Analiză În 10 puncte a sistemelor de operare mobile ale momentului: Android vs iOS vs Windows Phone 8

4.461 ori
<b>Analiză În 10 puncte a sistemelor de operare mobile ale momentului: Android vs iOS vs Windows Phone 8</b>Sfârșitul de an va însemna debutul Windows Phone 8 în lumea smartphone-urilor. Microsoft a prefera să facă un imens teaser cu Windows Phone 7 și acum trec la un sistem de operare care se poate spune că o ia de la zero. Seamănă ca și kernel cu...

Sfârșitul de an va însemna debutul Windows Phone 8 în lumea smartphone-urilor. Microsoft a preferat să facă un imens teaser cu Windows Phone 7 și acum trec la un sistem de operare care se poate spune că o ia de la zero. Seamănă ca și kernel cu Windows RT - Windows 8 pentru procesoare ARM. Se păstrează doar interfața denumită Metro până zilele trecute când s-a spus că vor renunța la această denumire și vor aduce un nume mai comercial, mai ușor de promovat în campaniile de marketing.

Haideți să le trecem în revistă, să descoperim punctele forte și slabe ale celor trei sisteme de operare. Acestea sunt dezvoltate de către cele mai mari companii din zona it&c: Google, Apple și Microsoft. Ambițiile și orgoliile sunt uriașe. Două dintre ele au un market share / procent din piață serios: Android și iOS, Windows Phone 8 trebuie să uimească, să iasă în evidență în sens pozitiv ca să aibă un cuvânt de spus.

1. Interfață

iOS mizează pe simplitate, Android place când îi vorba de interfața stoc și fiecare companie ce produce hardware cu Android a adus câte o interfață, un UI. Unele sunt mai user friendly - Sense, altele sunt doar urâte și lente - ce a pus LG pe Optimus 4X HD. Windows Phone va aduce o interfață unitară, deși Nokia s-a lăudat că a avut o libertate mai mare spre a-și individualiza smartphone-urile. Interfața Windows Phone 7 va fi regăsită într-o oarecare măsură pe Windows Phone 8, cel puțin ca idee.

La iOS nu ai ce să analizezi. Toate aplicațiile sunt pe ecranul de start și navighezi printr-un fel de gest swipe între ele. Simplu și asta place celor care nu sunt ahtiați după tehnologie, celor care doresc să dispună de ergonomie în utilizare, răspuns rapid și nu-și doresc să personalizeze ecranul de start într-un mod agresiv. Gândiți-vă numai câte launchere sunt în Google Play.

Aș concluziona:

  • iOS - stabilitate & simplitate;
  • Android - customizare;
  • Windows Phone 8 - multă informație.

Aș adăuga că stilul Metro pe Windows Phone 7 a fost un eșec total în ce privește reacția pieței. Poate a fost prea devreme sau mai degrabă nu place utilizatorilor pentru că nu-ți oferă nici customizare în exces, dar nici simplitate.

2. Aplicații

Analiză În 10 puncte a sistemelor de operare mobile ale momentului: Android vs iOS vs Windows Phone 8

Aș putea lăsa numerele să vorbească, dar s-ar pierde din relevanță:

  • iOS - peste 625.000 de aplicații;
  • Android - peste 600.000 de aplicații;
  • Windows Phone 7 Marketplace - peste 100.000. S-a spus că acestea vor putea fi portate ușor către smartphone-urile cu Windows Phone 8. 

iOS uimește prin numărul mare de aplicații, optimizate la maxim pentru iPhone și retina display, multe aplicații de calitate debutează aici și sondează piață, trecerea spre Android se face la luni sau la ani distanță de la debutul în App Store. Un dezvoltator de aplicații știe că dacă vrea să-și monetizeze aplicația printr-un preț pus pe ea va miza de la început pe iOS. Un client de iPhone are un buget mai mare alocat lunar pentru aplicațiile plătite decât unul de Android.

