Facebook încasează amenda de 5 miliarde USD pentru scandalul Cambridge Analytica, după luni de negocieri cu FTC

541 ori
<b>Facebook încasează amenda de 5 miliarde USD pentru scandalul Cambridge Analytica, după luni de negocieri cu FTC</b>Exact când se viralizase documentarul "The Great Hack" pe Netflix, a picat din cer şi această veste: Facebook a fost amendată cu o sumă record, de 5 miliarde de dolari. E mai degrabă o acceptare a amenzii după negocieri intense dintre

Exact când se viralizase documentarul "The Great Hack" pe Netflix, a picat din cer şi această veste: Facebook a fost amendată cu o sumă record, de 5 miliarde de dolari. E mai degrabă o acceptare a amenzii după negocieri intense dintre gigantul lui Zuckerberg şi autorităţi.

Evident e vorba despre scandalul Cambridge Analytica, care a dominat prima parte a anului trecut. Practic Comisia Federală de Comerţ (FTC) vrea noi reglementări legate de intimitatea utilizatorului şi protejarea datelor sale plus o pedeapsă pentru FB. Vă reamintesc că organizaţia Cambridge Analytics a colectat datele a milioane de utilizatori Facebook şi le-a folosit pentru o targetare ultra precisă a reclamelor electorale, contribuind decisiv în alegerea lui Donald Trump ca președinte SUA.

Facebook

A făcut asta preluând toate hobby-urile, mentalităţile, preferinţele şi fricile indecişilor şi personalizând prin AI şi machine learning afişajul de spoturi şi reclame electorale pentru a îi convinge sa incline înspre Trump. Indecişii au influenţat apoi alţi zeci de oameni şi uite aşa a câştigat Trump în acele "swing states", în care i se dădeau şanse mici şi care au decis victoria sa.

Între timp Facebook îşi schimbă sistemul de permisiuni şi funcţii de securitate, promiţând să protejeze mai bine datele miliardelor de utilizatori. De aici încolo FB va fi ghidat de două concepte, aparent: transparentă şi răspundere. Vor avea loc verificări şi certificări trimestriale, legate de eficiența acestor Privacy Controls. Mai mult decât atât, Mark Zuckerberg însuşi îşi va semna numele pe verificări şi va participa la ele.

După o perioadă FTC va evalua dacă Facebook s-a ţinut de promisiune. Aş vrea să menţionez că Facebook nu e un mieluşel în scandalul Cambridge Analytica, pentru o parte din echipa sa a colaborat cu Cambridge, deşi Zuck insistă că a făcut-o precum cu orice alt client. Cele 5 miliarde de dolari reprezintă cea mai mare amendă FTC din zona civilă din istoria sa.

Suma putea fi mult mai mare, dar s-a negociat la sânge şi a rezultat un acord de 20 de pagini.  Cu alegeri prezidenţiale la orizont în SUA în 2020 va fi interesant de urmărit dacă s-a schimbat ceva pe Facebook sau nu... Iată şi documentarul de care vorbeam.

Material Video Promovat:

Teste acoperire și viteză 5G în București prin Speedtest Ookla, în rețeaua Orange

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×