Samsung Galaxy Note 4 Review: Încărcare rapidă, camera excelentă, design actualizat și câteva mici slăbiciuni (Video)

12.155 ori
<b>Samsung Galaxy Note 4 Review: Încărcare rapidă, camera excelentă, design actualizat și câteva mici slăbiciuni (Video)</b>Samsung Galaxy Note 4 este flagship-ul Samsung în segmentul phablet în 2014, un produs lansat la IFA 2014 și care a sosit la noi în teste în această lună. El a fost trecut prin teste detaliate și a primit un mega video review mai jos. Avem de-a...

Samsung Galaxy Note 4 este flagship-ul Samsung în segmentul phablet în 2014, un produs lansat la IFA 2014 și care a sosit la noi în teste în această lună. El a fost trecut prin teste detaliate și a primit un mega video review mai jos. Avem de-a face cu un device quad HD cu margini metalice și care a fost primit de noi în teste de la QuickMobile.ro. Produsul e vândut de acest retailer la prețul de 3299 lei pe alb și 3499 lei pe roz.

încep recenzia printr-un mea culpa, deoarece în unboxing afirmam că acest model e unul Snapdragon 805 și de fapt e vorba despre versiunea cu procesor octa core Exynos. Terminalul este cel cu nume de cod N910U și aflați că acest procesor ar fi de fapt unul 64 bit blocat la 32 bit deocamdată. în ce privește designul, handsetul vine cu o grosime de 8.5 mm, greutate de 176 grame și margini metalice. în spate avem un capac din plastic ce imită pielea, ca și în cazul lui Note 3, doar că acum nu mai există și acele "cusături". Aderența phablet-ului este bună, dar marginile sale sunt dure și destul de "ascuțite" încât să lase urmă pe palmă la convorbiri lungi.

Samsung Galaxy Note 4 din spate

Telefonul vine pe alb, roz, negru și auriu bronz și este mai greu decât Note 3 (176 grame versus 168 grame). El este și cu 5 mm mai puțin lung decât iPhone 6 Plus și cu 1 mm mai puțin lat decât acel model. Marginile ecranului nu sunt foarte înguste, spre deosebire de standardele actuale. Note 4 aduce o sticlă frontală curbată, margini ușor ridicate (pentru protecția ecranului) și da senzația unui terminal solid. El nu este comod de utilizat cu o singură mână, iar trecând la zona frontală, aici găsim ecranul de 5.7 inch, difuzorul pentru convorbiri, camera frontală, senzorul de proximitate, senzorul de iluminare și LED-ul de notificări.

Samsung Galaxy Note 4 pe parte de design

Pot spune că sunt deranjante acele linii aplicate pe fața terminalului, dând senzația de material ieftin. Sub ecran găsim butonul Home fizic, cu accent din aluminiu, plus butonul capacitiv Back și Recents. Butonul fizic Home oferă un feedback bun și include și scannerul de amprente. în spate se află camera principală, cu blitz LED și senzor de puls, plus difuzorul și slotul de stylus în zona inferioară. Sub capacul bateriei găsim slotul microSD și pe cel microSIM, care acum nu mai sunt suprapuse, plus evident bateria. Acest model nu este rezistent la apă, iar trecând la zona superioară, aici se afla jackul audio, microfonul și emițătorul infraroșu.

Samsung Galaxy Note 4 din lateral

Pe stânga găsim butoanele de volum, cu feedback OK, iar în dreapta se afla butonul On/Off, ceva mai jos decât ne așteptam. Acest device are colțuri rotunjite, margini drepte și are o aderentă bună. El nu este elegant și se simte greu în mâna utilizatorului. Totuși apreciem rezistenta și aderența îmbunătățită fără de Note 3, iar acel gol între ecran și margine atât de mediatizat nu mi se pare o problemă.

