Consumul de internet mobil din România s-a dublat în anul 2017, cel de date în roaming e de 6 ori mai mare, anunţă ANCOM

753 ori
<b>Consumul de internet mobil din România s-a dublat în anul 2017, cel de date în roaming e de 6 ori mai mare, anunţă ANCOM</b>Potrivit unui nou studiu realizat de către ANCOM aflăm că traficul înregistrat de internetul mobil în România s-a dublat pe parcursul anului 2017. De asemenea, în acest raport există detalii cu privire la faptul că și consumul de net în roaming

Consumul de Internet mobil în România este în plină explozie, se pare, astfel că aflăm de la ANCOM că traficul de date de la noi s-a dublat în ultimul an şi asta pentru a doua oră la rând. În 2017 un utilizator de Internet a consumat peste 1.4 GB pe lună, aproape dublu faţă de 2016.

Au scăzut între timp timpul petrecut în convorbiri telefonice, dar şi numărul de mesaje text trimise în România. ANCOM a compilat datele prelucrate pe parcursul anului trecut, ajungând la concluzia că 38% dintre conexiunile la Internet mobil din ţara noastră realizate în 2017 sunt unele 4G. 42% sunt cele 3G, iar aceste procente indică faptul că din cele 20.3 milioane de conexiuni la Internet mobil 80% sunt conexiuni de mare viteză.

Rata de penetrare a Internetului mobil la nivel 3G şi 4G a fost de 83% la sută de locuitori. 17.3 milioane de conexiuni la Internetul mobil au fost realizate prin telefonul mobil, iar cei care au accesat Internetul mobil prin modem, card sau USB au ajuns la 1.9 milioane. Utilizatorii de pe mobil au consumat în medie 1.36 GB pe lună, iar cei de Internet pe modem/card 2.5 GB pe lună.

La final de an 2017 România avea 22.4 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă, dintre care 12.1 milioane foloseau abonament şi 10.3 milioane cartele PrePay. Liderul de piaţă, deşi nu este menţionat de raport are o cotă de 40% (Orange), urmat de locul 2 (Vodafone) cu 30% şi locul 3 (Telekom) cu 17%. S-au resimţit şi noile reglementări la nivel de roaming, prin conceptul "Roaming ca Acasă".

Astfel, utilizarea serviciilor de roaming a înregistrat o triplare a apelurilor efectuate, iar traficul SMS a crescut cu 58%, în vreme ce traficul de date în roaming a crescut de 6 ori. Având în vedere că au început pregătirile pentru 5G şi streamingul e tot mai răspândit la noi, mă aştept ca şi 2018 să se lase cu creşteri de gen.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×