ANRCTI versus Vodafone si restul operatorilor in afacerea "Licenta"

Autor:  | Publicat în:  ANRCTI 1.287 ori
<b>ANRCTI versus Vodafone si restul operatorilor in afacerea "Licenta"</b>Aflam in luna ianuarie a acestui an ca ANRCTI va acorda prin licitatie o licenta nationala de utilizare a frecventelor radio in benzi de 410 - 415/ 420 - 425 MHz. Prin utilizarea acestora aveau sa rezulte servicii de comunicatii electronice mobile,...

Aflam in luna ianuarie a acestui an ca ANRCTI va acorda prin licitatie o licenta nationala de utilizare a frecventelor radio in benzi de 410 - 415/ 420 - 425 MHz. Prin utilizarea acestora aveau sa rezulte servicii de comunicatii electronice mobile, disponibile in Bucuresti, Brasov si Targu Mures. Problema e ca ANRTCI impune o taxa de licenta si anumite restrictii care ii nemultumesc pe cei de la Vodafone, dar si pe restul operatorilor.

Miza licitatiei este enorma, de vreme ce castigatorul va putea oferi sevicii de telefonie mobila, dar si fixa. Taxa de licenta este de 1.077.228 euro, dupa cum ne informeaza Tehnopol.ro, iar in documentul oficial se stipuleaza ca la licitatie nu pot participa operatorii care detin deja o licenta nationala de utilizare a frecventelor radio.

Aceasta excludere se aplica deci tututor operatorilor de telefonie de pe piata autohtona. Acestia au invocat discriminarea lor, declansand si o procedura de plangere impotriva ANRCTI. Spre exemplu, Vodafone si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca taxa pentru noua licitatie este foarte mica, in comparatie cu cea de 75 de milioane de dolari platita pentru utilizarea spectrului GSM 900/1800 MHz si cea de 35 de milioane de dolari pentru licentele 3G.

Operatorii doresc sa se adreseze Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, iar daca vor avea castig de cauza, statul roman va trebui sa ii despagubeasca pentru discriminarea suferita. De ce este aceasta licitatie atat de importanta? Spre exemplu, Romtelecom ar putea oferi servicii de telefonie mobila, prin castigarea licitatiei, in vreme ce Orange si Vodafone ar introduce servicii de telefonie fixa, iar Zapp (care utilizeaza deja banda de 4450 MHz) ar extinde folosirea benzilor sale.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×