Trecând la aspectul hardware, acest terminal ne oferă un display de 5.7 inch Quad HD, cu panou Super AMOLED și rezoluție de 2560 x 1440 pixeli. Densitatea sa este de 515 ppi, iar la interior regăsim un procesor octa core Exynos 5433, cu 4 core-uri Cortex A53 de 1.3 GHz și 4 core-uri Cortex A57 de 1.9 GHz. Că GPU avem un Mali T760, iar phablet-ul aduce și 32 GB stocare, plus un slot microSD cu suport pentru până la 128 GB extra.

Recenzie Samsung Galaxy Note 4

Avem la dispoziție și 3 GB RAM, o cameră de 16 megapixeli în spate cu Smart OIS și blitz LED, plus o cameră frontală de 3.7 MP. Pe partea de conectivitate acest handset suporta WiFi 802.11 A/B/G/N/AC 2x2 MIMO), NFC, Bluetooth 4.1, microUSB 2.0 cu MHL 3.0, infraroșu, LTE Categoria 4 (Exynos) sau Categoria 6 (Snapdragon), plus HSDPA, WiFi Direct, USB OTG, GPS și Glonass. Avem la dispoziție și accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busola, barometru, senzor UV, senzor de puls, senzor de saturare a oxigenului din sânge și scanner de amprente.

​Samsung Galaxy Note 4

Bateria este o unitate de 3220 mAh, față de cea de 3200 mAh de pe Note 3 și ea are și capacitate de 3.85 V și 12.397 Whr. Pe hârtie sunt atinse până la 20 de ore de convorbiri sau 82 de ore de muzică. La testul nostru, cu WiFi pornit, luminozitate manuală la 50% și playback HD în buclă, am atins 8 ore și jumătate de funcționare. și asta în vreme ce Note 3atingea 9 ore și jumătate, iPhone 6 Plus a ajuns la 12 ore. Bateria pare a fi fost sacrificată pentru un ecran puternic și un GPU la rândul său puternic pe Note 4.

încărcarea durează 1 oră și 40 de minute, ceea ce este foarte bine și avem parte și de tehnologia Fast Charge, care ne permite să încărcăm terminalul la 50% în doar 30 de minute. Pe ștecherul acestui device stă scris faptul că avem 2 tipuri de încărcare la dispoziție: 9V și 1.64 A și 5 V și 2A, în funcție de situație (fast charge sau normal). Viața bateriei ar putea fi mai bună, dar tot am prins o zi și câteva ore, o zi și jumătate de funcționare normală.

în zona de Setări putem debifa Fast Charge și găsim funcțiile Power Saving. Prima opțiune este Power Save, care aduce restricționarea traficului de date din fundal, a feedbackului pe bază de vibrații și a performanței maxime a procesorului. Puteți reduce și luminozitate, iluminarea butoanelor capacitive și dezactiva GPS-ul. Există și un mod special Grayscale, care trece interfața în alb/negru pentru consum și mai redus.

Samsung Galaxy Note 4 Power Save

Apoi avem la dispoziție Ultra Power Saving, pe care îl știm de la Galaxy S5. în acest model interfața se simplifica și devine alb-negru și avem la dispoziție doar funcțiile esențiale ale terminalului, printre care telefonie și mesagerie. Cu aproximativ 20-30% baterie puteți prinde o zi de funcționare în acest mod. în concluzie, bateria are o încărcare excelentă, apreciem și opțiunile power saving, dar durata de funcționare putea fi mai bună.

Difuzorul lui Samsung Galaxy Note 4

Handsetul are un nivel SAR de 0.37 W/Kg și acum să trecem la acustică. Aici regăsim obișnuitul player muzical, cel de pe Samsung Galaxy S5, cu un pătrat care organizează melodiile după stare de spirit și cu un difuzor pe phablet, care oferă un sunet clar, volum ridicat, bas bun și calitate cam ca Galaxy S5, dar nu chiar mai bună. Avem parte și de o voce caldă la melodii, iar în zona de Setări se afla obișnuitele SoundAlive (adică egalizatorul acestui player), care include opțiuni precum Auto, setări legate de genuri muzicale și instrumente (treble, vocal, bass etc), efecte (tube amp, virtual 7.1, small room, large room concert hall), dar și setări avansate. Acestea pune la dispoziție 7 canale personalizabile pentru a vă modifica preferințele acustice după pofta inimii.