Google Play moștenește Android Market. A devenit mai mult decât un magazin de aplicații, dar în România nu există suport pentru serviciile adiacente la acest moment. Sunt multe aplicații, widget-uri, etc. Ai de unde alege, majoritatea sunt gratuite și asta place publicului. Monetizarea se face de cele mai multe ori prin reclamele ce rulează în aplicație, itemurile cumpărate spre a evolua mai rapid în joc. Aplicațiile cu plată nu se bucură de succes.

Windows Phone pornește într-un fel de la zero. Microsoft este cunoscut pentru implicarea sa și formarea dezvoltatorilor de aplicații. Au reușit în WP7 Marketplace să ajungă la peste 100.000 de aplicații într-un timp rapid. Să vedem cum vor popula și magazinul Windows Phone 8. Aplicațiile în marea majoritate sunt cu plată în WP7 Marketplace, dar nu uimesc ca feeling oferit. Un nou challenge pentru Microsoft - să aducă multe aplicații noi optimizate pentru hardware-ul mai puternic de pe telefoanele cu WP8 ce vor debuta în Q4 2012.

3. Telefoane inteligente

Analiză În 10 puncte a sistemelor de operare mobile ale momentului: Android vs iOS vs Windows Phone 8

Apple preferă să dezvolte totul in house și merge pe o soluție integrată. Lansează câte un nou smartphone pe an. Urmează iPhone 5 / noul iPhone din septembrie. Au un market share serios, se clasează pe locul 2. Nu vor ajunge cu această metodă niciodată pe prima poziție, dar nici nu cred că-și doresc asta. Dovada ar fi că studiile de specialitate indică că Apple face peste 70% din profitul smartphone-urilor vândute în 2012. Samsung are un procent mult mai mare din piață ca și număr de telefoane vândute, dar ca și profit stă mult mai prost.

Android reprezintă diversitate maximă. Sunt zeci de producători de telefoane și tablete, unele poziționate ca entry level, altele spre zona de top, dual-sim, fel de fel de combinații de procesoare, rezoluții, o adevărată nebunie. Ai de unde alege, dar și experiența oferită diferă major de la un smartphone de 100 euro la unul de 500 - 600 euro. No. 1 cu peste 1 milion de device-uri Android ce sunt activate zilnic potrivit declarațiilor de la Google I/O ediția desfășurată la mijloc de iunie.

Windows Phone 8 se bazează pe unele companii producătoare de hardware: Nokia, Samsung, HTC, Huawei. Vor fi telefoane middle-level și de top. Nu știu dacă vor aborda și entry level. Nu se va da libertatea de la Android ca fiecare companie mai mică sau mai mare să poată fabrica un smartphone cu WP8.

4. Update la noile versiuni de software

Analiză În 10 puncte a sistemelor de operare mobile ale momentului: Android vs iOS vs Windows Phone 8

iOS stă cel mai bine la acest capitol. iPhone 3GS lansează acum 3 ani mai primește update de soft. Android este intens criticat și asta pentru că nici smartphone-urile de top cu câteva luni vechime sau lansate în urmă cu an ca vârfuri de gamă nu primesc cel mai nou soft. Exemplu ar fi 4.1 Jelly Bean care la aproape 2 luni de la prezentarea oficială a ajuns pe Nexus S, Galaxy Nexus, tableta Google Nexus 7 și Galaxy S III lansat în mai nu l-a primit, iar la Galaxy S II se zvonește că nu-l va primi niciodată. Multe telefoane nu vor avea nici 4.0 Ice Cream Sandwich, la 4.1 Jelly Bean nici nu se visează.

Microsoft promitea la Windows Phone 7 că vor aduce rapid cel mai nou software. Spuneau că va fi cu putință pentru că nu există o customizare a producătorilor la nivel de interfață, UI. S-a dovedit a fi o promisiune neacoperită. Windows Phone 7.5 Mango a fost portat destul de greu și în etape pe telefoanele cu WP7, au existat numeroase probleme și au trebuit numeroase update de firmware ca să le repună pe picioare, sens figurat.

