De ce UE ar putea schimba în rău Internetul printr-o lege stupidă

2.695 ori
<b>De ce UE ar putea schimba în rău Internetul printr-o lege stupidă</b>Dacă ați urmărit știrile legate de Uniunea Europeană cu privire la legile de copyright, atunci știți și faptul că e ceva putred la mijloc, atât în Danemarca, cât și în alte regiuni. Pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat în backstage vă

Nu ştiu dacă aţi urmărit ştirile legate de UE şi decizia sa cu privire la legile de copyright, dar ceva e putred în Danemarca şi nu doar acolo. Şi John Oliver a abordat subiectul şi simt nevoia să îl detaliem şi noi, să nu ne trezim ca americanii cu Net Neutrality tăiat peste noapte.

Săptămâna trecută Uniunea Europeană a început să facă primii paşi pentru a duce la aprobarea directivei cu privire la copyright. Analiştii şi criticii se tem că ar putea schimba radical şi negativ modul în care folosim Internetul. Comitetul de Afaceri Legale al Parlamentului European a aprobat reforma, cu 13 voturi pentru şi 11 împotrivă.

Internet

Marile probleme ale noii legislaţii sunt legate de faptul că meme-urile, ştirile, Wikipedia, arta, tot ce ţine de creativitate şi mai ales site-urile destinate fanilor şi tributurilor pot fi distruse sau închise. Două articole sunt cele mai păcătoase aici:

Articolul 11:

  • Obligă platformele precum Google sau Facebook să plătească pentru linkuri spre ştiri şi site-uri de profil. E drept că multe surse de ştiri au insistat să se ajungă la această direcţie de ceva vreme.

Articolul 13: 

  • Necesită ca site-urile să monitorizeze în ce măsură publică material cu copyright. Şi nu doar ce publică redactorii, ci şi utilizatorii. Imaginaţi-vă că administraţi un forum, o comunitate sau Reddit şi acolo se publică 100.000 de poze cu copyright într-o zi. Cum stai să le iei la rând pe toate pentru a te asigura că respectă legile? Evident au fost propuse softuri, soluţii şi sisteme pentru a verifica automat şi filtra conţinuturi de gen, dar ghici ce? Vor costa sume foarte mari.

Experţii se tem şi că Articolul 13 ar putea duce la cenzura adusă giganţilor ca YouTube, Instagram sau Twitter, care vor trebui să treacă la blocaje masive de conţinuturi urcate online. S-a mai pus problema aşa şi în 2016, iar şefa de politici globale Google, Caroline Atkinson a declarat că am ajunge ca textul, imaginile şi video-urile să fie trecute sub analiza unor avocaţi în fiecare secundă.

Internet

Evident că au existat şi voci care au încercat să prezinte latura amuzantă a acestui scandal. Gizmodo a scris că acesta ar putea fi obştescul sfârşit al meme-urilor, pentru că persoana care a realizat fotografia originală ar putea să realizeze o plângere contra platformei care afişează acea fotografie modificată. Companii ca Google ar trebui să fie ceva mai relaxate legat de noua legislaţie, pentru că au (teoretic) mijloacele de a filtra tot conţinutul online.

Pot lăsa asta pe mâna unui AI şi a machine learning-ului, dar va frustra şi aliena un număr uriaş de utilizatori, loviţi mereu de refuzul de a posta ce doresc. Un Internet filtrat nu este un Internet liber şi uitaţi-vă la China să vedeţi ce înseamnă asta. Evident în spatele iniţiativei UE stă un motiv puritan: prevenirea pirateriei în domeniul muzical şi legat de filme.

Internet

(Foto: Copyright4creativity.eu)

Culmea e că studiile recente arată că pirateria a scăzut ]n ultima vreme, pe fondul ascensiunii serviciilor de streaming audio şi video. O mare problemă pe care nimeni nu o ia în calcul e live streaming-ul. Cum rămâne cu momentul când transmiţi ceva live, un concert, o emisiune, un meci? Dacă apare cineva în cadru cu un tricou cu o operă de artă cu copyright? Dacă sună o sonerie de telefon cu o melodie celebră? Un live cu filtre şi cu întreruperi nu mai e live.

Apoi apare şi problema partajării de cod, sampling-ul şi remixurile în muzică. Va fi un artist nevoit să se gândească ce are voie să cânte pe scenă, ce fel de cover alege? Sau să ne facem griji când filmăm un prieten care face karaoke? Deja ar fi absurd...

În plus, ideea de parodie, tribut, satiră este iarăşi pusă în pericol. Revenind la Articolul 11 acesta abordează "taxa pe link". Google, Microsoft, şi alţi operatori de platforme sau servicii vor plăti pentru a afişa preview-uri de ştiri sau link-uri. Ne întrebăm şi cum vor arăta procesele provocate de noua lege. Un caz de genul este dezbătut zile, dacă nu chiar săptămâni la tribunale.

Forţele din domeniu au început să se adune contra legii, 70 de personaje influente semnând o scrisoase deschisă spre preşedintele Parlamentului European. Printre ei se numără şi Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web-ului, dar şi Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia. Pe de altă parte publicaţiile şi ziarele sunt încântate de noile legi, plus reprezentanţii caselor de discuri.

Kodak

Nimeni nu neagă faptul că artiştii şi jurnaliştii trebuie plătiţi pentru fiecare operă/creaţie/articol/conţinut al lor, dar sunt şi metode mai deştepte de a face asta. Uitaţi-vă la ideea propusă de Kodak, Kodak Coin, cu plata pentru licenţe foto şi fotografii folosind o criptomonedă. Un sistem bine implementat de plată pentru conţinuturi premium de divertisment ar fi poate o idee mai bună.

De asemenea o sugestie discretă lângă fiecare fotografie pe care o găseşti pe Google ar putea aduce ceva profit artiştilor. Sugestie... nu ameninţare reţineţi!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×