Castile lui Samsung Galaxy Note 4

Aici găsim și opțiuni extra că 3D, Bass și clarity. Opțiunile playerului includ și Adapt Sound (reglează sonorul printr-o serie de teste pe bază de bipuri la anumite frecvente), viteza de playback sau Smart Volume, care egalizează toate melodiile la același volum. Căștile sunt în mare la fel ca la Galaxy Note 3 și Galaxy S5, deci comode și anulează bine zgomotul de fond. Ele ajung destul de adânc în urechea utilizatorului, au o telecomandă destul de mare și comodă și un fir care nu se încurcă.

Samsung Galaxy Note 4 la testul cu decibelmetrul, a atins 89.5 dBA În spate și 85.6 dBA În față!

Același headset asigură un bas perfect, volum foarte ridicat, claritate bună și percuție excelentă. Aș spune că acest terminal are o acustică excelentă, peste cea de pe iPhone 6 Plus, egală cu cea de pe Galaxy S5, dar puțin sub cea de pe iPhone 6. Playerul său suportă fișiere FLAC, iar la testul cu decibelmetrul, am atins 89.5 dBA în spate și 85.6 dBA în față, în condițiile în care un LG G3 atinge 87.4 dBA, un iPhone 6 Plus 83.8 dBA și un LG G2 Pro 85 dBA.

Samsung Galaxy Note 4 - Pixeli de tip Pentile Matrix

Trecem acum la aspectul video/ecran, unde găsim un display Quad HD Super AMOLED de 5.7 inch. El oferă o densitate a pixelilor de 515 ppi, cu rezoluție de 2560 x 1440 pixeli și protecție Gorilla Glass 3. Playerul video suporta pinch to zoom, diferite crop-uri, are viteza de playback reglabila și opțiuni că Adapt Sound, Sound Alive și AMOLED Cinema, care face culorile să iasă în evidență foarte mult. Pop Up Play este la posturi, iar dacă țineți stylus-ul S Pen deasupra timeline-ului clipului veți vedea un preview a ceea ce urmează.

Experiența de vizualizare implică culori fantastice, care pur și simplu sar în ochi, cu riscul suprasaturării totuși. Există totuși opțiuni software pentru a corecta saturarea. Ecranul e luminos, are unghiuri largi de vizualizare, negru adânc și vine cu pixeli în formă de diamant (Pentile Matrix). Tehnologia AMOLED permite iluminarea porțiunilor din ecran care afișează culori în mod diferit față de porțiunile negre.

Luminozitate ecran Samsung Galaxy Note 4

Luminozitate Samsung Galaxy Note 4

Ca și la LG G3, nu am simțit un salt uriaș de la Full HD la Quad HD pe Galaxy Note 4 și doar textul se vede mai bine pe acest device, față de iPhone 6 Plus, de exemplu. în ce privește luminozitatea am atins 404 unități LUX pe fundal alb, cu slider-ul de luminozitate pe manual la maxim. Apoi am testat luminozitatea pe modul Auto, cu slider-ul la +5 și am atins un impresionant 682 LUX, cu senzorul de lumină al telefonului expus la soare, în vreme ce un iPhone 6 Plus, campion la capitolul luminozitate la Mobilissimo.ro a atins 623 LUX, deci sub Note 4.

Samsung Galaxy Note 4 in bataia soarelui

Astfel, Galaxy Note 4 e campion pe partea de luminozitate, dintre toate terminalele testate de noi. Avem și o fotografie cu Note 4 în bătaia soarelui, astfel încât o parte din ecran să fie în umbră și să remarcați diferența. Ideea e că telefonul se vede fără probleme în bătaia soarelui. Atunci când puneți iPhone 6 Plus și Note 4 unul lângă altul în bătaia soarelui, Note 4 se vede puțin mai bine. în mod diferențiat de restul terminalelor, luminozitatea acestui phablet este mai ridicată în mod Auto (cu slider-ul la +5 ce- drept), decât în modul Manual la maxim.