Sunt sigur că și la Windows Phone 8 vor promite la fel, dar poate că acum se vor ține de cuvânt. Ar trebui ca o interfață unitară să permită update-urile de soft mai rapid. Intervine și hardware-ul diferit, dar sunt mai puține combinații ca la Android și asta s-ar putea dovedi a fi de bine pentru WP8.

5. Customizare

Android rules. Cu un telefon Android cu hardware decent: middle-level sau high-end poți să pui un custom ROM și oferta-i largă, să-l rootezi relativ simplu, să schimbi interfața după bunul tău plac.

Și iPhone vine cu soluția de jailbreak, dar Apple o evidențiază în mod negativ. La Google nu există o politică de incriminare a custom ROM-urilor, ei le văd ca pe un punct de atracția în așa-numitul ecosistem Android.

iPhone dacă ar fi să-l analizăm în mod legal, nu-ți oferă posibilitatea de a umbla în detaliu prin interfață. Ți se oferă simplitate și nu a fost gândit ca un smartphone pentru un geek.

Analiză În 10 puncte a sistemelor de operare mobile ale momentului: Android vs iOS vs Windows Phone 8

Windows Phone 8 pornește de la zero. Am observat că la WP7 au promovat soluțiile de deblocare, dar nu s-a ajuns nici măcar la 1% din ce se întâmplă în Android. S-ar putea ca la Windows Phone 8 să schimbe politica, depinde ce vor crede că-i în interesul lor. Sunt două variante: iOS și un sistem mai închis, Android și deschidere la maxim.

6. Marketing / Promovare

Apple vine cu o soluție dezvoltată în sediile sale din SUA, în departamentele specializate și comunicare se vede că a ajuns a fi unitară, penetrantă către public. Utilizez un termen mai dur, dar acesta-i adevărul.

Google nu intervine direct. Fiecare producător de hardware dispune de un buget de promovare, Samsung este peste toți. Sunt cei mai agresivi în promovare și probabil că de aici vine și o parte din rețeta de succes vizibilă în vânzările Galaxy S / S II / S III. Nu există un mesaj unitar, diferă de la companie la companie. Și operatorii de telefonie mobilă contribuie. Promovează oferte care au în centrul lor și smartphone-urile Android, reclamă indirectă sau directă prin colantarea magazinelor - magazinul Germanos din orașul meu are geamul acoperit cu un Galaxy S III. La Android avem o soluție mai complexă de promovare.

Analiză În 10 puncte a sistemelor de operare mobile ale momentului: Android vs iOS vs Windows Phone 8

Microsoft investește direct alături de companiile ce le produc hardware-ul. Așa da exemplu campania de promovare a seriei de telefoane Lumia în Marea Britanie și SUA. Zeci sau sute de milioane de euro investite și nu știu dacă rezultatele au fost pe măsura dorinței lor. A acționat ca un ciocan, în sens negativ, anunțul prin care se spunea că nici măcar Lumia 900 nu va primi Windows Phone 8 ci WP 7.8.

Bănuiesc că și la WP8 vor investi. Nokia va fi în prim plan, să vedem cum vor împăca pe Samsung, HTC, etc.

7. Conectivitate

Următorul iPhone va fi compatibil cu tehnologia 4G și nu va mai exista un ecart din acest punct de vedere față de Android și telefoanele cu WP7 în genul Lumia 900 sau HTC Titan II care sunt promovate ca telefoane 4G.

S-ar zice că telefoanele 4G formează o nișă, una care în doar 2 - 3 ani va deveni standard și va fi ciudat să auzi de un telefon nou lansat cu doar 3G. Mă refer cel puțin la segmentul de top care din 2013 va avea 4G în unanimitate.

Mai toate telefoanele de tip smartphone dispun de: 3G, Wi-Fi în standardele b/ g / n, bluetooth, jack de 3.5 mm, GPS. MicroUSB ar trebui să devină standard pentru încărcătorul telefonului, cel puțin în Uniunea Europeană.

