Parlamentul European votează în favoarea directivei cu privire la copyright; Urmează negocierile cu cele 28 state membre UE

922 ori
<b>Parlamentul European votează în favoarea directivei cu privire la copyright; Urmează negocierile cu cele 28 state membre UE</b>Prin luna iunie a acestui an colegul Radu v-a vorbit într-un editorial bine documentat despre schimbarea pe care ar putea-o aduce directiva UE cu privire la copyright, directivă care astăzi a fost aprobată de către Parlamentul European cu un număr

În această vară s-a vorbit mult și despre directiva legată de copyright propusă de către Uniunea Europeană, lege care potrivit descrierii oficiale urmărește protejarea patrimoniului cultural european și crearea unor condiții de concurență echitabile între platformele online gigant și editori, radiodifuzori și artiști. Deși la prima vedere totul sună relativ bine, în realitate lucrurile vor sta altfel după cum v-a povestit și colegul Radu într-un editorial elaborat pe care îl găsiți aici.

Așa cum spune și titlul de mai sus, astăzi parlamentarii europeni au votat în favoarea directivei de copyright fiind înregistrată următoarea situație: 438 voturi pro, 226 împotrivă și 39 abțineri. Următorul pas din ecuație este purtarea de negocieri cu cei din Comisia Europeană și cu cele 28 țări europene cu scopul de a fi reconciliate pozițiile diferite înainte de modificarea legilor privind drepturile de autor.

Votul final este așteptat anul viitor și ne este dezvăluit că printre persoanele ce s-au declarat complet de acord cu această lege se numără și președintele francez Emmanuel Macron, dar și asociații precum Federația Directorilor Europeni de Film, respectiv Federația Scriitorilor Europeni.

Pe de altă parte, criticii directivei privind drepturile de autor afirmă că aceste prevederi vor fi unele dezastruoase. În articolul 11 se menționează faptul că platforme de știri precum Google News vor fi impozitate pentru partajarea de articole, situație în care trolli de drepturi de autor vor duce sistemul la colaps prin abuzuri. Articol 13 este și mai rău, impunând ca platformele să colaboreze în mod proactiv cu deținătorii de drepturi pentru a împiedica încărcarea de către utilizatori a conținutului protejat prin drepturi de autor.

Abia în ianuarie 2019 vom afla dacă legea va fi adoptată sau nu, atunci când este programat un vot final în Parlamentul European.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×