editare, în loc să alegem un template la început (cu proiecte, notiţe, referate, liste incluse că opţiuni). De asemenea se pot introduce aici imagini în notiţe, obiecte din clipboard şi scrapbook, ilustraţii, înregistrări vocale, clipart şi forme predefinite geometrice. Puteţi crea şi "notebook-uri" cu mai multe pagini, nu doar o singură notiţa de o pagină.

S-Pen Samsung Galaxy Note 5

Pentru a administra mai uşor caricaturile, notiţele şi proiectele le puteţi asocia taguri. Cât despre stylus în sine, noul S-Pen are acel capăt clickabil care e plăcut de folosit în acest mod, are un finisaj metalic şi este comod în mâna utilizatorului. Acurateţea sa este excelentă şi experienţă e foarte aproape de cea de pix + hârtie. Puteţi sublinia şi detalii pe PDF-uri din câte am înţeles şi apăsând butonul stylus-ului veţi putea face selecţii multiple de text şi fotografii.

Fricţiunea vârfului a scăzut faţă de predecesori, iar îmbunătăţirea faţă de Note 4 e prezentă, dar nu e uriaşă. Software-ul e fix acelaşi, doar că acum opţiunile sunt mai compactate şi aplicaţiile din Air Command au o interfaţă nouă. Ca o notă personală, de la Galaxy Note 2 încoace în fiecare an am pierdut funcţii din S Note şi aplicaţiile asociate. Cândva făceam radicali, cosinuși şi calcule matematice, desenăm forme geometrice şi creăm proiecte... Acestea au dispărut acum.

Samsung Galaxy Note 5 Review

Revenim la setări, unde avem Motions şi Gestures, precum Direct Call, Smart Alert, Mute, Palm Swipe to Capture, dar şi scannerul de amprente. El este rapid şi precis, răspunzând instant la atingere. Apreciem şi parola de rezervă, mai amplă decât pe iOS. Avem aici şi Private Mode şi Easy Mode, dacă vreţi să securizaţi conţinuturile şi să folosiţi un UI mai simplu.

Şi acum trecem la lista de aplicaţii preinstalate, cu menţiunea că nu avem bloatware şi că grosul aplicaţiilor poate fi dezinstalat. Primim şi 100 GB de stocare în OneDrive, în cloud. Pe lista se afla următoarele aplicaţii: S Planner, Smart Manager, Scrapbook, My Files, Voice Recording, Samsung Gear, S Health (cu teste pentru puls, saturare a oxigenului, nivel de stres şi măsurare a numărului de paşi parcurşi).

Samsung Galaxy Note 5 Review

Apoi vine rândul lui S Voice, acum mai rapid, mai precis, cu UI mai minimalist şi cu mai multe rezultate afişate. Lista continuă cu Galaxy Apps, Sidesync, Chrome, Maps, YouTube şi lista completă de aplicaţii Google. Există şi un folder cu aplicaţii Microsoft: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive şi Skype. În recenzia video veţi vedea şi Word în acţiune pe terminal, iar în cele din urmă aplicaţiile includ şi Facebook, Instagram, Messenger şi My Knox.

Am ajuns şi la verdict şi acum şi hai să începem cu aspectele Pro:

 • design elegant şi arătos
 • hardware puternic
 • ecran luminos
 • cameră excelentă, culori mai realiste decât la Note 4
 • captură low light peste Note 4
 • fără bloatware
 • S-Pen e comod şi precis
 • interfaţa e mai fluidă şi mai matură
 • un terminal fără compromisuri
 • scanner de amprente şi puls rapid şi precis

Şi cele Contra sunt:

 • disponibilitatea phablet-ului nu e foarte largă la nivel global
 • aplicaţiile S-Pen au involuat mai degrabă decât evoluat de la Galaxy Note 2 încoace
 • spatele e magnet de amprente
 • volumul putea fi mai ridicat
 • captură low light e puţin sub LG G4
 • capătul clickabil al lui S-Pen nu are funcţii asociate acelui buton extra
 • nu există versiune de 128 GB stocare sau slot microSD

Samsung Galaxy Note 5 e util pentru cei care preferă să realizeze caricaturi, dar şi să se ocupe de business pe terminalul mobil. Cu pachetul Office inclus, cu o cameră excelentă şi cu un S-Pen fără cusur, aceasta e alternativă mai pragmatică la Galaxy S6 Edge+. Un plus e şi faptul că e mai puţin alunecos. Îi acordăm lui Note 5 nota de 9.5 pentru design, un 9.5 pentru hardware şi un 9.4 pentru OS şi UI.

Nota finală este de 9.46 din 10 şi subliniez faptul că Galaxy Note 4 a fost un telefon excelent, greu de îmbunătăţit. Note 5 a reuşit totuşi la capitolul design, baterie, cameră şi performanţa hardware. Găsiţi telefonul la Quickmobile.ro la preţul de 3.899 lei.

Samsung Galaxy Note 5 Video Review

Note Samsung Galaxy Note 5

 • Design10/10
 • Display10/10
 • Hardware10/10
 • Baterie9/10
 • Connectivitate9/10
 • Multimedia9/10
 • Cameră10/10
 • Benchmark-uri10/10
 • Temperatură9/10
 • OS, UI & Apps8,5/10
 • Total9,45/10
 • 1
Samsung Galaxy Note 59,4510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×