Aventurile unui "Mobilissimo" În ziua 2 a MWC: Conferința HTC, cărămida E90 și viitorul Google

3.150 ori
<b>Aventurile unui "Mobilissimo" În ziua 2 a MWC: Conferința HTC, cărămida E90 și viitorul Google</b>Ca prin minune, m-am trezit singur pe la 6 dimineața înainte să sune cele două telefoane pe care le-am setat să sune la 8. știam că intrarea la conferința HTC e sub semnul întrebării, așa că am plecat mai devreme. După ce am ajuns la...

Ca prin minune, m-am trezit singur pe la 6 dimineața înainte să sune cele două telefoane pe care le-am setat să sune la 8. știam că intrarea la conferința HTC e sub semnul întrebării, așa că am plecat mai devreme. După ce am ajuns la Plaça d'Espanya unde avea loc expoziția, am scos harta și am luat-o către teatrul Lliure unde urma să aibă loc lansarea terminalelor HTC.

Având experienta conferințelor de la Samsung și LG, nu mi-am făcut probleme prea mari cu intrarea, adevărul e ca la ambele conferințe am avut chiar reprezentanți din România care ne așteptau și ne sunau să ne întrebe dacă întâmpinăm dificultăți. însă nici la Samsung nici la LG nu am avut probleme. Important era să ai o legitimație de presă și un buletin sau pașaport.

Cum spuneam eram destul de încrezător că la fel va fi și la HTC. Erwin însă își făcea griji, și după ce am ajuns la intrare am început să-mi fac și eu griji că la HTC nu o să pot intra. La intrare se aflau trei mese și oamenii care aveau probleme erau trimiși la masa din mijloc. Eu tind să cred că la masa din mijloc era angajată o tipă (foto mai jos) care nu trebuia să spună altceva decât "I'm really sorry but it is not possible".

it is not possible

Eu înțeleg că nu ei iau decizii pentru HTC dar odată ce a aflat că nu am invitație puteam să spun orice, cum deschideam gura auzeam cum îmi spune foarte politicos "I'm really sorry but it is not possible"... și eu sunt un tip insistent, așa că am auzit acest "sorry not possible" de câteva ori. Când mi-am dat seama că aici chiar nu ai cum să intri fără invitație am plecat spre centrul de presă ca să trimit pozele de la intrarea la HTC și să dau un tweet, măcar să știe lumea că nu am intrat la conferință.

Foarte lejer m-am pus la masă, era loc ca în parcarea de la Real dimineața la 6, deci nu am avut probleme că nu o să găsesc net, și i-am scris lui Erwin că acum chiar nu se poate intra. Eram sigur că dacă nu reușește el să rezolve cu HTC România, nu o să intru. Dintr-o dată îmi spune să fug inapoi la prezentarea HTC, pentru că dacă primim răspuns pozitiv să fiu acolo pentru a nu rămâne pe afară. Timp aveam destul, deoarece că am ajuns foarte devreme.

Când am revenit la HTC am mai întrebat odată dacă pot să intru pt că reprezint 15.000 de romani de la www.htc-club.ro și ca răsplată am mai primit un rând de "sorry but...." M-am liniștit, nu am mai insistat. Așteptam un SMS de la Erwin în speranța că se rezolvă treaba. (știu că nu așa trebuie să meargă lucrurile, ci trebuie să-ți faci rezervare, etc... dar mai bine stăteam acasă???)

De plictiseală am început să fac poze și cu alții care aveau aceeași problemă, măcar să scriu pe twitter că uite mai sunt și alții :) între timp Erwin a vorbit cu HTC România care au sunat la Londra ca să mă lase să intru, dar răspunsul lor a fost : “I'm really sorry, we're over capacity and there's simply no way we can fit him in." Când a dat Erwin forward la mesajul HTC mi-am pierdut orice speranță, mai ales că lumea deja a fost lăsată să intre în sala unde urmau să aibă loc lansările.

probleme de acces

Mă pregăteam să plec, când am văzut că a apărut un alt personaj (părea că este un fel de șefa peste cei care verificau documentele) și am ridicat mâna și am spus că voce mai tare că doresc să vorbesc cu ea. Tipa probabil că numai de mine nu avea chef și nu m-a băgat în seamă. Totuși mă deranja faptul că o singură stampilă mă despărțea de intrare, mai ales că știu că nu e mare brânză o conferință de presă, dovada fiind cele Samsung și LG, care nu mi se par mai puțin importanți decât HTC.

