WWDC 2019: Apple anunţă iPadOS, un OS separat pentru tablete, cu split screen pentru aplicaţii, widget-uri pe homescreen

784 ori
<b>WWDC 2019: Apple anunţă iPadOS, un OS separat pentru tablete, cu split screen pentru aplicaţii, widget-uri pe homescreen</b>Înainte să înceapă WWDC 2019 auzisem că Apple va aduce o sumedenie de funcţii speciale pentru iPad în iOS 13, dar nu ne aşteptam să separe OS-ul tabletelor de cel principal. Aşa a luat naştere iPadOS, o ramură desprinsă

Înainte să înceapă WWDC 2019 auzisem că Apple va aduce o sumedenie de funcţii speciale pentru iPad în iOS 13, dar nu ne aşteptam să separe OS-ul tabletelor de cel principal. Aşa a luat naştere iPadOS, o ramură desprinsă din iOS 13 cu funcţii extra pentru iPad. Ce e nou aflaţi mai jos.

iPadOS

Vă reamintesc că o perioadă de timp sistemul de operare de pe iPhone se numea iPhone OS, dar odată cu apariţia iPad-ului s-a trecut la iOS. Acum se produce din nou o schismă şi ne gândim din nou la teoria hibridului MacBook-iPad sau macOS-iOS, de care se tot vorbeşte în ultimii ani. iPadOS păstrează accesul la App Store şi vine cu suport multi window pentru aplicaţii.

iPadOS

Acum putem deschide mai multe ferestre în cadrul unei aplicaţii, ca o variantă evoluată de Split View. Spre exemplu putem lucra cu mai multe documente în Apple Pages sau Microsoft Word, dar şi în Notes. Safari are această abilitate de câţiva ani deja, iar ea a fost extinsă şi la alte aplicaţii. Homescreen-ul a fost regândit şi acum putem avea widget-uri pe el, nu doar iconuri de aplicaţii.

Ştiu că sună mult a Android şi a blasfemie pentru iOS, dar iată-ne ajunşi şi aici. iPad-urile puteau de asemenea afişa două aplicaţii în split screen de ceva vreme, cu o a treia plutind peste şi "alunecând" de pe ecran când nu mai aveam nevoie de ea. Acum funcţia Slide Over e mai intuitivă şi poţi activa o listă cu aplicaţii Slide Over şi să revii la cea cu care ai lucrat mai devreme.

iPadOS

Un alt şoc a fost faptul că acum poţi conecta stickuri USB la iPad-uri şi nu doar atât, ci poţi vedea şi alte fişiere decât cele de imagine. În 2018 au apărut primele iPad Pro-uri cu port USB Type-C, dar ele permiteau să imporţi doar imaginile de pe acele drive-uri externe şi doar dacă erau în foldere. Ei bine acum poţi lucra cu mai multe tipuri de fişiere şi să le copiezi după pofta inimii pe iPad. În plus aplicaţia Files afişează acum şi date rich meta pentru fişiere.

iPadOS

Puteţi avea liste şi coloane şi avem şi partajare de foldere via iCloud. iPadOS aduce şi un nou sistem de interacţiune cu textul, aşa că în loc să apesi şi să ţii apăsat pentru a activa o lupă, acum poti mişca un cursor aflat pe ecran. Sunt şi gesturi noi pentru cut/copy/paste/undo, făcute cu 3 degete. Safari a primit de asemenea un upgrade, oferind o experienţă mai apropiată de desktop, decât de mobil.

iPadOS

Astfel, va afişa automat versiunea desktop a unui site, nu pe cea de mobil. Avem şi promisiunea suportului pentru web apps, ca Google Docs sau Wordpress, plus un download manager şi 30 de noi shortcut-uri pentru tastatură, plus administrare mai bună a taburilor. Tastatura vine de asemenea cu un gest în stil Swype.

Acestea ar fi noutăţile principale, dar nu s-a adeverit zvonul cu suport de mouse. Rămâne acum de aflat şi de la model de iPad în sus vom vedea iPadOS în acţiune. Îmi imagineze că doar cele cu CPU 64 bit sunt pe listă, poate nici acelea toate.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×