în zona de setări ale display-ului găsim fontul, utilizarea cu o singură mână (reducem mărimea ecranului la cea a unui display de aproximativ 4.7 inch, mutăm tastatura în colțurile ecranului și folosim un widget plutitor pe ecran cu butoanele de sub ecran în varianta virtuală), dar și funcții ca Smart Stay și Screen Mode. La Screen Mode puteți alege Adaptive Display, care schimbă modul de afișare contextual, AMOLED Cinema pentru suprasaturare, AMOLED Photo pentru culori realiste și Basic pentru un mod standard de vizualizare.

Camera lui Samsung Galaxy Note 4

și acum, să aruncăm o privire asupra camerei. Samsung Galaxy Note 4 vine cu o cameră de 16 megapixeli, cu stabilizare optică a imaginii, senzor 16:9, deschidere F/2.2 (aceeași ca la Note 3), o cameră frontală cu deschidere F/1.9 și lentilă cu unghi de 120 de grade. Revenind la camera principală, ea aduce Phase Detection Autofocus, o tehnologie prezentă și pe Galaxy S5, dar aici mai evoluată.

Ea separă lumina din extremitățile lentilelor camerei și compară razele de lumină pentru a testa cât de defazate sunt acestea. Apoi sunt focalizate și aliniate lentilele pentru a anula defazarea. Note 4 adopta un senzor foto Sony IMX240, cu lungime focală echivalentă cu 31 mm, iar senzorul măsoară 1/2.6 inch. Camera realizează cadre cu pixeli de 1.12 microni, iar ea dispune și de Smart OIS, adică stabilizare optică smart, care contrabalansează mișcările camerei și extinde timpul de expunere în zone întunecate.

Interfata camerei lui Samsung Galaxy Note 4

Trecând la interfață, în partea stângă a ecranului găsim o serie de shortcut-uri, precum cel către camera frontală, cel HDR și cel către zona de Setări. Acestea din urmă sunt afișate în 2 moduri: cel simplu și intuitiv, cu doar 4 opțiuni: rezoluție, efecte de culoare, timer și blitz și cel complex, cu toate opțiunile disponibile. Aici sunt incluse expunere, ISO, balans de alb, metering, HDR, tap to take shot, rezoluție video (UHD - 3840 x 2160, WQHD - 2560 x 1440, Full HD și altele), dar și modul de captură video. Puteți filma în mod normal, slow motion (la 1/2 viteza, 1/4 sau 1/8), fast motion (la x2 viteza, x4 sau x8) și Smooth (Full HD la 60 FPS).

Camera lui Samsung Galaxy Note 4

Lista de opțiuni foto video continua cu stabilizare video, localizare, taguri, grila, control vocal, asocierea butoanelor de volum funcțiilor foto și Review Pics & Videos. în dreapta interfaței se afla butonul shutter pentru fotografiere, butonul virtual pentru captura video, shortcut către galerie și moduri de captură. Acestea includ Auto, Beauty Face, Shot + More (capturi în serie și alegeți fotografia dorită), Rear Cam Selfie (selfie cu camera din spate, încadrând fața într-un dreptunghi pe ecran), Selective Focus, Panorama, Virtual Tour, Dual Cam, Animated Photo, Sports, Sound + Shot, Surround Shot, Food și Sequences.

Mostra foto Samsung Galaxy Note 4

Note 4 realizează fotografiile rapid, focalizează rapid și suportă zoom de 8X. Camera frontală e capabilă de selfie în panoramă (wide selfie) și vine cu un slider pentru înlăturarea imperfecțiunilor fetelor fotografiate. Puteți plasa și degetul pe senzorul de puls pentru a face un selfie mai comod, fără să apăsați pe ecran. Trecând la captura realizată ziua, aflați că fotografiile sunt clare, bine iluminate, au culori excelente, realiste și vii, iar calitatea e similară cu cea a lui Galaxy S5, dacă nu chiar puțin mai bună.