O tipă de la o masă de pe margine văzând că mă agit și dau din mâini, probabil nu a vrut să atrag atenția mai mult decât trebuia și m-a chemat la ea pentru a-i spune care e problema. I-am spus. Nu condam nicio persoană care nu m-a lăsat să intru, dar totuși dacă vezi că o persoană are anumite argumente, măcar poți chema pe cineva care poate are altă putere de decizie, și așa și eu m-aș fi liniștit. Această doamnă nu a vrut să mă refuze, astfel că se prefăcea că mă caută pe liste, deși i-am spus că sigur nu sunt pe listă. între timp au ajuns tot mai mulți întârziați, s-a creat o mică îmbulzeala și în momentul acela a sosit tipa pe care eu o consideram șefa tuturor și a zis: "Let everybody in..."

Stampila HTC pe mana

Chiar și atunci timp de câteva secunde, responsabila cu intrarea a ezitat să-mi pună ștampila pe mână, ca și cum ea totuși ar fi vrut să o întrebe pe șefa ei dacă să mă lase chiar și pe mine fără invitație, spunând apoi că se pare că e ziua mea norocoasă :) Când mi-a pus ștampila pe mână, m-am simțit de parcă s-ar fi deschis porțile raiului pentru mine, asta din cauză că de cel puțin de două ori am fost 100% sigur că nu o să intru, dar asta nu înseamnă că am renunțat la speranțe. Probabil v-am plictisit cu descrierea alungită, dar altfel nu cred că aș fi putut reda ce am simțit eu acolo. Când am intrat în sală, lumina era stinsă și pe ecran rula un filmuleț în loop cu niște imagini filmate în oraș dar stilizate, astfel încât oamenii să arate ca și cum ar fi de jucărie. Clipul arata foarte bine și chiar era în concordanță cu evenimentul. Scriu asta pentru că mai târziu au prezentat un filmuleț care nu era potrivit evenimentului, din puncul meu de vedere.

Nu sunt un specialist în organizarea de conferințe sau show-uri, dar totuși nu am venit de pe munte ca să îmi dau cu părerea, și dacă altcineva are o altă opinie despre ceva ce am relatat eu, e liber s-o spună.

Cabluri trase la fiecare scaun

Primul lucru plăcut la conferința HTC a fost faptul că erau cabluri de rețea trase la fiecare scaun din sală, astfel că m-am bucurat enorm din cauză că am știut că o să pot transmite poze și impresii pe twitter. Ce schimbare imensă era acest aspect, dacă luăm în considerare că înainte cu doar câteva minute nu aveam nicio șansă să intru, și iată acum o să mai și transmit aproape live. A început showul, totul părea foarte bine pus la punct, decorul era impresionant, și lumea era nerăbdătoare să afle noutățile, chiar dacă deja unele lucruri se știau.

Dacă țin minte bine, prima gafa a fost un sunet foarte puternic care le-a scăpat celor care regizau evenimentul. După un timp au vrut să ne prezinte un filmuleț și nu au putut, au spus o glumă și au trecut mai departe cu prezentarea primului telefon, cred că era vorba de HTC Thunderbolt. Dar când nici la a doua încercare nu au reușit să dea drumul la film, atunci ni s-a spus că trebuie să luăm o pauză până se remedieaza problema. Cred că a fost o alegere bună. Decât să o ții tot așa mai bine te oprești. Am postat un tweet atunci, ceva de genul.. „probabil că s-au dus să-i taie capul celui responsabil acum pe loc, nu au mai avut răbdare până la sfârșit”.

