Marele regret al lui Bill Gates: "am pierdut 400 de miliarde de dolari pierzând piaţa smartphone"

2.821 ori
<b>Marele regret al lui Bill Gates: "am pierdut 400 de miliarde de dolari pierzând piaţa smartphone"</b>Bill Gates s-a concentrat mai mult pe acte caritabile în ultimele decenii, decât pe proiecte tech. Are doar un rol onorific la Microsoft, iar din când în când acordă câte un interviu pentru a ne povesti de momente legendare

Bill Gates s-a concentrat mai mult pe acte caritabile în ultimele decenii, decât pe proiecte tech. Are doar un rol onorific la Microsoft, iar din când în când acordă câte un interviu pentru a ne povesti de momente legendare din creaţia lui Windows sau despre relaţia sa cu Steve Jobs. Acum aflăm şi cel mai mare regret al său...şi are de-a face cu telefoanele.

Gates a avut o discuţie oficială cu compania de venture capital Village Global, transmisă online recent. În cadrul acestui interviu de o oră, am aflat detalii despre proiectele cu mai mult sau mai puţin succes ale lui Gates. Iată un citat important din discursul său:

În lumea software, în special pentru platforme, acestea sunt pieţe de tip "câştigătorul ia tot". Cea mai mare greşeală făcută vreodată este proasta administrare cu care am fost responsabil şi care a făcut ca Microsoft să nu fie ceea ce este Android. Adică, Android este platforma standard de telefon non Apple.

Era un lucru natural ca Microsoft să câştige. Chiar e "câştigătorul ia tot". Dacă ajungi pe piaţă cu 50% din aplicaţii sau 90% din aplicaţii, eşti pe calea spre pierzanie. Există loc doar pentru un singur sistem de operare non Apple şi asta a valorat cât? 400 de miliarde de dolari, care ar fi putut fi transferaţi de la compania G la compania M.

La drept vorbind vina aparţine mai degrabă lui Steve Ballmer, care încă era CEO când Android şi-a început ascensiunea. Ballmer nu a luat în serios nici iPad şi nici iPhone, râzând de preţul şi interfaţa lor. Windows Mobile avea ideea corectă în spate, un Windows miniaturizat pe terminal mobil. Ulterior lucrurile s-au stricat, din lipsă de aplicaţii, servicii şi cu o interfaţă neinspirată.

Windows Phone nu a avut nici destui parteneri şi nici exclusivităţile necesare ca jocuri sau apps. Simpla lipsa de aplicaţie YouTube era fatală încă din primele zile. Sub conducerea lui Satya Nadella, Microsoft a reuşit totuşi să redevină un gigant de temut, pariind pe cloud, business, productivitate şi încasând câţiva dolari şi la fiecare telefon Android vândut...

Trenul de jumătate de trilion de dolari a fost pierdut totuşi. Google a reuşit să creeze un colos cheltuind doar 50 de milioane de dolari pentru a cumpăra firma Android în 2005.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×