Iohannis versus Huawei: preşedintele solicită o întâlnire CSAT pe seama proiectelor 5G Huawei de la noi

1.228 ori
<b>Iohannis versus Huawei: preşedintele solicită o întâlnire CSAT pe seama proiectelor 5G Huawei de la noi</b>Am tot discutat în ultimul an despre ţările care au întors spatele Huawei, fiind presate de SUA şi Trump. Am remarcat doar Polonia, UK şi Germania care s-au ţinut ceva mai tari şi au continuat colaborările. Cred că şi România poate intra pe listă...

Am tot discutat în ultimul an despre ţările care au întors spatele Huawei, fiind presate de SUA şi Trump. Am remarcat doar Polonia, UK şi Germania care s-au ţinut ceva mai tari şi au continuat colaborările. Cred că şi România poate intra pe listă, deoarece nu am auzit vreo intenţie de sistare de parteneriate de la noi. Cu mica sincopa a propunerii PNL de investigaţie şi mai nou cu declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis. Despre ce e vorba aflaţi mai jos.

Preşedintele a declarat marţi seara la Cotroceni care vrea să dezbată implicarea Huawei în realizarea reţelei naţionale 5G în cadrul CSAT. Fiind vorba de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, e clar un indiciu ca aceasta implicare poate fi considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale, chiar şi teoretic. Aş remarca şi ca Iohannis a declarat că "unii nu sunt încă suficient de îngrijoraţi".

Întâlnirea lui Iohannis cu Trump de pe 20 august probabil are legătură cu toate acestea și mă gândesc că s-a comunicat mai intens pe căi diplomatice în perioada premergătoare întâlnirii. Efectul se vede de altfel.

Iată declaraţia preşedintelui român:

„La noi unii nu sunt încă suficient de îngrijorați. Nu realizează ce se întâmplă aici, va trebui să discutăm și în CSAT un pic, să vină specialiștii să spună mai multe, pentru că, o astfel de infrastructură va fi greu de înlocuit apoi, dacă va fi nevoie.”

SUA a pus presiune pe partenerii NATO de multiple ori pentru a nu folosi echipament Huawei pentru reţelele 5G, avertizând cu privire la potenţialul de spionaj al chinezilor. Având în vedere că operatorii de la noi au subliniat de multe ori că au încredere în Huawei şi că toate propunerile chinezilor vor trece prin faţa unor specialişti şi experţi, vom afla în ce măsură există riscuri de securitate reale sau nu. 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×