Peter Chou

După remedierea problemei nu au mai intervenit întreruperi. Totuși asemenea gafe îl fac pe om să-și cam piardă entuziasmul cu care a pornit, ceea ce s-a văzut și la LG, unde nu a mers videoconferința live pe care au încercat să o realizeze. Am asistat la prezentările terminalelor dar cum am scris și mai sus parcă HTC a lăsat-o mai moale nu mai avea acel avânt de la începutul conferinței. Un lucru care mie nu mi-a plăcut a fost clipul în care au prezentat beneficiie gamingului. Acel clip era aproape un tutorial despre cum poți folosi terminalul să joci tenis cu alți utilizatori. Aflăm și că poți să conectezi la televizor gadgetul,că poți să folosești un controler, etc, etc... și aceste aspecte erau prezentate de un tip care stătea pe un scaun în fața televizorului și făcea aceste chestii. Era total lipsit de dinamism și nu avea niciun pic de imaginație.

Eu cred că lansările (pentru orice produs) nu trebuie să fie prea tehnice, o lansare e un eveniment mai mult artistic după părerea mea, deci contează mai mult show-ul, să impresionezi publicul, nu să scrii o listă cu specificațiile tehnice ale produsului tău. Trebuie să subliniez faptul că nu sunt fan Samsung, nu sunt fanul nici unui brand. Normal că am și eu preferințele mele, dar aici la MWC chiar îmi dau silința să fiu obiectiv, însă după părerea mea, din lansările de terminale pe care le-am văzut până acum, Samsung a făcut cea mai bună treabă.

Conferinta de presa HTC MWC 2011

Nu e mare scamatorie, trebuie să faci din țânțar armăsar, chiar asta înseamnă showbizzul, duci totul la superlativ, îți prezinți produsul în așa fel încât oamenii să se distreze, să se simtă bine și să nu-i plictisești. Oricum dacă "vorbele" tale nu sunt acoperite de fapte, publicul te va sancționa ulterior, dar atunci în momentul în care tu le prezinți produsul, publicul te crede pe cuvânt. încă o gafă din punctul meu de vedere a fost să mai inviți pe scenă pe cineva ca să vorbească după ce tu ai prezentat toate produsele. E clar că majoritatea jurnaliștilor după ce aflau cam tot ce se putea afla, o să se grăbească să plece, mai ales că suntem la un congres mondial, nu la un eveniment al unei singure firme. Dacă era o zi oarecare în afară MWC, atunci probabil nu pleca lumea, dar e jenant pentru cel care vorbește să vadă cum lumea pleacă . Aceste gafe, eu nu le pun pe seama HTC, ci a firmei organizatoare, dar probabil că HTC și-a dat acordul la acest scenariu.

Telefoane HTC lansate la MWC 2011

După ce s-a terminat conferința am ieșit din sală pentru a vedea produsele tocmai lansate. M-am mirat foarte tare când am văzut că nu avem voie nici măcar să atingem tabletul (HTC Flyer) și cele două terminale Facebook (HTC ChaCha și Salsa). Totuși, cei care nu au fost la conferință, sau după (mă refer la după, din cauză că atunci când nu m-au lăsat să intru, totuși m-au invitat la prezentările terminalelor de după conferință) nu avea cu să filmeze sau să fotografieze aceste trei produse decât în vitrină. Cei de la HTC care prezentau terminalele erau foarte amabili și răspundeau la orice întrebare, chiar dacă răspunsul era "we don't know for the moment" și dacă îi rugai să îți facă o prezentare pentru că tu să o filmezi, o făceau, dar repet nu aveai voie să atingi aceste trei produse.

HTC Flyer

HTC ChaCha & HTC Salsa

Telefoane HTC

Celelalte terminale erau legate de mese și puteai face orice cu ele. Aici vreau să vă spun că m-a impresionat telefonul HTC Incredible S, e fantastic. Eu mai am pe retină urma lăsată de Samsug Galaxy S2, dar am și anumite dubii în ceea ce privește durata bateriei. Când am filmat o prezentare a lui Samsung Galaxy S2 chiar prezentatorul mi-a spus că multă lume îl roagă să scoată bateria fiindcă ei nu cred că telefonul are baterie. Adevărul e că după ce ții în mâna telefoane de genul HTC Incredible S, Sony Ericsson Xperia Arc sau orice alt terminal de dimensiuni comparabile cu Galaxy S2 începi să ai dubii. E prea ușor acel telefon, e anormal de ușor. Când am pus mâna pe el, am avut senzația că țin în mână un telefon din magazinele Orange sau Vodafone care în loc de ecran are în interior o hârtie și nu are baterie. Acestea sunt de obicei modele „dummy” de prezentare, dar senzația persista de fiecare dată când trec pe la standul Samsung.