Pe termen scurt este evident că Android va câștiga tracțiune / market share. în România sunt în jur de 20 de milioane de telefoane mobile, doar 2 - 2.5 milioane sunt smartphone-uri. în 2012 se estimează că se vor vinde 1 milion de smartphone-uri. Sesizați potențialul pieței?

Când cele 18 - 19 milioane de telefoane non-smartphone vor ceda cu siguranță că viitorul telefon va fi unul inteligent / deștept / smart. Și ce poți să găsești la entry level? Răspunsul vine singur: telefoane Android. Windows Phone 8 neglijează această piață pe care au tatonat-o cu telefoanele WP7 precum Nokia Lumia 610.

8. Hărți / Navigație

Apple de la iOS 6 va aduce propriile hărți și nu mai mizează pe Maps de la Google ca până acum. Se pliază pe filozofia lor mai închisă. Totuși, Google Maps și Navigația adiacentă au crescut imens de-a lungul a ultimii 2 - 3 ani de zile. S-a maturizat ca interfață, utilizare, funcții incluse. Va fi o luptă pe cinste.

Analiză În 10 puncte a sistemelor de operare mobile ale momentului: Android vs iOS vs Windows Phone 8

Microsoft scoate asul din mânecă și-l pune pe toate telefoanele cu WP8: Nokia Maps. Atuul Nokia este că are o experiență vastă de la prezența lor îndelungată pe anumite piețe. Cum Nokia s-ar spune că este în curtea Microsoft și după ce echipa MeeGo s-a destrămat, vânzarea Qt către o companie finlandeză puține cunoscătă - Qt era inima Nokia, sens figurat. Le rămâne o singură corabie și nu se știe dacă vor trece lacul alături de Microsoft și WP8. Să nu se înece de la urcare.

Rămân la opinia că Google Maps aduce cea mai completă soluție, iOS 6 cu hărțile lor va impresiona în SUA și pe anumite piețe, dar nu știu cum vor sta la nivel global. Nokia Maps va fi de bun augur și pentru țara noastră. Vor lupta de la egal la egal cu Google Maps, doar că acolo nivelul de detalii este mai mare, update mai rapid.

9. Browsing

Depinde de smartphone și implicit de hardware. Chrome pentru Android a devenit standard de la 4.1 Jelly Bean. Poate fi pus și pe iPhone & iPad și reprezintă visul urât al IE pentru mobil de la Microsoft care nu cred că vor permite vreunui browser să ruleze în interfața Metro.

Analiză În 10 puncte a sistemelor de operare mobile ale momentului: Android vs iOS vs Windows Phone 8

Chrome stă bine, Internet Explorer în versiunea mobilă uimește prin viteză, browserul Safari de pe iPad și iPhone mi se pare depășit. Ar trebui un redesign complet la nivel de interfață, funcții încorporate.

îmi place bara cu adresa http situată la bază în cazul Microsoft, un plus de ergonomie, mai ușor de apăsat când vrei să faci search.

10. Preț

Analiză În 10 puncte a sistemelor de operare mobile ale momentului: Android vs iOS vs Windows Phone 8

Aici este vorba de prețul device-urilor ce includ cele trei sisteme de operare. Google merge pe toată plaja de preț de la telefoane de 100 euro până la 5 - 600 euro, toate gusturile, ofertă largă. La iPhone nu ai alternativă - unul singur, iar la Windows Phone vom avea o pleiadă de modele, mai puține ca la Android, poziționate ca middle-level și de top.

Concluzia ar fi:

  • Android - creștere fulminantă, monetizare deficitară;
  • iOS - evoluție pozitivă pe un trend crescător clar, cei mai mulți bani strânși via magazin de aplicații, telefoane vândute, etc. Un iPhone nici nu are nevoie de un marketing agresiv pe piețele emergente și chiar în afară. Se vinde de la sine, prin faima care s-a creat în jurul său.
  • Windows Phone 8 - cântec de lebădă pentru Microsoft în lumea sistemelor de operare sau marea lovitură. La ambițiile aflate în joc nu există alternativă. 
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×