Drive de stocare cât o moleculă? Oamenii de știință au reușit să stocheze date în cel mai mic format de până acum

1.110 ori
<b>Drive de stocare cât o moleculă? Oamenii de știință au reușit să stocheze date în cel mai mic format de până acum</b>Primul lucru la care m-am gândit când am auzit că există un drive de stocare cât o moleculă, e că ar fi bun în următorul film cu James Bond. Cercetătorii de la Universitatea Brown au anunțat că au descoperit o modalitate

Primul lucru la care m-am gândit când am auzit că există un drive de stocare cât o moleculă, e că ar fi bun în următorul film cu James Bond. Cercetătorii de la Universitatea Brown au anunțat că au descoperit o modalitate de a stoca date la nivel molecular. E vorba despre un mediu de stocare generos în spațiu foarte mic. Se pot stoca fișiere de imagine spre exemplu la interiorul unor mici molecule biologice. În aceste condiții ADN-ul ar putea ajunge mediu de stocare, unul chiar mai generos decât un HDD.  

Echipa de la Brown a descoperit și că datele pot fi stocate și ulterior copiate de pe "metabolomi artificiali". Acestea sunt combinații de lichide, care conțin zahăr, amino acizi și alte molecule mici. În acest moment suntem în etapă în care fișiere de câțiva kilobyte, fișiere de imagine au fost codate în acele soluții. Ulterior cercetătorii au și putut să citească datele și să facă transferuri.

Modalitatea stocării este că în acel amestec de componente și solutii, o prezența și absența a unui metabolit să echivaleze cu un 1 sau 0, deci cod binar. Numărul de tipuri de molecule din metabolom ne arată și câți biți poate conține. Procedeul implică punerea substanțelor pe mici farfurii, sub formă de picături cu mărimea de nanolitri. Lichidul se usucă, iar datele sunt preluate cu un spectrometru de masă.

Deocamdată au fost citite date de 2 kb. De aici până la stocarea nano sau pico e doar un pas, eliberând mult loc la interiorul telefoanelor spre exemplu. Că să nu mai vorbim că vom putea să purtăm cu noi aceste date în mici capsule, poate chiar injectate sub piele.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×