Având în vedere că HTC nu ne-au lăsat să punem mâna pe telefoanele Facebook și pe tabletă, ceea ce înseamnă că ele nu sunt încă funcționale 100%, nu m-ar mira că Samsung să fi prezentat aceste telefoane fără baterie, ele fiind toate legate de mese cu un cablu și având și alimentarea activată. Dacă mă gândesc bine, cei de la Samsung aveau tot timpul toate telefoanele funcționale, pe când la standul LG după câteva ore greu mai găseai 2-3 telefoane funcționale din cauză că aveau bateriile descărcate.

HTC Inredible S

Ca să revin la HTC, dacă ar fi să aleg un telefon HTC aș alege Incredible S, terminalul fiind arătos. Nu mă încântă în mod deosebit spatele bombat, dar mă mi se pare foare atractiv acel material cu care este acoperit spatele telefonului, un fel de plastic cauciucat, sau cauciuc plastificat, nu pot spune sigur. Am avut timp să "butonez" smartphone-ul și trebuie să recunosc că se mișcă foarte bine. Am făcut și poze, am și filmat cu el, merge totul ca uns, nu sacadează nici la filmare nici la redare. Pozele păreau clare., dar pe de altă parte nu știu ce așteptări trebuie să am de la un telefon în ceea ce privește filmatul.

După ce am trimis către Mobilissimo fotografiile și un filmuleț făcut cu hands on-ul de la HTC, a venti timpul să merg la standul Toshiba. Cu redacția procedăm în felul următor: ei îmi trimit programul pe ziua următoare cu principalele subiecte, eu mă duc și filmez și fotografiez tot ce mi se cere și pe cât posibil scriu pe Twitter și trimit pozele și filmările. Cu alte cuvinte eu sunt cel care caută unde sunt standurile diferitelor firme.

Nu exagerez când spun că minim 3 ore am căutat standul Toshiba. Am citit lista cu firmele prezente de zeci de ori, am mers la centrul de presă și am reluat acest proces de câteva ori și cu cei de la Informații. M-am dus la organizatorii evenimentului și ne-am uitat pe listă, pentru a căuta Toshiba, apoi au sunat la birouri să afle unde are standul compania, am luat catalogul official și l-am răsfoit de mai multe ori și tot nu am găsit nimic despre Toshiba. Culmea era că toată lumea spunea că Toshiba este prezenta la MWC, absolut toți. Deja la un moment dat m-am gândit că poate vin cu un alt nume și din cauza asta nu-i găsesc.

Toshiba where?

Până la urmă s-a elucidat misterul. Toshiba este prezenta la Barcelona, dar nu în interiorul expoziției, ei au un stand sau mai bine spus un centru de prezentare într-o altă clădire din afară și nu necesită legitimație sau alte formalități. înainte de a merge la acest stand, am primit mesaj de la Erwin să merg repede să filmez discursul lui Eric Schmidt. Asta am și făcut. Am ajuns la fața locului și nu mai erau locuri decât în rândurile de sus, și aici rândurile de sus au fost chiar foarte sus, dar nu a fost o problemă pentru că se auzea excelent. De văzut se vedea foarte bine pentru că Eric era filmat în prim plan de o cameră, iar imaginea era proiectată pe ecranul din spatele lui. Singurul dezavataj era că dacă doreai să pui întrebări nu aveai nicio șansă să ajungă microfonul la tine sus, la etajul 4 sau cât o fi fost.

Eric Schmidt

De la discursul Google nu am rămas cu prea multe, eram oricum deja foarte obosit dar un lucru mi-a atras atenția. Când Mr. Schmidt ne-a prezentat viziunea lui pe următorii 10 ani, a dat un exemplu de genul.... o să citez cu aproximație "dacă eu mă plimb prin oraș și telefonul meu știe că am nevoie de o pereche nouă de pantaloni, iar telefonul vede că mă îndrept într-o direcție unde există două magazine care vând pantaloni, dar la unul există reducere de 20% iar la celălalt reducere de 30%, atunci telefonul îmi va sugera să mă îndrept spre acel magazin. Dacă voi fi de acord, atunci până când ajung la magazin, pantalonii pe măsura mea și pe gustul meu vor fi deja împachetați și eu nici măcar nu va trebui să bag mâna în buzunar după bani, ci doar voi întinde telefonul și voi plăti într-o fracțiune de secundă și voi avea pantaloni noi".