Mostre foto și video realizate ziua cu Samsung Galaxy Note 4, aici.

Panorama este largă și are calitate ridicată, ajungând aproape de 60 megapixeli. Modul Selective Focus va permite să realizați o imagine care se poate refocaliza după captură, axându-vă pe un obiect în prim plan sau pe unul în fundal. Voi alegeți focalizarea, inclusiv cu opțiunea de a focaliza tot. Fotografiile au un nivel de zgomot foarte redus, iar calitatea se păstrează destul de OK la zoom, după cum se vede în fotografiile cu rațele sau cele cu acele frunze roșii.

Mostra foto realizata cu Samsung Galaxy Note 4

HDR-ul este subtil și scoate în evidență detaliile, precum în cazul acelui mic monument cruce. Am realizat și câteva cadre în condiții semi low light, ca să zic așa, sub un pod, iar ele au ieșit reușit. Panorama la 360 are stitching-ul bun și arăta foarte bine, realizându-se acum mai rapid decât înainte. Fotografiile în rafală pot fi redate sub forma unui soi de GIF în galerie, după cum puteți vedea în recenzia video. Am apreciat și viteză bună de închidere și deschidere a shutter-ului, astfel că am prins picăturile acelei fântâni în aer fără probleme la fotografiere.

Fotografii realizate cu Samsung Galaxy Note 4

și fotografiile macro au ieșit bine, ca dovadă stând numeroase imagini cu trandafiri din diferite unghiuri, cu detalii excelente. Fotografiile au expunere și balans de alb perfect, luminozitate foarte bună și această cameră este cu 40% mai bună ziua decât cea de pe Galaxy Note 3 și cam cu 10% mai bună decât cea a lui Galaxy S5. Acest model e cam la egalitate cu Xperia Z2, ba chiar ușor mai bun, datorită opțiunilor extra. în mod clar am depășit iPhone 6 și 6 Plus totuși. Pe timp de noapte totuși lucrurile nu au stat bine deloc.

Mostra foto realizata cu Samsung Galaxy Note 4, in conditii de lumina insuficienta (Noaptea).

în ciuda faptului că ne-am confruntat cu o furtună, acest model nu a avut circumstanțe atenuante. La urma urmei Motorola Moto G, telefon fără pretenții a făcut fotografii bune și pe furtună cu viscol și zăpadă până la brâu, deci nu există scuze. Noaptea Note 4 este mediocru, realizând cadre cu mult zgomot și de un gălbui pronunțat. Fotografiile arată ceva mai bine cu blitz, atunci când acesta nu exagerează cu lumina. Totuși, captura nocturnă este sub cea a lui iPhone 6 Plus cu mult, dar și sub cea a lui Sony Xperia Z2. O întreagă galerie foto low light găsiți aici.

Fără blitz fotografiile realizate noaptea nici nu merită privite, la drept vorbind. Să trecem acum la video...

Filmările realizate cu Galaxy Note 4 arată excelent, oferind culori vii și clipurile Full HD la 30 FPS sunt fără cusur. Am realizat și o mostră WQHD pe marginea unui lac și deși aveam soarele în față și aceasta captura arată bine. La filmare captura audio este stereo, iar de vreme ce acest model vine cu stabilizare optică a imaginii, am testat-o filmând în vreme ce urcam un deal pe teren accidentat. Nu pot totuși să spun că aceasta stabilizare e sub sau peste cea de pe iPhone 6 Plus, ambele fiind bune.

Clipurile video 4K arată foarte bine în mod evident și păstrează mult din calitate și la zoom. Expunerea și balansul de alb sunt perfecte, ca și focalizarea și luminozitatea. Calitatea imaginii la zoom e păstrată chiar și la clipurile Full HD. Filmarea slow motion arată și ea OK, parcă totuși mai puțin impresionantă decât cea a unui iPhone 6 sau 6 Plus. Am testat și filmarea Smooth, la 60 FPS în acea zonă cu rațele, apreciind frame rate-ul ridicat, care crește realismul filmării.

