ARM anunţă noile nuclee Cortex-A77, care vor ajunge pe Snapdragon 860, cu salt de performanţă de 20-35%

903 ori
<b>ARM anunţă noile nuclee Cortex-A77, care vor ajunge pe Snapdragon 860, cu salt de performanţă de 20-35%</b>În ultima săptămână s-a vorbit despre ARM în context negativ, pe fondul faptului că Huawei nu mai poate folosi procesoare cu tehnologia sa. Există viaţă şi după interdicţii, iar ARM tocmai a dezvăluit noi nuclee

În ultima săptămână s-a vorbit despre ARM în context negativ, pe fondul faptului că Huawei nu mai poate folosi procesoare cu tehnologia sa. Există viaţă şi după interdicţii, iar ARM tocmai a dezvăluit noi nuclee, cele Cortex-A77, pe care le detaliem mai jos.

ARM Cortex-A77

Debutul a venit în cadrul lui ARM TechDay, eveniment anual al companiei britanice. Noul nucleu a sosit împreună cu noul GPU ARM Mali-G77. Acesta din urmă este primul care adoptă arhitectura "Valhall". Cele două produse de generaţie nouă sunt succesoarele lui Cortex-A76 şi Mali-G76 din 2018. Cortex-A76 i-a permis lui Snapdragon 855 să ajungă la un salt de până la 45% în performanţa faţă de predecesorii săi.

ARM Cortex-A77

Cu toate acestea acest nucleu e încă sub nucleele custom de la Apple A11 şi A12 la nivel de IPC (instructions per clock). Cortex-A77 schimbă lucrurile şi vine cu numele de cod "Deimos". Va sosi spre final de 2019 şi început de 2020 pe procesoarele de pe viitoarele flagship-uri. La nivel de microarhitectură avem mici schimbări faţă de A76 şi majoritatea dotărilor rămân la fel.

ARM Cortex-A77

Frecvenţele rămân la fel, pană la 3 GHz, dar producătorii de procesoare şi telefoane vor tacta mai jos CPU-urile. Îmbunătăţirea de performanţă dată de microarhitectură este de până la 35% faţă de predecesor. ARM a vrut neapărat să umble la IPC şi să ofere cele mai bune rezultate din industrie la nivel de raport dimensiune/performanță sau eficiență energetică, peste ce are Apple acum. 

ARM Cortex-A77

Avem o lăţime de bandă fetch mai mare şi o crestere de lăţime a decoderului cu 50%. Sunt şi optimizări de cod dinamic şi buffer-ul reorder a crescut de la 128 la 160 de intrări. Nu vreau să vă plictisesc cu aceşti termeni, aşa că trebuie să reţineţi asta: noul nucleu pentru procesoare de 7 nm are aceeaşi eficienţă energetică precum predecesorul său, dar oferă o performanţă mai mare cu 20- 35%.

Teoretic acest nucleu ar trebui să vină pe Hisilicon Kirin 985 pe Huawei Mate 30 Pro la toamnă, dar având în vedere scandalul actual, nimic nu e bătut în cuie. Va fi sigur pe viitorul Snapdragon. 

Material Video Promovat:

Teste acoperire și viteză 5G în București prin Speedtest Ookla, în rețeaua Orange

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×