WWDC 2019: iOS 13 devine oficial, cu Dark Mode, tastatură cu Swype, aplicaţii regândite şi securitate sporită

1.052 ori
<b>WWDC 2019: iOS 13 devine oficial, cu Dark Mode, tastatură cu Swype, aplicaţii regândite şi securitate sporită</b>Pe 3 iunie la ora 20:00 Tim Cook, Craig Federighi and co au urcat pe scenă pentru a ne prezenta noul iOS. E vorba despre iOS 13, care aduce şi o separare a platformei pentru iPad în iPadOS. În acest articol ne vom axa totuşi pe

Pe 3 iunie la ora 20:00 Tim Cook, Craig Federighi and co au urcat pe scenă pentru a ne prezenta noul iOS. E vorba despre iOS 13, care aduce şi o separare a platformei pentru iPad în iPadOS. În acest articol ne vom axa totuşi pe iOS 13, cel care vine pe iPhone, iar pentru iPadOS avem un material separat. Care sunt noutăţile principale? Dark Mode, evident, tastatură cu Swype, variante noi de aplicaţii native şi securitate sporită.

iOS 13

iOS 13 va sosi la toamnă şi marea sa noutate este evident Dark Mode. Nu vă gândiţi neapărat la fundaluri complet negre în toate aplicaţiile, ci mai degrabă la nuanţe închise. Dezvoltatorii third party pot integra Dark Mode în aplicaţiile lor şi pot să activeze funcţia automat la apus sau la o anumită oră. Cei cu iPhone-uri cu ecran OLED vor câştiga ceva autonomie odată cu sosirea sa. Nuanțele sunt mai blânde și avem un contrast mai pronuntat.

iOS 13 aduce şi o creştere a vitezei de operare cu funcţiile/aplicatiile de bază. Deblocarea facială necesită cu 30% mai puţin timp, iar aplicaţiile s-ar deschide de până la 2 ori mai rapid. În plus, spaţiul de stocare ocupat de aplicaţii când le descarci va fi cu până la 50% mai mic. Actualizările de aplicaţii scad cu până la 60% ca spaţiu ocupat.

iOS 13

Tastatura din iOS 13 primeşte şi input prin swipe, sau mai bine zis o versiune deSwype, pe care am văzut-o pe Android deja de ani buni. Apple a pus mare accent şi pe intimitatea utilizatorului şi pe securitate, oferind mai multe permisiuni de acordat aplicaţiilor. Aminteşte de sistemul de permisiuni oferit pe Android în ultimii 2-3 ani. Acum pe iOS veţi putea permite unei aplicaţii să aibă acces la locaţie doar o singură dată. Avem şi alerte de tracking, permiţându-ţi să vezi cum aplicaţiile îţi folosesc localizarea.

iOS 13

A debutat şi un sistem Sign In with Apple, care îţi permite să te autentifici în contul tau de retea de socializare, site, servicii folosind Apple ID, cu Face ID sau TouchID, cu autentificare two factor. Apple va trimite spre aplicaţie un ID unic şi creat aleatoriu. Se va trimite și un mail la o adresă creată aleatoriu pe care Apple ți-o alocă. 

iOS 13

A fost actualizată şi aplicaţia Apple Maps, cu o interfaţă nouă, care are o bară în zona inferioară, ce vă permite să ţineţi acolo punctele preferate de reper. Există şi Look Around, adică un soi de Street View marca Apple. O hartă complet nouă a Statelor Unite va fi disponibilă până la final de an, cu acoperire mai bună la nivel de drumuri, date pentru pietoni, adrese mai bine localizate şi relief mai bine cartografiat.

iOS 13

Nu ar fi iOS nou, dacă nu ar fi actualizat şi Messages, care se inspiră la greu din Whatsapp. Acum îţi poţi crea un soi de profil, având un nume şi un Memoji propriu. Cei care primesc mesaj de la tine şi nu te cunosc vor vedea acele detalii. Memoji Stickers vor funcţiona pe orice device cu procesor Apple A9 sau mai nou, iar Memoji-urile rămân doar pe terminale cu cameră Face ID.

iOS 13

A fost umblat şi la editarea foto din aplicaţia Photos, la nivel de interfaţă. Şi vizualizarea de fotografii a fost regândită, scăpând de duplicate şi aglomeraţie. Totul pe bază de machine learning. Avem şi organizare după zi, după lună sau an şi auto play pentru video-uri. Avem şi multe tool-uri de editare foto portate pentru video, aşa că putem roti video-urile, să le dăm crop şi să aplicăm filtre. Efectele Portrait Lighting se ajustează în aplicaţia Camera.

iOS 13

Siri a primit iarăşi un mic update, sunând acum mai puţin robotic şi ceva mai uman. Poate şi să vă citească automat mesajele atunci când purtaţi AirPods. Siri suportă acum şi playback pentru 100.000 de posturi de radio de pe tot globul şi avem şi o funcţie nouă de Audio Sharing, prin care poţi asculta ce ascultă un prieten cu iPhone dacă vă atingeţi terminalele.

Siri Shortcuts are acum propria sa aplicaţie, o colecţie de macro-uri, adică acţiuni personalizate pas cu pas la nivel de shortcut. Aplicaţia Reminders are un look nou cu organizare mai bună pe zi, săptămână, lună, iar CarPlay a fost complet regândit ca UI. Poate afişa un nou deashboard pentru muzică, hărţi şi informaţii utile pe un singur homescreen. Aplicaţia Files permite acum partajare de foldere cu iCloud Drive şi suportă chiar acces la carduri SD şi drive-uri USB. 

iOS 13

Un anunţ important are de-a face cu "Find My", funcţie care înlocuieşte Find My iPhone şi vine pe iOS, iPadOS şi macOS. Find my iPhone şi Find My Friends sunt unificate şi le permit utilizatorilor de iDevice-uri şi nu numai să localizeze dispozitivele, chiar dacă sunt oprite sau chiar deconectate de la Internet. Terminalele Apple vor transmite via Bluetooth un semnal către alte device-uri Apple din zonă, iar totul este criptat.

Şi Apple Health a fost actualizat, încât să includă detalii despre ciclul menstrual, funcţie disponibilă acum şi în WatchOS. iOS 13 Developer Preview e disponibil de azi, dar varianta finală vine la toamnă.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×