Aflați că filmările 4K ajung la un bitrate de aproape 50 Mbps, iar pe partea audio avem bitrate de 253 Kbps. Filmările Full HD aduc bitrate de 18 Mbps la 30 FPS și avem parte și de zoom lossless până la 2X. Captură Full HD la 60 FPS aduce un bitrate de 28 Mbps. Imaginea e clară și captura video depășește calitatea celei realizate cu Galaxy Note 3, Xperia Z2, iPhone 6 Plus și practic orice telefon testat în acest an. Din nou noaptea am fost dezamăgiți, de zgomotul filmării, de pierderea de focalizare și de nuanțele de gălbui din imagine. Culorile arată destul de OK, dar doar când filmăm cu blitz.

Chiar și 4K a arătat sub așteptări la captura nocturnă. La acest capitol, cel al filmării low light, Note 4 e sub Galaxy S5, Xperia Z2 și iPhone 6 Plus. Tragem linie la secțiunea foto/video, anunțându-vă că Galaxy Note 4 are o cameră foarte, foarte bună, peste orice model Android, iOS și Windows Phone chiar testat în acest an, dar doar la filmarea și fotografierea pe timp de zi. în mare doar Xperia Z2 (și poate și Z3, netestat de noi încă) se poate bate cu acest device.

Note 4 atingând 38.9 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2

Puteți și să editați fotografiile voastre cu opțiuni că Rotate, Crop, Brightness, Contrast, Saturation, Red, Green, Blue, Temperature, Hue, stickere, efecte, rame și multe altele. Opțiunile Studio includ și editare video, inclusiv cu tranziții, efecte, soundtrack și altele. Trecem acum la performanță, unde ne întâmpină temperatura, Note 4 atingând 38.9 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci nu se încinge. Pe partea de telefonie avem la dispoziție o anulare foarte bună a zgomotului de fond, semnal excelent și claritate deosebită a convorbirilor.

Samsung Galaxy Note 4 Benchmarks

Note 4 pune la dispoziție și funcții că Speed Dial, opțiuni variate de tip Call Reject și chiar și posibilitatea de a crea vibrații personalizate pentru anumite contacte. și acum să vedem cum stăm cu benchmark-urile. L-am comparat pe Note 4 versiunea Exynos cu cel cu procesor Snapdragon 805, cu Note 3, cu Galaxy S5, iPhone 6 Plus și LG G3. Iată rezultatele:

Samsung Galaxy Note 4 Benchmarks

Observați că Note 4 Exynos câștiga 3 din cele 10 teste benchmark și punem asta mai degrabă pe seama optimizării slabe a benchmark-urilor, decât ca o vină a terminalului. în plus, avem de-a face cu un model Quad HD cu procesor Exynos, deci testele e posibil să nu fie adaptate la situație. în ciuda rezultatelor benchmark-urilor, acest model nu are lag și rulează orice joc disponibil în Play Store. Trecem acum la OS și UI, unde descoperim un TouchWiz mai light decât de obicei și cu mai puțin bloatware.

Magazine UX

Rulăm aici Android 4.4.4, cu obișnuitele widgeturi custom și cu un homescreen dedicat lui Flipboard Briefing, un soi de Magazine UX varianta de telefon. Zona dropdown a rămas la fel, cu toggle-uri Quick Settings, notificări afișate dedesubt, S Finder și Quick Connect, plus acel slider de luminozitate. Nu mai avem gesturi speciale de control, iar pe lockscreen nu mai avem widgeturi, ci doar pedometrul afișat și un shortcut către cameră.

Samsung Galaxy Note 4 - Zona setari

Zona de setări arată ca pe Galaxy S5, doar că acum avem un fundal alb și putem poziționa setările cele mai importante în zona superioară a ecranului. Avem la dispoziție și funcția download booster, care combina WiFi și LTE pentru un download ultra rapid. Tot la setări găsim opțiuni speciale pentru funcții că S Pen, Mulii Window sau Motions. Există și un Easy Mode, pentru cei care vor o interfață mai light, cu iconuri uriașe și funcțiile plasate la indemna, plus eliminare totală a bloatware-ului.

