Aniversarea de 20 ani a operatorului Orange România marchează și realizarea primului test 5G în rețea; este anunțat și un program de accelerare a startup-urilor

1.540 ori
<b>Aniversarea de 20 ani a operatorului Orange România marchează și realizarea primului test 5G în rețea; este anunțat și un program de accelerare a startup-urilor  </b>Un eveniment marca Orange România ce a avut loc în această dimineață în București, în cadrul show-ului ICEEFest 2017. Aici am aflat rând pe rând noutățile în materie de conectivitate pe care operatorul le-a adus de-a lungul celor 20 de ani de activitate

Astăzi pe data de 15 iunie, operatorul Orange România ne-a invitat la un eveniment de presă care a marcat aniversare a celor 20 de ani de la înființarea rețelei pe plan local, conferință ce a avut loc în cadrul show-ului ICEEFest ce are loc azi și mâine în București. Organizarea a fost demnă de apreciat în cazul de față, compania punând la dispoziția jurnaliștilor mijloace de transport tur-retur pentru a se ajunge la Mall Băneasa unde a avut loc prezentarea susținută de CEO-ul Liudmila Climoc.

Odată adunați în sală, a început și prezentarea propriu-zisă cu un clip video ce a adunat laolaltă toate inovațiile în materie de conectivitate și comunicare pe care operatorul le-a oferit românilor de-a lungul acestor 20 de ani de activitate. După acest moment ce ne-a trezit amintiri a urmat dezvăluirea unor anunțuri cu totul și cu totul speciale și anume lansarea unui accelerator pentru startup-uri și realizarea unui prim test5G în rețea.

Liudmila Climoc

Pentru ca prezentarea să fie și mai spectaculoasă, Orange a decis ca noi privitorii (jurnaliștii) să asistăm la acest moment special în realitatea virtuală. Astfel, folosindu de ochelarii Samsung Gear VR și un smartphone Samsung, am putut vedea îndeaproape cum a decurs acest prim test 5G marca Orange România. Folosind echipamente Huawei, o cameră video la 360 grade și o imprimantă Symme3D destinată uzului medical s-a demonstrat astfel aplicabilitatea în lumea reală a rețelelor 5G.

Am văzut cum imprimanta 3D Biotech One putea fi controlată de la distanță folosind o tabletă conectată prin 5G la un server din Timișoara, server la care era conectată și imprimanta propriu zisă. Transferul de date s-a realizat cu latență mai mică de o milisecundă, controlul imprimantei fiind astfel realizat la fel de rapid precum în cazul conectării prin cablu. 

Orange a declarat că rețeaua 5G va fi disponibil în România începând din 2020, pentru început fiind promovat mai intens mediul business și ulterior clienții obișnuiți. Vitezele teoretice vor trece de 20 Gbps și vom vedea în principal evoluții la nivel de conectare Smart Home, Internet of Things și Smart City - elemente ce se bazează pe comunicare continuuă. 

Cât despre Orange Fab, acestea este un accelerator prin care Orange dorește să ofere ajutor startup-urilor care au în plan lansarea unui produs pe piață. Acestea își pot dezvolta și testa serviciile grație accesului pe care operatorul îl va oferi asupra tehnologiilor Orange și a sistemelor deținute, atât în țară, cât și în alte locații parte din grupul Orange. Aflăm că un proiect intern lansat cu ajutorul acestui accelerator a fost și Orange Money (serviciu de transfer bancar) și că Orange investește pentru început suma de 200.000 euro în acest proiect. Startup-urile interesate se pot înscrie din această lună, urmând ca selecția primelor echipe să aibă loc în perioada august-septembrie 2017.

Evenimentul Orange de astăzi a fost cu siguranță unul cu impact și putem spune că astăzi s-au pus și bazele implementării serviciilor 5G în țară. Vor urma 2 ani de teste riguroase pentru a se asigura funcționarea în condiții ideale a acestei rețele și așteptăm și alte noutăți la fel de interesante din partea operatorului pe viitor!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×