Aceasta viziune nu mi-a atras atenția pentru că mi se are imposibilă sau pentru că mi se pare fantastică, ci din cauză că totul pare atât de rapid și când mă gândesc la rapiditate îmi aduc aminte de o prezentare teleshopping. în această ni se prezentă parcă un robot de bucătărie care taie tot în câteva secunde. Chiar și cea mai complicată mâncare, pe care trebuie s-o toci minute în șir și apoi să tot amesteci la ingrediente jumătate de zi, ei bine acest robot rezolva totul foarte rapid. E ora 4 dimineața și sunt obosit,dar chiar nu delirez când pun laolaltă aceste gânduri. Vreau să spun doar că, dacă tehnologia ne face să nu mai savurăm viața, atunci degeaba ne face viața mai ușoară.

Aș mai putea dezvolta ideea dar probabil a înțeles toată lumea la ce mă refer.

După discursul lui Eric Schmidt am plecat spre restaurantul unde ne așteptau cei de la Toshiba. Nu am pierdut nimic prin faptul că nu am găsit standul Toshiba, pentru că ei au organizat o întâlnire cu presa unde cu multă răbdare prezentau produsele lor noi. Prezentarea se realiza pentru fiecare journalist în parte și acolo am realizat și eu fimarea tabletei Toshiba.

Restaurant Toshiba

Se pare că nu am de ales și va trebui să îmi cumpăr și eu un smartphone și o tabletă pentru că neutilizând aceste device-uri zi de zi, nu prea pot să răspund la întrebarea: care ți s-a părut mai bun? Ideea e că nu știu exact încă, tot ce pot să spun este că dacă ar fi să am un smartphone și după aceea să îmi cumpăr o tabletă, cu siguranță aș achiziționa cea mai mare tabletă existentă. și asta pentru că dacă tableta e doar cu câțiva inci mai mare decât smartphoneul meu, nu prea îi văd rostul, mai ales dacă nu pot să scriu lejer în mod portret pe tastatura QWERTY, așa cum spuneau cei de la LG. Eu dacă o să scriu pe tableta cel mai probabil o să scriu în mod landscape că de pe o tastatură normală.

Tablet Toshiba

Ce ar mai fi de adăugat e că am avut parte de o surpriză plăcută. Ei bine eu mai folosesc o cărămidă care se numește Nokia E90, dar îmi place la nebunie tastatura fizică. Dacă mai spun că am primit acest telefon în dar de la soția mea, probabil că e ușor de înțeles de ce țin așa mult la el, chiar dacă uneori handsetul îmi trage pantalonii jos când îl țin în buzunar. Ca să nu mai spun că m-am cam simțit jenat când primeam mesaje și trebuia să-l scot din buzunar la conferințele Samsung, LG sau HTC.

Surpriza a fost următoarea: la întâlnirea cu presa de la Toshiba am fost întâmpinat, ca și toți ceilalți de altfel de dna. Eva Heller, Manager Media al Toshiba Europe. Dânsa mi-a dat dosarul de presă, care constă într-un stick de 4Gb pe care se afla toată informația de care poți avea nevoie în format electronic, dar mi-a spus că toate aceste informații există și pe web.

Eu știind că nu o să țin minte adresa pe care o să mi-o spună, am scos, iarăși puțin jenat, cărămida din buzunar și am început să scriu. și când respectivă doamna a văzut ce am în mână, mi-a spus foarte încântată că și ea are un telefon la fel, și a scos la rândul ei cărămida din geantă :)

Din acel moment am devenit prieteni. E deja foarte târziu/devreme, trebuie să mă odihnesc pentru că mâine începe crossul standurilor. Dacă până acum am mers mai mult la conferințe, de acum încolo o să merg mai mult pe la standuri și o să avem filme și fotografii noi de la produsele nou lansate.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×