Scanner amprente Samsung Galaxy Note 4

Printre setări regăsim și Blocking Mode, Private Mode și opțiuni pentru scannerul de amprente, care e acum mai precis și mai rapid decât pe Galaxy S5. El permite și accesarea de pagini web cu sign in prin amprentă și are o parolă de rezervă mai complexă (cerută de Samsung) decât cea pe care Apple o impune pentru Touch ID. și setup-ul amprentei e mai prietenos acum pe Note 4 decât pe iPhone. Web browserul acestui terminal este foarte rapid, are taburi elegante, iar tastatura e foarte comodă, bine spațiata și are o abundență de modalități de input, inclusiv vocal, prin scris de mână, S Pen și altele.​

Pe partea de multitasking avem butonul capacitiv Recents, care acum afișează aplicațiile ce rulează în fundal sub formă de thumbnail-uri arătoase. Funcția Multi Windows, care împarte ecranul în două pentru utilizarea simultană a doua aplicații poate fi acum declanșată fie ținând apăsat butonul Back, fie apăsând un shortcut special în dreptul aplicațiilor din Recents. Puteți face drag and drop cu text sau imagini între cele două ferestre Multi Window, să le inversați între ele, să le redimensionați sau măriți cât tot ecranul.

Samsung Galaxy Note 4 - Multi Window

Puteți crea și floating Windows cu un gest de swipe în diagonală din colțul de sus dreapta al ecranului către centru. Astfel apar așa numitele Popup Screen care pot fi redimensionate și mutate oriunde pe ecran, pentru aplicațiile standard de pe acest terminal, printre care și S Planner/Calendar. Din câte am înțeles Mulți Windows suporta acum și integrarea camerei pe jumătate de ecran.

Hai să vedem ce ne aduce și S Pen...

Samsung Galaxy Note 4 - S-Pen (Air Command)

Odată scos stylus-ul din slotul sau se declanșează acea paletă de opțiuni Air Command, în mare neschimbată de la Galaxy Note 3. Avem parte de Action Memo, Smart select, Image clip și Screen Write că opțiuni. Noul S Pen cântărește 15 grame, suporta o distanță de atingere de 15 mm și are 2048 nivele de presiune, dublu față de predecesorul său. Iată și  funcțiile din Air Command:

1) Action Memo

Un fel de post it digital, pe care scrieți de mână, luați notițe și creați itemuri interacționabile. Astfel, un număr de telefon scris de mână devine apelabil, un email devine accesibil din aplicația dedicată și la fel și o adresă web. Avem acum mai mult control asupra stylus-ului, suportând diferite tipuri de apăsare pe ecran pentru diferite tipuri de scriere. Există în Action Memo și un shortcut care va trimite conținutul în S Note.

2) Smart Select

Aici decupați o porțiune din ecran și o plasați la îndemână într-un Scrapbook sub forma unui widget ce se afla mereu pe ecran. Din acesta alegeți ce ați decupat și atașați la mail-uri sau la alte activități.

3) Image clip

și aici decupați de pe ecran, dar din câte am înțeles această funcție reușește și să extragă textul și imaginile separat și le integrează în clipboard, care poate fi sincronizat cu contul vostru Samsung, deci și pe alte terminale.

4) Screen Write

Faceți un screenshot, pe care apoi puteți scrie și desenă cu stylus-ul. Foarte util când vrei să arăți ceva pe harta unor prieteni, sub formă de săgeți și indicații.

S Pen are și o funcție nouă acum care va permite să țineți apăsat butonul sau fizic pentru a selecta mai multe fotografii sau rânduri de text. în cazul textului apare și o fereastă contextuală cu acțiuni asociate selecției de text. Tot cu acest stylus puteți vedea preview-uri ale imaginilor și clipurilor video, acum și cu câteva opțiuni în colțul preview-ului. S Note nu aduce prea multe schimbări, incluzând acum și un stilou caligrafic că opțiuni, o varietate de culori și "penițe" digitale, clipart-uri, forme, memo vocal, 18 template-uri, posibilitatea de a realiza felicitări, colaje, caricaturi, documente oficiale, scrisori și multe altele.

Samsung Galaxy Note 4

Există și o funcție nouă care va permite să faceți o fotografie unui text, el devenind apoi editabil în S Note.

Cam atât despre stylus și S Pen, care rămâne în proporție de 85% identic cu Note 3 în viziunea mea. Mă întreb și ce s-a ales de acele funcții matematic pe care le descopeream cu ani în urmă pe Note 2 parcă...

S Voice vă va asculta acum oricând comenzile, după modelul lui Siri, dar și fără a avea conectat telefonul la încărcător. Veți spune doar "Hi Galaxy" în orice fereastră și el se va declanșa. Vocea a rămas totuși robotică și căutarea e lentă. Puteți totuși să dictați text, să dați play melodiilor și să deschideți aplicații cu S Voice. și acum să vedem cum arată lista de aplicații preinstalate pe Note 4.

Samsung Galaxy Note 4 Review

Ea include O galerie cu noi modalități de organizare a fotografiilor și clipurilor, Calendar (S Planner redenumit), Scrapbook, Voice Rec, Galaxy Apps (magazin de aplicații Samsung cu un look mai modern), My Files și S Health. Acesta din urmă a primit câteva funcții noi, precum măsurarea oxigenului din sânge, a razelor ultraviolete în aer, a stresului și monitorizarea somnului utilizatorului. Interfața e mai atractivă și intuitivă și alte aplicații preinstalate sunt Smart Remote, cu rol de telecomandă TV și ghid TV sau Pen Up.

Samsung Galaxy Note 4

Pen Up este un soi de rețea de socializare pentru caricaturiști și desenatori, ca un mic Instagram, pe care puteți posta și creațiile voastre. Lista continuă cu Google Maps, suita Play, Whatsapp, Facebook și Instagram. și iată-ne la finalul acestui Shogun care e recenzia lui Galaxy Note 4, ajungând la momentul marelui verdict.

Iată aspectele Pro:

 • design mai solid și aderența mai bună decât predecesorii
 • încărcare foarte rapidă
 • acustică excelentă
 • experiența vizuală personalizabilă
 • ecran excelent în bătaia soarelui
 • cea mai bună cameră de pe un device Android (pe timp de zi)
 • stabilizare optică de calitate
 • Touchwiz mai light
 • mai puțin bloatware
 • funcțiile lui S Pen încă nu au rival pe Android
 • Mulți Window e acum și mai bun și util
 • S Health a evoluat

și cele Contra:

 • masiv și destul de greu
 • "taie" în palma utilizatorului la utilizări îndelungate
 • bateria ușor sub așteptări
 • captură slabă foto/video noaptea
 • S Pen și Note nu au evoluat prea mult față de Note 3
 • S voice e în continuare aproape inutil

Samsung Galaxy Note 4 primește nota 8.9 din 10 pentru design, un 9.6 din 10 pentru hardware și un 9.8 din 10 pentru OS și UI. Nota finală este de 9.43 din 10 pentru acest phablet, ale cărui singure defecte sunt practic lipsa de eleganță, oarecum bateria și captura nocturnă. Considerăm că interfața a evoluat și a scăpat din unele metehne specifice TouchWiz, plus că funcțiile business/productivitate de pe terminal sunt un mare plus pe partea software. Galaxy Note 4 reprezintă o rezolvare a defectelor lui Note 3 și un upgrade pentru Galaxy S5, dar în ciuda acestui fapt el nu ar putea fi considerat o alegere pentru a înlocui vreunul dintre cele două modele, dacă le aveți deja. [FORUM]

Review Samsung Galaxy Note 4
 

Samsung Galaxy Note 4
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×